Jaki olej polecacie
Moderator: rafaello
Regulamin forum
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
wiesiek3d
- Nieśmiały
- Auto: INNE
- Engine: XFL
- Localization: Rybnik
Re: Jaki olej polecacie
A ja dalej Shell Ultra 5W40 i nadal cisza.
-
blade232
- Nieśmiały
- Auto: octavia 2 fl
- Engine: CAXA 1.4 TSI 122km
- Localization: WM
Arek_VI pisze:Ja w obecnym sezonie zimowym spróbowałem Neste City Pro 0W40 za jedyne 159,00 zł 4l. Olej na bazie PAO. Znakomity. Piękne zapłony na zimnym silniku, mięciutka i cicha praca. Bardzo polecam.
Też słyszałem o neste dużo dobrego a powiedz w której specyfikacji zalałeś starszej mb 229.3 czy nowszej 229.5
-
Arek_VI
- VIP
- Auto: Golf VI
- Engine: TSI 122
- Localization: Wroclaw
blade232 nie mam pojęcia jaką miał specyfikację. Nie mam już opakowania bo resztkę wlałem do Tiguana.
-
haka21
- Aktywny
- Auto: Golf6
- Localization: Silesia Stela
blade232 pisze:haka21, napisałeś już o m1 esp i wiem że to dobry olej i fajnie mruczała caxa ale korcilo mnie zeby zalac cos nie lowsaps i polecane 0w30 do tsi dla porownania wiec padlo na total 0w30 vw 502 - rozumiem ze nie polecasz tego oleju. Na totalu troche bardziej metalicznie na zimnym silnik pracuje, na m1 bardziej miekko bylo.
Czytam wątek i nie wiem co skłoniło Cię do napisania , że ktokolwiek na tym forum polecał 0W30 ? ;a już na pewno komuś o Twoich zimowych przebiegach . Tutaj użytkownicy CAXA czy CAVD polecają coś na podstawie przede wszystkim własnych doświadczeń i wiedzy
BTW: dobiegam końca (9.5 kkm) na 0W30 AZO Signature (Amsoil) - nie polecam
-
blade232
- Nieśmiały
- Auto: octavia 2 fl
- Localization: WM
haka21, chciałem po prostu porównać olej nie eko do esp 5w30 z którego byłem w sumie zadowolony, a zapomniałem dopisać że polecany 0w30 do tsi był na forum octavia club i tam bardziej vw 502 polecane. Wiem że esp i neste jest polecane i neste też zamierzam wypróbować w przyszłości. Korci mnie też valvoline 5w30 vw 502
- marcin79
- Aktywny
- Auto: vw golf 7
- Engine: CMBA 90 KW
- Localization: Zabrze
Witam czy olej mobil 1 5w30 esp będzie dobry do mojego golfa 7 1.4 tsi CMBA 122km,roczny przebieg 12,5 tyś.
Miasto 80%,trasa 20%
Wymiana oleju co rok
Miasto 80%,trasa 20%
Wymiana oleju co rok
byl golf2 ,golf3 ,golf4 ,golf6 ,golf6 jest golf7 wszystkie 3d
-
Iwo
- Aktywny
- Auto: GOLF mk6 GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Wuwuej
Ja wszystkim polecam Millersa w technologii NANODRIVE. W swoim Golfie jeździłem już na różnych olejach ale po zalaniu tego silnik zaczął zupełnie inaczej pracować, cicho, miękko niezależnie czy odpalany na zimno czy ciepły start wygląda tak samo. Bardzo dobrze trzyma temperatury nawet na torze. Przetestowany już w kilku autach i uważam, że jest naprawdę godny polecenia. Ważne żeby zastosować płukankę przed wymianą.
Co do innych firm to najważniejsze żeby spełniał normy VW, widzę, że ktoś już zaczął pisać o normach Mercedesa...
Przede wszystkim unikać tanich produktów i uważać na podróbki. Czasami lepiej dopłacić parę złotych i kupić u pewnego źródła niż zaoszczędzić i wlać wodę.
Z takich znanych marek to na pewno nie polecam Castrola.
Co do innych firm to najważniejsze żeby spełniał normy VW, widzę, że ktoś już zaczął pisać o normach Mercedesa...
Przede wszystkim unikać tanich produktów i uważać na podróbki. Czasami lepiej dopłacić parę złotych i kupić u pewnego źródła niż zaoszczędzić i wlać wodę.
Z takich znanych marek to na pewno nie polecam Castrola.
