Jakie paliwo lejecie do waszych Golfów
Moderator: rafaello
Regulamin forum
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Jakie paliwo lejecie do waszych Golfów
Jakie paliwo lejecie do waszych Golfów i dlaczego akurat takie?
My TSI
- kakaruto
- Mieszkaniec
Re: Jakie paliwo lejecie do waszych Golfów
Przez pierwsze 7 miesięcy od nowości lałem tylko 95 z shell w zdecydowanej większości przypadków z tej samej stacji.
Od mniej więcej lutego tego roku leje 98 Ultimate z BP (również staram się z tej samej stacji).
Moje wnioski
Żadnej różnicy w mocy pomiędzy 95 a 98 nie widzę. Nie porównywałem ilości przejechanych kilometrów na tej samej ilości paliwa - bo to akurat moim zdaniem jest niemierzalne, mimo wszystko wydaje mi się że wyniki będą mocno zbieżne.
Dlaczego zatem leje 98 skoro różnicy nie widać - bo mam nadzieje że to co mówią i piszą o paliwach premium jest prawda, a zatem są "przyjaźniejsze" dla silnika niż te zwykłe, a co za tym idzie, silnik dłużej zachowa swoje oryginalne właściwości.
Wybór na BP padł tylko dla tego że na Shellu nie ma paliwa o liczbie oktanowej równiej 98
- a ten Racing to jednak lekka przesada cenowa 
Od mniej więcej lutego tego roku leje 98 Ultimate z BP (również staram się z tej samej stacji).
Moje wnioski
Żadnej różnicy w mocy pomiędzy 95 a 98 nie widzę. Nie porównywałem ilości przejechanych kilometrów na tej samej ilości paliwa - bo to akurat moim zdaniem jest niemierzalne, mimo wszystko wydaje mi się że wyniki będą mocno zbieżne.
Dlaczego zatem leje 98 skoro różnicy nie widać - bo mam nadzieje że to co mówią i piszą o paliwach premium jest prawda, a zatem są "przyjaźniejsze" dla silnika niż te zwykłe, a co za tym idzie, silnik dłużej zachowa swoje oryginalne właściwości.
Wybór na BP padł tylko dla tego że na Shellu nie ma paliwa o liczbie oktanowej równiej 98
My TSI
-
Zioowo
- Sympatyk
- Localization: 3miasto
STATOIL 98 - według mojej zaczytanej wiedzy oraz obserwacji: paliwo premium bezsiarkowe powinno się wlewać do aut z silnikami z bezpośrednim wtryskiem. Większa liczba oktanowa korzystnie wpływa na zmniejszenie efektu spalania stukowego (przy okazji w 1.4 TSI 160KM były też problemy z działaniem oprogramowania odpowiedzialnego za pracę czujnika spalania stukowego
), dodatkowo odnoszę wrażenie, że na tym paliwie silnik pracuje równiej/ciszej.
http://www.auto-swiat.pl/1-co-daja-drogie-paliwa
http://www.auto-swiat.pl/1-co-daja-drogie-paliwa
- lynx07
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI GTI
- Engine: 2.0 TSI 210KM
Do wszystkich samochodów, które miałem i użytkowałem VerVa 98, zawsze na tej samej stacji, nie chodzi o liczbę oktanów, podobno jest czystsze niż 95.
-
mistrz
- Sympatyk
- Auto: Golf VI
- Engine: 1.4 160KM
- Localization: Stolica
99% przypadków to paliwa Shell: albo standardowe 95 (czyli obecne Fuel Save) albo VPower czyli 95+dodatki. Na Racingu jechałem z raz czy dwa i obserwacje są takie, że w trasie spala wtedy trochę mniej. Ale jak weźmiemy pod uwagę wyższą cenę to pewnie wychodzi na zero lub nawet gorzej. Ogólnie na Shella nie narzekam, czasami łyknę na Statoilu. Omijam Orleny i BP.
- kakaruto
- Mieszkaniec
mistrz, co powiesz o Fuel Save z Shella, czuć różnicę w portfelu?
My TSI
-
mistrz
- Sympatyk
- Auto: Golf VI
- Engine: 1.4 160KM
- Localization: Stolica
Odp: Jakie paliwo lejecie do waszych Golfów
Shell twierdzi, że nowe paliwa to oszczędność jednego litra na baku (średnio liczone). Myślisz że odczujesz te 10-15km więcej?
