Cześć,
Po mechanicznym i komputerowym wyłączeniu filtra dpf na zderzaku zostaje mi odrobinę czarnego nalotu. Podczas przyspieszania czy rozruchu silnika w lusterku nie widzę czarnego dymu więc ilość musi być znikoma. Leje do golfa zawsze ta droższa ropę licząc że jest odrobinę lepsza. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i czy można coś z tym zrobić? Niby to diesel więc ma prawo zadymic na czarno ale może jest to wina wtryskow/mapy silnika/egr czy czegos innego.
Wycięcie DPF - czarny dym
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Modyfikacje silnika oraz modułów elektronicznego sterowania silnikiem, układu napędowego i paliwowego w celu uzyskania większej mocy oraz momentu obrotowego, które to przekładają się na większe przyśpieszenia oraz wyższe prędkości maksymalne.
Pamiętaj:
Modyfikacje silnika oraz modułów elektronicznego sterowania silnikiem, układu napędowego i paliwowego w celu uzyskania większej mocy oraz momentu obrotowego, które to przekładają się na większe przyśpieszenia oraz wyższe prędkości maksymalne.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
Maciek
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Re: Wycięcie DPF - czarny dym
Nie polecam Ci lać droższych diesli, z reguły są one bardziej suche, nabawisz pompe łuszczycy 
- tberent
- Banned
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Dokładnie tak.Maciek pisze:Nie polecam Ci lać droższych diesli, z reguły są one bardziej suche, nabawisz pompe łuszczycy
Poza tym to diesel. Jakby tak pięknie było to by dpfa nie trzeba było dawać. To są skutki spalania paliwa. Ważne że tuner ogarnął że nie dymi . Oznacza też że serducho zdrowe
Wysłane z mojego T8s przy użyciu Tapatalka
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Zupełnie normalne zjawisko, w końcu to diesel więc odrobina sadzy zawsze będzie, w końcu diesel musi dymićkuki75 pisze:Cześć, na zderzaku zostaje mi odrobinę czarnego nalotu.
- rafaello
- Senior Moderator
- Auto: VW Golf VI
- Engine: 2.0 TDI 110 KM
- Localization: SKL
Podsumowując:
Z DPF nie dymi
bez DPF dymi i ma dymić

Z DPF nie dymi
bez DPF dymi i ma dymić
- jarekgk
- Forumowicz
- Auto: VW GOLF VIII GTD
- Engine: 2.0TDI DTUA
- Localization: łódzkie
kuki75 pisze:Cześć,
Po mechanicznym i komputerowym wyłączeniu filtra dpf na zderzaku zostaje mi odrobinę czarnego nalotu. Podczas przyspieszania czy rozruchu silnika w lusterku nie widzę czarnego dymu więc ilość musi być znikoma. Leje do golfa zawsze ta droższa ropę licząc że jest odrobinę lepsza. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i czy można coś z tym zrobić? Niby to diesel więc ma prawo zadymic na czarno ale może jest to wina wtryskow/mapy silnika/egr czy czegos innego.
Coooo wyciąłeś DPF, nie ładnie, i cyk doniesiemy do prokuratury
- milczek_89
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 GTD
- Engine: 2.0 TDI-CR
- Localization: CG
Czy takie normalne?
U mnie dpf zniknął przy okazji chiptuningu ale nie mam śladów sadzy na zderzakach. A widziałbym przy białym lakierze ;p
Diesel może lekko zadymić przy mocniejszym wdepnięciu pedału gazu, ale to ze względu na bogatą mieszankę na wyższych obrotach (przyjmując że wtryski są sprawne).
Kiedy wymieniałeś filtr powietrza? Może jest zabrudzony i za mało powietrza przepuszcza i mieszanka jest zbyt bogata.
U mnie dpf zniknął przy okazji chiptuningu ale nie mam śladów sadzy na zderzakach. A widziałbym przy białym lakierze ;p
Diesel może lekko zadymić przy mocniejszym wdepnięciu pedału gazu, ale to ze względu na bogatą mieszankę na wyższych obrotach (przyjmując że wtryski są sprawne).
Kiedy wymieniałeś filtr powietrza? Może jest zabrudzony i za mało powietrza przepuszcza i mieszanka jest zbyt bogata.
-
desmo
- Nowicjusz
- Auto: Golf MK6
- Engine: CAYC
- Localization: Poznań
rafaello pisze:Podsumowując:
Z DPF nie dymi
bez DPF dymi i ma dymić
Dokładnie , właśnie to miałem napisać