moze nawet czterostrefowy
Zakup samochodu używanego - porady ogólne
Moderator: rafaello
Regulamin forum
Zakup samochodu nowego jak i używanego, co i gdzie kupić, na co zwrócić uwagę, czego unikać, gdzie dostać dobry rabat itp.
Pamiętaj:
Zakup samochodu nowego jak i używanego, co i gdzie kupić, na co zwrócić uwagę, czego unikać, gdzie dostać dobry rabat itp.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
wlado78
- Aktywny
- Auto: golf 5
- Engine: BSE
- Localization: dolnoslaskie
Re: Kupno Golfa 6
no jak tam jest klimatronik dwustrefowy 
- Mars
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 6 GTD
- Engine: 2.0 TDI 170km
- Localization: PL
Tego odradzam odrazu,bylem w gubinie po auto jak szukalem i byl to golf GTD,ktory mial byc bezwypadkowy...na miejscu okazalo sie ze bezwypadkowy moze byl ale jak wyjechal z fabryki...Ogolnie aut z gubina sie nie kupuje, mozna poczytac w internecie o tym. Druga sprawa to pakiet r line,przod i progi sa ale gdzie tylni zderzak? Jesli mieszkasz blisko gubina to mozesz sprawdzic ale jak dla mnie to bedzie bity na 98%
- ryba113
- VIP
- Auto: VW Golf 6 Bifuel
- Engine: BGU 1.6 74 kW
- Localization: CT NO EL
Jak na moje oko to szczeliny na lewej stronie nie pasują. W środku bieda + , gałka coś bardzo wytarta jak na 160 tys. Fotele naleśniki bez podlokietnika z tylu i to w odpustowym kolorze , 2x elektryka, multi kiera i to na tyle z wypasu.
- lukasik69
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 6 i Golf 7.5
- Engine: 2.0 tdi i 1.4 tsi
- Localization: Slask
to jest chyba jakaś wersja bluemotion z pakietem aerodynamicznym i dlatego taki zderzak i progi. Na 100% to nie r line
Handlarze mają ludzi za debili...

-
wlado78
- Aktywny
i halogeny przecimgielne ma 
- tberent
- Banned
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
lukasik69 pisze:to jest chyba jakaś wersja bluemotion z pakietem aerodynamicznym i dlatego taki zderzak i progi. Na 100% to nie r line![]()
Panowie to nie tak. Mu na forum znamy specyfikacje i konfigurację pakietów i gryzie nas w oczy jakąś sciema handlarzy. Ale to My. My się znamy . Zwykły ludź nie odruznia tego i cieszy się z wszystkiego co jest. Ja kiedyś goniłem po zderzak 70km i handlarz owi się pomyliły kolory czarny z szarym.
- szumek5837
- Stały Bywalec
- Auto: Renault Laguna Coupe
- Engine: FR4T 2.0T
- Localization: Koszalin
@wasylief
Wejdź sobie zawsze na takie mobile.de i zobacz po ile chodzą zadbane egzemplarze z normalnym przebiegiem.. a potem pomyśl skąd musi wynikać cena podobnych aut w PL..
Za 25 klocków to szukaj zadbanej Polówki...
Wejdź sobie zawsze na takie mobile.de i zobacz po ile chodzą zadbane egzemplarze z normalnym przebiegiem.. a potem pomyśl skąd musi wynikać cena podobnych aut w PL..
Za 25 klocków to szukaj zadbanej Polówki...
- lukasik69
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 6 i Golf 7.5
- Engine: 2.0 tdi i 1.4 tsi
- Localization: Slask
tberent pisze:Panowie to nie tak. Mu na forum znamy specyfikacje i konfigurację pakietów i gryzie nas w oczy jakąś sciema handlarzy. Ale to My. My się znamy . Zwykły ludź nie odruznia tego i cieszy się z wszystkiego co jest. Ja kiedyś goniłem po zderzak 70km i handlarz owi się pomyliły kolory czarny z szarym.
Częściowo masz rację tylko dlaczego zawsze się mylą na swoją korzyść ?
szumek5837 pisze:Wejdź sobie zawsze na takie mobile.de i zobacz po ile chodzą zadbane egzemplarze z normalnym przebiegiem.. a potem pomyśl skąd musi wynikać cena podobnych aut w PL..
Za 25 klocków to szukaj zadbanej Polówki..
To się nazywa szukanie okazji których nie ma bo nikt nie sprzedaje super auta za minimalną kasę
-
wlado78
- Aktywny
racja
za 25 tysiaków to tylko golf V
za 25 tysiaków to tylko golf V
Re: Czy warto kupić to auto. Tu prosimy o ocenę konkretnego
Jak generalnie z tym DSG w GTI? Bac sie +100k przebiegu? Szukajac auta, nie patrze praktycznie na modele z wiekszym przebiegiem.