Dla mnie to nadal to samo 95 co wcześniej, po prostu dział marketingu chciał o sobie przypomnieć
Wysyłane z mojego MB526 za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego MB526 za pomocą Tapatalk 2
- kakaruto
- Mieszkaniec
W sumie to jestem przekonany że to jest niemierzalne dla statystycznego użytkownika samochodu - bo aby uzyskać wiarygodne wyniki to eksperyment musiałby zostać przeprowadzony w identycznych warunkach. Ale czasami, jak czytam różne opinie to ludzie mówią że czują różnice
i nie chodzi tylko o oszczędność ale że i lepiej jedzie co też jest według mnie równie mało mierzalne - tak mi się przynajmniej wydaje 
My TSI
-
MAPUS
- Sympatyk
- Auto: VW golf 6
- Engine: CAXA TSI
- Localization: OLSZTYN
Ja 98, ale nie mam jakiegoś technicznego wytłumaczenia. Według mnie nie da się zauważyć czy samochód pali mniej. Wlewałem 98 od początku i tyle. Jedynie wskazania na komputerze pokazują większą liczbę kilometrów do przejechania, ale tym bym się nie sugerował. A wszystko też zależny od właściciela stacji i czystości zbiorników, kiedyś tankowałem na Shell, jeszcze jak jeździłem dieslem- były tylko same problemy - woda w paliwie.
-
MAPUS
- Sympatyk
kakaruto pisze:MAPUS, a na jakich stacjach tankujesz?
Na takich gdzie jest duży obrót, a co za tym idzie są częste dostawy paliw. W Polsce są tylko dwie rafinerie ( które dostarczają paliwa w 80 % dla Polski) to jakie to ma znaczenie, aby nie było z wodą, a im dłużnej jest w zbiornikach na stacji tym większe ryzyko. Na niektórych stacjach 98 w ogóle nie sprzedaje się. Szyld nie ma tu żadnego znaczenia, wszystko zależy od umów podpisywanych przez właściciela stacji na 5,10 lub 15 lat.
-
MAPUS
- Sympatyk
jeszcze należny dodać, że jedynie paliwa Shell z serii V-Power są sprowadzane z zagranicy, dlatego taka cena. Natomiast Suprema 98 i Diesel Gold, BP Ultimate, inne paliwa premium, przygotowane są specjalnie według danej specyfikacji, ale przez nasze polskie rafinerie.
Ja zazwyczaj leję 95, lecz ostatnio auto coś średnio się zbierało. Po przekroczenie 5 tyś obr golfik dostawał zadyszki. Ostatnio zalałem cały bak 98 ultimate i gofer ciągnie aż miło do 6 tyś bez zadyszki. Może wcześniej jakiegoś lewego paliwa nalałem, ale teraz już będę lać tylko ultimate. Różnica 10gr na litrze między 95 nie robi różnicy.
-
eda511
- Nowicjusz
- Auto: GOLF 6 - 2010 r.
- Engine: 2.0 TDI 110 KM
- Localization: WIELKOPOLSKA
Ja zawsze tankuję Diesla Ultimate na BP ,a jeżeli na innych stacjach to tylko najlepszą. Zresztą tankuję tylko na stacjach znanych czy też pewnych.
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
- Auto: golf 6
- Engine: 1.4 tsi 122 km
- Localization: rybnik
wg mnie jezeli producent nie przewiduje paliwa 98 to po co go lac? kiedys miałem swift sport i tam pisało zeby lac 98 ale tam był znacznie wekszy stopień spreżania niz w golfie:)
-
Lewart_waw
- Gadatliwy
- Auto: Golf R
- Engine: 2.0 TFSI 300 ++
- Localization: Warszawa
a ja tylko i wyłącznie tankuje Shell v-power racing 100, i kilka razy musiałem zatankować 98 Ultimate do strojenia auta 
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
- Auto: golf 6
- Engine: 1.4 tsi 122 km
- Localization: rybnik
Lewart_waw pisze:a ja tylko i wyłącznie tankuje Shell v-power racing 100, i kilka razy musiałem zatankować 98 Ultimate do strojenia auta
ty to inna bajka:D
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
generalnie ja leję prawie zawsze na bp, diesel zwykły, raz na 2-3 baki wlewam premium...