-
piteks
- Aktywny
- Auto: Golf 7.5
- Engine: 1.4 TSI 150KM
- Localization: malopolska
Też w swoim golfie mk7 używałem Millersa. Byłem bardzo zadowolony. Do A3 też mam zamiar kupić olej tej firmy
. Na razie dopiero pierwszy tysiak za mną więc mam jeszcze przed sobą 1-1,5 tys. km do wymiany. Jakoś nie wierzę w te 30 tys. lub 2 lata i to z docieraniem nowego silnika 
-
koniuA4
- Sympatyk
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.6 TDI 105KM
- Localization: Zabkowice Slaskie
Witam. Dzisiaj zrobiłem zmiane oleju w swoim golfie. Kupiłem i wlałem zalecany przez Vw tj Castrol Edge 5w30. Niby na takim jeździł wcześniej tylko zmieniali co 30 tys. Mimo że zmianili 5 tys km temu to postanowiłem po zakupie auta zmienić. Przy okazji zmieniłem rzecz jasna filtr oleju Filtron, filtr paliwa Filtron, filtr powietrza i filtr kabinowy.
koniu
-
dangar79
- Nowicjusz
- Engine: 1.4 TSI 122KM DSG 7
- Localization: ZACHODNIOPOMORSKIE
Witam. Mam pytanie czy olej Millers Oils EE Longlife C3 5W30 5L posiada specyfikacje dla Vw 504.00 507.00?
dangar79 pisze:Witam. Mam pytanie czy olej Millers Oils EE Longlife C3 5W30 5L posiada specyfikacje dla Vw 504.00 507.00?
z tego co internet podpowiada to VW 502.00, 505.01
-
dangar79
- Nowicjusz
Rzeczywiście. Dla mnie odpowiedni będzie Millers Oils EE Longlife 5W30 5L. Tylko jest cholernie drogi 260zł za 5l. Mam nadzieję że warto. Może ktoś coś więcej napisze na temat tego oleju w użytkowaniu?
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Za tą cenę możesz kupić lepszy olej
Masz benzynę, także nie potrzebujesz normy 504 long life, a 502 i wymiana oleju co 15kkm.
Wszystko zależy jaki masz budżet, bo można sporo dobrych olejów znaleźć.
Amsoil European Car Formula Full-SAPS 5W40
Penrite Enviro+ 5w40 502.00
albo z lepszych
Penrite 10 TENTHS PREMIUM 0W40 tutaj zalecane, bo bardzo dobra pompowalność.
Do dwóch pierwszym warto dolać jak budżet pozwala archoila 9100, żeby podnieść TBN jeszcze.
Przed wymianą jak jeździł na fabrycznym castrolu ,to płukankę
Wszystko zależy jaki masz budżet, bo można sporo dobrych olejów znaleźć.
Amsoil European Car Formula Full-SAPS 5W40
Penrite Enviro+ 5w40 502.00
albo z lepszych
Penrite 10 TENTHS PREMIUM 0W40 tutaj zalecane, bo bardzo dobra pompowalność.
Do dwóch pierwszym warto dolać jak budżet pozwala archoila 9100, żeby podnieść TBN jeszcze.
Przed wymianą jak jeździł na fabrycznym castrolu ,to płukankę
-
Arek_VI
- VIP
- Auto: Golf VI
- Engine: TSI 122
- Localization: Wroclaw
Po dłuższych doświadczeniach (parę tysięcy km) polecam bardzo Neste City Pro 0W40 za całe 159,00 zł (4l) 
Bardzo dobry i nowoczesny olej. Jeżdżę 90 % przebiegów po mieście a to ciężkie warunki pracy silnika. Ten olej daje radę znakomicie. Cichutkie rozruchy i bardzo miękka praca silnika. To mój faworyt a lałem Millersa, Fuchs Race Pro i Statoil Lazerway - za dużo większe pieniądze i niekoniecznie lepsze (w moim subiektywnym odczuciu).
Bardzo dobry i nowoczesny olej. Jeżdżę 90 % przebiegów po mieście a to ciężkie warunki pracy silnika. Ten olej daje radę znakomicie. Cichutkie rozruchy i bardzo miękka praca silnika. To mój faworyt a lałem Millersa, Fuchs Race Pro i Statoil Lazerway - za dużo większe pieniądze i niekoniecznie lepsze (w moim subiektywnym odczuciu).
- Muti
- VIP
Tak, neste też jest spoko olejem
-
dangar79
- Nowicjusz
Jaki olej wybrać do mojej bryczki:
1. Castrol Edge titanium FST 5w30 LL
2. Millers oils EE longlife 5w30
3. Motul Specific 504.00-507.00
1. Castrol Edge titanium FST 5w30 LL
2. Millers oils EE longlife 5w30
3. Motul Specific 504.00-507.00
- puceek
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 GTI 35 DSG
- Engine: 2.0 TFSI
- Localization: dkl
Co mam wlać do auta, które dotychczas było zalewane Volkswagenowskim Castrolem, żeby poczuł się lepiej (odpowiednia temp. i smarowanie)? Millers, Motul czy może jeszcze coś innego? Jeśli mógłbym poprosić o krótką opinię dlaczego akurat jakiś konkretny producent/produkt, będę zobowiązany.