- Marras
- Stały Bywalec
- Auto: Golf 5 i Golf 7
- Engine: 1.9 TDI i 2.0 GTD
- Localization: Wielkopolska
Pavvel pisze:Jak generalnie z tym DSG w GTI? Bac sie +100k przebiegu? Szukając auta, nie patrze praktycznie na modele z wiekszym przebiegiem.
Chciaż skrzynie ręczne sa w GTI rzadkością to dla mnie auto sportowe musi dawać przyjemność, ja decyduje kiedy i na jakim biegu jadę, kiedy zmieniam i przy jakich obrotach
A DSG utrzymuje 1200 obr/min jadąc jednostajnie, samo nie wie jaki bieg włączyć i bez trybu sport zamula jak 1.4.
Ta skrzynia niszczy dwumas utrzymując tak niskie obroty w dieslu na przykład
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2017, 13:12 przez Marras, łącznie zmieniany 2 razy.
-
soil
- Nieśmiały
- Auto: VW GOLF V GT DSG
- Engine: 2.0 TDI 125kW BMN
- Localization: B-B
Pavvel pisze:Jak generalnie z tym DSG w GTI? Bac sie +100k przebiegu? Szukajac auta, nie patrze praktycznie na modele z wiekszym przebiegiem.
Z DSG jak z silnikiem, jak ktoś nie dba to ma problem - nie ma znaczenia czy to 50k czy 180k przebiegu
Marras pisze:A DSG utrzymuje 1200 obr/min jadac hednistajnie, samo nie wie jaki bieg właczyc i bez trybu sport zamula hak 1.4.
Ta skrzynua niszczy dwumas

Re: Zakup samochodu używanego - porady ogólne
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat http://moto-zakup.pl/ lub http://www.autotesto.pl/ ? Czy korzystał ktoś z was z ich usług? Czy ma to sens, a jeśli tak to w jakim przypadku?
Z góry dzięki za pomoc
Z góry dzięki za pomoc
- puceek
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 GTI 35 DSG
- Engine: 2.0 TFSI
- Localization: dkl
Ogolnie te raporty sa OK, ale w mojej opinii lepiej podzwonic bezposrednio po rzeczoznawcach samochodowych, najlepiej z z tytulem bieglego sadowego i wszelkimi uprawnieniami. Wystarczy wpisac w wyszukiwarke haslo "rzeczoznawcy + miasto", w ktorym znajduje sie auto, podzwonic po wszystkich i zapytac czy i w jakiej cenie sprawdza Ci auto, wraz z wykonaniem raprtu, zdjeciami, opinia, a na koniec wycenia dany egzemplarz.
Jest to troche absorbujace zajecie, ale w ten sposob uzyskasz najlepsza jakosc. Ewentualnie popros na forum kogos z danej lokalizacji, zeby ogladnal auto i pojechal nim na stacje diagnostyczna oraz sprawdzil miernikiem. Efekt bedzie podobny, a koszta nizsze (wedle ustalen, ale najczesciej dobra flaszka)
.
Powodzenia!
---------
Przy okazji odpowiem na pytanie odnosnie przebiegu 100+ tys w Golfie GTI, w kontekscie skrzyni DSG - taki przebieg nie robi na aucie i skrzyni zadnego wrazenia! W GTI mamy mniejszy moment obrotowy niz w niektorych dieslach (GTD, Passat, A3), a przeciez auta z tymi silnikami lataja po 300 tys bez zadnego problemu i remontu. Jedyne co moze bedzie trzeba wymienic, to kolo dwumasowe.
Dla silnika przebieg ten nie robi rowniez zadnego wrazenia - jesli kupimy auto od osoby znajacej zasady dbalosci o jednostke napedowa i osprzet (duze prawdopdobienstwo w przypadku GTI) i jesli wymienimy wadliwy rozrzad (napinacz, pasek, slizgi - komplet), nie ma sie czego bac. Warto zwrocic uwage na interwaly czasu od wymiany do wymiany oleju i jesli nasz do wyboru oferte z mniejszym przebiegiem, ale serwisowana co 30 tys i oferte z wyzszym przebiegiem, ale serwisowana co 10-15 tys, z pewnoscia warto wybrac te druga opcje.
