Piszczące klocki hamulcowe

Moderator: flo

Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 6 znajdują się w dziale MK6
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
Awatar użytkownika
swietlik
Stały Bywalec
Auto: vw golf 7
Engine: tsi 1.4 122km
Localization: Bytom

Piszczące klocki hamulcowe

Post autor: swietlik »

Witam już od pewnego czasu mam piszczące klocki hamulcowe tak mi się wydaję bo gdy tylko samochód mi postoi jakiś dłuższy czas w garażu to jak nim wyjadę to piszczą i to bez hamowania,dzisiaj to już było najgłośniej,ale potem po kilku hamowaniach jest już ok,czy też tak macie???? :-k :-k
Sialek
Aktywny
Auto: VW Golf 6 Variant
Engine: 1.6tdi CAYC
Localization: Bialystok

Re: Piszczące klocki hamulcowe

Post autor: Sialek »

Odkąd mam klocki Boscha to tak mam ze jak jest zimno (0 i w dół) to pierwsze 2-3-4 hamowania pisk a potem cisza już. Texton tego problemu nie miał ...
leonarest
Gadatliwy

Post autor: leonarest »

Powodów może być kilka,jak mówisz postoi,to od wilgoci stworzy się nalot na tarczach po drugie twarde klocki w tym wypadku miałem to ale w innym aucie po trzecie dostało się między klocek a tarczę jakieś obce ciało.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 11:44 przez leonarest, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtass
VIP
Auto: VW Golf 7
Engine: 1.4 TSI 140KM
Localization: Podbeskidzie

Post autor: Wojtass »

swietlik pisze:Już od pewnego czasu mam piszczące klocki hamulcowe...

Przebieg auta ?
Awatar użytkownika
swietlik
Stały Bywalec

Na razie symboliczny 6 tyś,a latem też było to samo a było ciepło ja rozumiem prze pierwszym hamowaniu po dłuższym postoju to coś może zapiszczeć ale by piszczało po ruszeniu bez hamowania to chyba coś nie tak bo już nie jeden miałem nowy samochód i była cisza,moje zdanie coś tam ociera ale po kilu hamowaniach jest ok.
Awatar użytkownika
Baster
VIP
Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
Engine: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
Localization: SZWECJA

Post autor: Baster »

Czasem sie zdazy ze maly kamyczek dostanie sie w okolice klocka lub gdzies w zacisk i bedzie robił takie zamieszanie.
Kilkukrotnie sie spotkalem z taką sytuacją.
Polecam zdjecie kola i rozpiecie zacisku i sprawdzenie wszystkiego.
Jwsli wszystko ok a dalej piszczy to polecam wymiane klockow na ATE .
Baster
arthur7374
Aktywny
Auto: VW Golf 7 variant
Engine: DADA
Localization: Bruxelles

Post autor: arthur7374 »

ja mam klocki bocha i też piszczą po dłuższym postoju.dziś przy wymianie kół na zimowe, odtłuściłem tarcze i klocki płynem do czyszczenia hamulców.
Wojtass
VIP

swietlik pisze:Na razie symboliczny 6 tyś...

Faktycznie niewielki, trudno więc tu mówić o zużytych klockach, czy o zwichrowanych tarczach. Obstawiam, tak jak koledzy wyżej, że to wyjątkowo "złośliwe i upierdliwe" zabrudzenie (twardy kamyk, metalowa drobina, ...).
Awatar użytkownika
kakaruto
Mieszkaniec
Auto: Golf 6
Engine: CAVD
Localization: Silesia

Post autor: kakaruto »

A ja myślę że możliwą przyczyną może być mały przebieg, niska częstotliwość użytkownika - to sam wymieniłeś oraz być może wilgotny garaż :)
Jeżeli zostawiasz na ręcznym to jeszcze dodatkowo to może potęgować popiskiwania.

Z tego co piszesz to piski znikają po kilku kilometrach, hamowaniach. U mnie też takie coś potrafiło wystąpić, szczególnie przy kilkudniowych przerwach w użytkowaniu. Nie widzę w tym żadnej nieprawidłowości bo auto świetnie hamuje, a wygląd klocków i tarcze nie wskazuje na jakiekolwiek nieprawidłowości z nimi związane.

A może Twoje klocki się jeszcze nie dopasowały. Spróbuj ze 2-3 razy dohamować się ze 100-150 do 0 może im pomożesz zapomnieć o popiskiwaniu i skupić się na hamowaniu :D
My TSI
leonarest
Gadatliwy

Post autor: leonarest »

Jak to jest nowe auto to jeżdzij i się nie przejmuj na razie,daj mu się dotrzeć wszystko musi się ułożyć.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 11:45 przez leonarest, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
swietlik
Stały Bywalec

swietlik pisze:Witam już od pewnego czasu mam piszczące klocki hamulcowe tak mi się wydaję bo gdy tylko samochód mi postoi jakiś dłuższy czas w garażu to jak nim wyjadę to piszczą i to bez hamowania,dzisiaj to już było najgłośniej,ale potem po kilku hamowaniach jest już ok,czy też tak macie???? :-k :-k

No i znalazłem drugą osobę z takim samym zjawiskiem piszczących klocków ma identycznie, zaczęło mu się to dziać przy podobnym przebiegu jak mi produkcja podobna koniec 2013r i co najlepsze był z tym 3 razy w serwisie na czyszczeniu klocków i nic nie pomogło i stwierdzili że jest wszystko ok,jak zwykle jakiś debili to zdiagnozował.

