Witam,
Jakie są różnice pomiędzy wersją 110km i 140km? Nie ukrywam, że będę modził silnik zaraz po zakupie i stąd te pytania. Jaka jest bezpieczna granica w tych jednostkach i czy sprzęgło od VR6 podejdzie pod skrzynię 6?
Pozdrawiam
Damian
Golf 2.0 Tdi różnice i potencjał
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Modyfikacje silnika oraz modułów elektronicznego sterowania silnikiem, układu napędowego i paliwowego w celu uzyskania większej mocy oraz momentu obrotowego, które to przekładają się na większe przyśpieszenia oraz wyższe prędkości maksymalne.
Pamiętaj:
Modyfikacje silnika oraz modułów elektronicznego sterowania silnikiem, układu napędowego i paliwowego w celu uzyskania większej mocy oraz momentu obrotowego, które to przekładają się na większe przyśpieszenia oraz wyższe prędkości maksymalne.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- sbstg
- Nieśmiały
- Auto: S4 B8
- Engine: 3.0TV6
- Localization: pomorskie
Re: Golf 2.0 Tdi różnice i potencjał
Z tego co mi wiadomo 110 i 140 różnią się tylko oprogramowaniem w sterowniku silnika. Porównywałem mechanikę i drastycznych różnic nie dostrzegłem. 110 wychodziła głównie na skrzyni 5 biegowej... nie spotkałem tam 6-ki. Przy zdrowej jednostce napędowej ze stounkowo małym przebiegiem można bez problemu złamać granicę 190 kM. Dwa tygodnie temu dłubałem paska 140-kę na CR z bluemotion i po bezpiecznej modyfikacji na hamulcu wyszło 193 kM i 370 Nm. Z zaprzyjażnionych firm mam info (gdzie modzili te auta zaraz po wyjściu z fabryki) że sprzęgła i cała reszta daje spokojnie radę. By nie było łatwo, były i są to auta przedstawicieli.
-
Nelson
- Nowicjusz
- Auto: Audi A4
- Engine: AVG
- Localization: Wro
Dzięki, takiej rzeczowej wypowiedzi oczekiwałem
Jaki koszt softu u Ciebie? Może być PW.
Aha
Zapomniałbym, czym podłączę się pod sterownik? Może być zwykły VAG czy VCDS? Mowa o wszystkich modułach
Aha
Zapomniałbym, czym podłączę się pod sterownik? Może być zwykły VAG czy VCDS? Mowa o wszystkich modułach
- sbstg
- Nieśmiały
- Auto: S4 B8
- Engine: 3.0TV6
- Localization: pomorskie
VCDS bądz VAS z UDSem
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Obie jednostki różnią się tylko skrzynią i sprzęgłem z dwumasą, w 110-tce jest tylko skrzynia 5 i słabsze sprzegło z dwumasą takie jak w 1,6.
- DoKeR
- Gadatliwy
- Auto: Kia Optima GT
- Engine: 2.0 T-GDI 245KM
Podobno w 110 jest tez mniejsza turbina niz 140 ale nie wiem czy to prawda...
Kia Cee'd GT by DoKeR
..::GT::..
..::GT::..
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
w 110 i 140 ma być ta sama turbina, w 170 jest inna.