Jest to troche absorbujace zajecie, ale w ten sposob uzyskasz najlepsza jakosc. Ewentualnie popros na forum kogos z danej lokalizacji, zeby ogladnal auto i pojechal nim na stacje diagnostyczna oraz sprawdzil miernikiem. Efekt bedzie podobny, a koszta nizsze (wedle ustalen, ale najczesciej dobra flaszka)
Powodzenia!
---------
Przy okazji odpowiem na pytanie odnosnie przebiegu 100+ tys w Golfie GTI, w kontekscie skrzyni DSG - taki przebieg nie robi na aucie i skrzyni zadnego wrazenia! W GTI mamy mniejszy moment obrotowy niz w niektorych dieslach (GTD, Passat, A3), a przeciez auta z tymi silnikami lataja po 300 tys bez zadnego problemu i remontu. Jedyne co moze bedzie trzeba wymienic, to kolo dwumasowe.
Dla silnika przebieg ten nie robi rowniez zadnego wrazenia - jesli kupimy auto od osoby znajacej zasady dbalosci o jednostke napedowa i osprzet (duze prawdopdobienstwo w przypadku GTI) i jesli wymienimy wadliwy rozrzad (napinacz, pasek, slizgi - komplet), nie ma sie czego bac. Warto zwrocic uwage na interwaly czasu od wymiany do wymiany oleju i jesli nasz do wyboru oferte z mniejszym przebiegiem, ale serwisowana co 30 tys i oferte z wyzszym przebiegiem, ale serwisowana co 10-15 tys, z pewnoscia warto wybrac te druga opcje.
-
Powerrek
- Niemowa
- Engine: 2.0TDI
Kilka pytan przed zakupem
Witam mam w planie zakupic golfika mk 6 GTD i tu nasuwa sie pytanie czy posiada on DPF ;( ? JESLI jakis rocznik nie miał to ktory chcialbym tez poznac wady tego auta jak spisuje sie skrzynia automatyczna czy lepiej manual ? jak z czesciami ( cenowo ) moze ktos podac np koszty sprzegła rozrzadu itd ? Jakie koszta usuniecia DPF i co sie z tym wiąże
-
michael_1
- Aktywny
- Engine: 2.0TDI
- Localization: Warszawa
Re: Kilka pytan przed zakupem
Wszystkie mają dpf. Za dużo autoswiata się naczytales. Teraz kazde auto ma DPF i da się z tym żyć.
A jak nie chcesz to wystarczy wyciąć i po problemie.
Szukaj czytaj i znajdziesz konkrety na forum
A jak nie chcesz to wystarczy wyciąć i po problemie.
Szukaj czytaj i znajdziesz konkrety na forum
-
TomiGTD
- Nowicjusz
- Engine: 2.0 TDI CFFB
- Localization: Chrzanów
Witam.
Zamierzam kupić golfa 6 GTD lub GTI rocznik 2010-2012.
rocznie przejadę około 10 tyś km więc raczej benzynka.
zastanawiam sie na GTI z przebiegiem około 100 tyś sprowadzę z Niemiec bo mieszka tam mój kolega.
mam pytania:
czy w silnikach od 2010 roku nie ma już problemów z rozrządem i nadmiernym spalaniem oleju?
podobno w 2011 została poprawiona większość wad. tylko nie wiem czy była zmiana oznaczeń silnika i od konkretnego miesiąca szły serie poprawione fabrycznie?
średnie spalanie przy normalnej miasto i trasa 70/30 jeździe wyjdzie koło 8-9l ?
Zamierzam kupić golfa 6 GTD lub GTI rocznik 2010-2012.
rocznie przejadę około 10 tyś km więc raczej benzynka.
zastanawiam sie na GTI z przebiegiem około 100 tyś sprowadzę z Niemiec bo mieszka tam mój kolega.
mam pytania:
czy w silnikach od 2010 roku nie ma już problemów z rozrządem i nadmiernym spalaniem oleju?
podobno w 2011 została poprawiona większość wad. tylko nie wiem czy była zmiana oznaczeń silnika i od konkretnego miesiąca szły serie poprawione fabrycznie?
średnie spalanie przy normalnej miasto i trasa 70/30 jeździe wyjdzie koło 8-9l ?
Witam drodzy forumowiecz:)
Interesuje się zakupem golfa 6 lecz nie wiem kompletnie jaki silnik wybrać, które sa najmniej awaryjne ? interesuje mnie benzyna i ewentualnie do jakich najlepiej zamontować LPG czytałem ze 1.6 MPI (102 KM) jest atrakcyny a wy co polecicie?
Na co zwrocic szczegolna uwagę przy zakupie tego auta.