Czy jeszcze tak ktoś ma z was ??????????? i co robić?
Leeso
Sympatyk
Auto: VW GOLF 7
Engine: 1.4 TSI 140KM DSG
Localization: Wroclaw

Post autor: Leeso »

Też tak mam. Piszczą jak są zimne. Kilka hamowań i objawy znikają. Co robić? Mało istotny problem moim zdaniem, ja się tym nie przejmuję i po prostu jeżdzę.
Awatar użytkownika
swietlik
Stały Bywalec

Leeso pisze:Też tak mam. Piszczą jak są zimne. Kilka hamowań i objawy znikają. Co robić? Mało istotny problem moim zdaniem, ja się tym nie przejmuję i po prostu jeżdzę.

A to rozumiem że jak ruszasz bez hamowania toczy się samochód to ci piszczy???????????
navwiedzony
Nieśmiały
Engine: CHPA
Localization: Zabrze

Post autor: navwiedzony »

U mnie to samo co u Leeso - też popiskują przez jakiś czas po wyjeździe z garażu. Później na szczęście się uciszają.
Awatar użytkownika
lyngso
Aktywny
Engine: 1.4 TSI 150KM
Localization: lubuskie

Post autor: lyngso »

Witam

U mnie to samo, piszczą sobie w najlepsze po dłuższym postoju. Dziwne jest tylko, że piszczą gdy autem się cofa. Tak jak koledzy pisali, kilka hamowań i piszczenie znika. Nie ma znaczenia, czy stoi w garażu czy pod chmurką. Objaw występuje przy niższej temperaturze. Oczywiście serwis nic niepokojącego nie zauważył :)
Jeździmy i się tym nie przejmujemy :) Przebieg auta obecnie 19k.

Pozdrov
Na dalekie dystanse Audi A6 C7
Wokół komina Golf 7
kamill
VIP
Auto: MK6
Engine: TDI

Post autor: kamill »

Latem tez tak piszcza?
Leeso
Sympatyk
Auto: VW GOLF 7
Engine: 1.4 TSI 140KM DSG
Localization: Wroclaw

Post autor: Leeso »

swietlik pisze:
Leeso pisze:Też tak mam. Piszczą jak są zimne. Kilka hamowań i objawy znikają. Co robić? Mało istotny problem moim zdaniem, ja się tym nie przejmuję i po prostu jeżdzę.

A to rozumiem że jak ruszasz bez hamowania toczy się samochód to ci piszczy???????????

Tak zauważyłem, że też coś piszczy nawet bez hamowania. Cyklicznie ten pisk występuje. Do pierwszego mocniejszego hamowania. Później cisza.
Awatar użytkownika
swietlik
Stały Bywalec

kamill pisze:Latem tez tak piszcza?

Latem niestety też, a myślałem że się ma coś dotrzeć i tego nie zgłaszałem a już niestety po gwarancji bo podobno na to jest tylko 6 miesięcy, a gwarancję mam 4 lata normalna paranoja bo mam mały przebieg,tak powiedzieli komuś jak pojechał z tym do serwisu a miał już samochód 7 miesięcy i już po gwarancji,czyścili mu klocki 3 razy i nic nie dało i stwierdzili że jest wszystko ok,a piszczy dalej.Teraz ma on przebieg 14 tyś i dalej to samo ma,to raczej to samo nie przestanie piszczeć.
kamill
VIP
Auto: MK6
Engine: TDI

Post autor: kamill »

A jesteście pewni że to klocki?
Awatar użytkownika
swietlik
Stały Bywalec

kamill pisze:A jesteście pewni że to klocki?

No pisk dochodzi z kół i na to wskazuję a po hamowaniu znika.
piteks
Aktywny
Auto: Golf 7.5
Localization: malopolska

Post autor: piteks »

No proszę. A ja już myślałem, że mam omamy słuchowe. Widzę, że jednak z tymi klockami jest coś nie tak. Też tak mam, iż po dłuższym postoju przez pierwsze chwile piszczą klocki tylne do pierwszego mocnego hamowania. Nawet jak byłem na przeglądzie po 15 tys., to zwróciłem ASO uwagę ale stwierdzili, że jest O.K. Z drugiej strony, to czego ja głupi się spodziewałem po ASO VW :-k ?
Wojtass
VIP

piteks pisze:Nawet, jak byłem na przeglądzie po 15 tys....

Sorki za offtop, ale co to za przegląd po 15k? Sam z siebie pojechałeś, czy ze wskazania kompa?
piteks
Aktywny
Auto: Golf 7.5
Localization: malopolska

Post autor: piteks »

Sam z siebie i ze wskazania kompa :lol: . Nie wierzę w longlife i 2 lata lub 30 tys. Zmieniłem olej po pierwszych 2,5 tys. i kazałem sobie przestawić kompa na rok lub 15 tys. :) .
Awatar użytkownika
Pablo1979
Aktywny
Engine: TSI 122KM
Localization: Krakow

Post autor: Pablo1979 »

U mnie z miesiąc temu pojawił się identyczny problem piszczenia po dłuższym postoju tzn. po 2 dniach, ale zdarzyło się że po 1 również. Po kilku hamowaniach i przejechaniu ok. 150m. problem znika, przebieg 13tys. Zdarza się to na razie sporadycznie , ale jednak wystąpiło.
Awatar użytkownika
Pro-choice
Sprzedawca
Sprzedawca
Localization: Szczecin

Post autor: Pro-choice »

Jeśli były wymieniane klocki, możliwe że nie zostały przesmarowane pastą, nie wiem jakie są zamontowane, może być że nie posiadają podkładek wygłuszających.
Obrazek
NAJNIŻSZE CENY NA OLEJE MOTUL NA FORUM FERODO, LIQUI MOLY, MILLERS, LEMFORDER
Zadowolenie klientów bezcenne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy / Usterki”