-
Wojtass
- VIP
- Auto: VW Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 140KM
- Localization: Podbeskidzie
puceek pisze:Co mam wlać do auta...
Generalnie lejesz to, co spełnia wymogi producenta, nie rujnuje Cię z kasy i ewentualnie podnosi Twoje samopoczucie, że silnikowi robisz "dobrze"
Przeglądnij wątki olejowe, a zobaczysz, że nie ma tej jednej, jedynej odpowiedzi na Twoje pytanie.
- Muti
- VIP
puceek pisze:Co mam wlać do auta, które dotychczas było zalewane Volkswagenowskim Castrolem, żeby poczuł się lepiej (odpowiednia temp. i smarowanie)? Millers, Motul czy może jeszcze coś innego? Jeśli mógłbym poprosić o krótką opinię dlaczego akurat jakiś konkretny producent/produkt, będę zobowiązany.
Amsoil European Car Formula 0w40 full-saps albo 5W40
Fuchs Titan Race Pro S 5W40,
Penrite 10 Tenths Premium 0w40
Millers CFS motorsport 5w40 zwykły albo jak lepiej to NT.
Do pierwszych 3 i millersa bez NT możesz jak budżet pozwala dolać Archoila 9200
Jak butujesz, to wymiana co max 10kkm , jak normalna jazda to do 12-15kkm.
-
klo
- Sympatyk
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Localization: Poznan
A jaka jest różnica pomiędzy tym Castrolem http://sklep-oleje.pl/pl/p/Castrol-EDGE-Professional-LongLife-III-5W-30/612 a tym http://sklep-oleje.pl/pl/p/Castrol-EDGE-Titanium-FST-5w30-LL/2047 To inny czy ten sam olej ?
- szumek5837
- Stały Bywalec
- Auto: Renault Laguna Coupe
- Engine: FR4T 2.0T
- Localization: Koszalin
To inne oleje - inny skład i parametry. Sprawdź karty produktu.
-
klo
- Sympatyk
Kupiłem Mobil 5W-30 ESP 
-
Wojtass
- VIP
- Auto: VW Golf 7
- Localization: Podbeskidzie
@klo
Z ciekawości spytam. Co zadecydowało o takim, a nie innym wyborze?
Z ciekawości spytam. Co zadecydowało o takim, a nie innym wyborze?
-
klo
- Sympatyk
Ogólna dostępność i generalnie poza castrolem chyba najbardziej popularny olej 5W30 LL.
- puceek
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 GTI 35 DSG
- Engine: 2.0 TFSI
- Localization: dkl
Muti pisze:puceek pisze:Co mam wlać do auta, które dotychczas było zalewane Volkswagenowskim Castrolem, żeby poczuł się lepiej (odpowiednia temp. i smarowanie)? Millers, Motul czy może jeszcze coś innego? Jeśli mógłbym poprosić o krótką opinię dlaczego akurat jakiś konkretny producent/produkt, będę zobowiązany.
Amsoil European Car Formula 0w40 full-saps albo 5W40
Fuchs Titan Race Pro S 5W40,
Penrite 10 Tenths Premium 0w40
Millers CFS motorsport 5w40 zwykły albo jak lepiej to NT.
Do pierwszych 3 i millersa bez NT możesz jak budżet pozwala dolać Archoila 9200Przed wymianą płukanka.
Jak butujesz, to wymiana co max 10kkm , jak normalna jazda to do 12-15kkm.
Podbiję temat - rozumiem, że 5w40 jest lepszym wyborem niż 5w30, bo zapewnia lepsze smarowanie przy wyższej temperaturze? Problem w tym, że taki olej nie spełnia tej Volkswagenowskiej normy, a to właśnie w ASO chcę wymienić oliwę - boję się że nie wleją mi oleju, który nie spełnia norm.
Zatem wybierając w olejach spełniających normy, który z nich będzie najlepszy? Sprzedawca z zmienolej.pl polecał AMSOIL 5W30 European Car Formula (AEL) albo Millers Oils EE Longlife 5W30 5L czy są to dobre opcje czy ktoś ma może coś lepszego do polecenia?
Poza tym, jakiej firmy płukanka jest najlepsza, też Millers?
I na sam koniec, czy faktycznie warto przejmować się tymi normami - w moim przypadku 504/507?
Będę wdzięczny za każde słowo.