A co do fuel save z shella to reklama dźwignią handlu, do max 1litra mniej na baku, tej różnicy nie da się zauważyć przy normalnych przebiegach...
A co do fuel save z shella to reklama dźwignią handlu, do max 1litra mniej na baku, tej różnicy nie da się zauważyć przy normalnych przebiegach...
- Johny.gda
- Sympatyk
- Auto: MK 6 Highline
- Engine: 2.0 TDI
- Localization: Gdansk
Tankuje na lotosie bo mam kartę paliwową, kiedyś tankowałem tylko na shellu lub BP i tak naprawdę różnicy nie ma. Ale z ciekawostek na temat paliwa odsyłam do linku:
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Lotos-dostarczy-paliwa-za-14-mld-zl,wid,15220637,wiadomosc.html?ticaid=110885
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Lotos-dostarczy-paliwa-za-14-mld-zl,wid,15220637,wiadomosc.html?ticaid=110885
-
Beskid
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 Highline
- Engine: CAXA 1.4 TSI 122KM
- Localization: Sadecczyzna
Czy paliwo Super E10 nadaje się do TSI? Jest różnica w stosunku do zwykłej 95?
Pytam, bo może ktoś już na tym jeździł.
Pytam, bo może ktoś już na tym jeździł.
Według Volkswagena nadaje się: http://www.volkswagen.pl/content/medialib/vwd4/pl/volkswagen/volkswagen_magazyn/02_2011-pdf/_jcr_content/renditions/rendition.download_attachment.file/02_2011.pdf, lista modeli nieprzystosowanych do E10: http://www.volkswagen.de/content/medialib/vwd4/de/misc/E10_Informationen/negativliste_e10deutsch/_jcr_content/renditions/rendition.file/e10_vw_zeichen.pdf.
E10 ma bodajże niższą wartość opałową od zwykłej 95 więc spalanie może być trochę większe.
E10 ma bodajże niższą wartość opałową od zwykłej 95 więc spalanie może być trochę większe.
- lukasik69
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 6 i Golf 7.5
- Engine: 2.0 tdi i 1.4 tsi
- Localization: Slask
Tankuje tylko na Shell i BP, zawsze zwykłe paliwa gdyż w starym aucie kilka lat temu kupiłem to "lepsze paliwo" żeby sprawdzić, skończyło się regeneracją wtrysków i turbiny 
-
Beskid
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 Highline
- Engine: CAXA 1.4 TSI 122KM
- Localization: Sadecczyzna
Tog_vw dzięki za info. Teraz będę spokojniejszy gdy zostanę zmuszony to bio coś zatankować.
Ja z reguły tankuje 95 na Orlenie. Pare razy zalałem 98 (Verva, BP Ultimate) ale poza zwiększonym zużyciem nie zauważyłem różnicy, tak, że chyba nie ma co przepłacać.
Ja z reguły tankuje 95 na Orlenie. Pare razy zalałem 98 (Verva, BP Ultimate) ale poza zwiększonym zużyciem nie zauważyłem różnicy, tak, że chyba nie ma co przepłacać.
-
BartekG
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: podkarpacie
Witam!
Przez rok czasu lałem disla Bp Ultimate. Ale raz byłem zmuszony zatankować na Orlenie i wlałem Verve to zauważyłem, że auto całkiem inaczej (o wiele lepiej) zaczęło zachowywać się szczególnie przy wyprzedzaniu i pod górę. Już od kilku miesięcy tankuję tylko Verve na Orlenie i z czasem okazało się że nawet jest, co prawda niewiele, ale niższe spalanie (najczęściej jeżdżę tą samą trasą).
Przez rok czasu lałem disla Bp Ultimate. Ale raz byłem zmuszony zatankować na Orlenie i wlałem Verve to zauważyłem, że auto całkiem inaczej (o wiele lepiej) zaczęło zachowywać się szczególnie przy wyprzedzaniu i pod górę. Już od kilku miesięcy tankuję tylko Verve na Orlenie i z czasem okazało się że nawet jest, co prawda niewiele, ale niższe spalanie (najczęściej jeżdżę tą samą trasą).