Pozdrawiam
Interesuje się zakupem golfa 6 lecz nie wiem kompletnie jaki silnik wybrać, które sa najmniej awaryjne ? interesuje mnie benzyna i ewentualnie do jakich najlepiej zamontować LPG czytałem ze 1.6 MPI (102 KM) jest atrakcyny a wy co polecicie?
Na co zwrocic szczegolna uwagę przy zakupie tego auta.
Pozdrawiam
- Marras
- Stały Bywalec
Mam 2 pytania.
1. Oglądałem Golfa Plusa z 2010 roku ( czerwiec). Nieco dziwny, podświetlenie zegarów białe, wnętrze na czerwono ale radio RCD 310 było stare, znaczy podświetlone na niebiesko z niebieskimi napisami.
Czy tak może być?
Egzemplarze z 2011 miały już radyjko czarne z białymi napisami
2. Przy silniku TDI dopisek "Blue Motion" świadczy o tym ze auto ma tzw "stop & start" czyli wyłączanie silnika na postoju ?
Czy wersje bez tego oznaczenia nie miały tego systemu?
Czy może od jakiegoś momentu (np od 2012 roku) wszystkie były z tym ustrojstwem?
Wyłączyć można przez VCDS ?
1. Oglądałem Golfa Plusa z 2010 roku ( czerwiec). Nieco dziwny, podświetlenie zegarów białe, wnętrze na czerwono ale radio RCD 310 było stare, znaczy podświetlone na niebiesko z niebieskimi napisami.
Czy tak może być?
Egzemplarze z 2011 miały już radyjko czarne z białymi napisami
2. Przy silniku TDI dopisek "Blue Motion" świadczy o tym ze auto ma tzw "stop & start" czyli wyłączanie silnika na postoju ?
Czy wersje bez tego oznaczenia nie miały tego systemu?
Czy może od jakiegoś momentu (np od 2012 roku) wszystkie były z tym ustrojstwem?
Wyłączyć można przez VCDS ?
-
Urb
- Nowicjusz
- Auto: Toyota
- Engine: Verso
- Localization: Wrocław
Witam,
noszę się z zamiarem kupna auta i moim wielkim faworytem jest Golf VI GTi.
Czas nagli a wiadomo że pośpiech to nie jest dobry doradzca, zwłaszcza jak nie za wiele się człowiek zna;)
W związku z czym zwracam się o pomoc do fachowców
Gdzie szukać? Może znacie jakiś sprawdzonych sprzedawców? Ew. Ja sprawdzić historie auta (w salonie podając vin dostanę takie informacje?).
Póki co tylko jestem w stanie wypatrzeć cos na Allegro czy olx, ale jest opcji tak niewiele, zwłaszcza w mojej okolicy :/
Budżet:
najlepiej 40k
Max 43k
Bardzo proszę o jakiekolwiek wsparcie
Dzięki
Urb
Czas nagli a wiadomo że pośpiech to nie jest dobry doradzca, zwłaszcza jak nie za wiele się człowiek zna;)
W związku z czym zwracam się o pomoc do fachowców
Gdzie szukać? Może znacie jakiś sprawdzonych sprzedawców? Ew. Ja sprawdzić historie auta (w salonie podając vin dostanę takie informacje?).
Póki co tylko jestem w stanie wypatrzeć cos na Allegro czy olx, ale jest opcji tak niewiele, zwłaszcza w mojej okolicy :/
Budżet:
najlepiej 40k
Max 43k
Dzięki
Urb
- Marras
- Stały Bywalec
Urb pisze:Witam,
Budżet:
najlepiej 40k
Max 43k
Dzięki
Urb
Ja wypowiadam sie co do realiów rynku niemieckiego a nie "chorego" Polskiego. Dlaczego tak sądze ? Bo u nas można wszystko sprowadzić, byle jak naprawić i wszystko otrzyma przegląd rejestracyjny. bez względu na to czy za granica bylo jako odpad/złom czy jako rozbity bez prawa rejestracji pojazd.
Za 10 tys Euro czy 42 tys zł to możesz kupić niezłego Golfa 6 ale nie wersje GTI.
A pomyślałeś o rezerwie finansowej na wypadek ewentualnych wymian/napraw/modyfikacji ? Rozrząd, opony itp. ?
Pytanie czy zadowolisz sie przebiegiem 220 tys km czy wolisz mniejszy
-
Urb
- Nowicjusz
Marras pisze:Urb pisze:Witam,
Budżet:
najlepiej 40k
Max 43k
Dzięki
Urb
Ja wypowiadam sie co do realiów rynku niemieckiego a nie "chorego" Polskiego.
Za 10 tys Euro czy 42 tys zł to możesz kupić niezłego Golfa 6 ale nie wersje GTI.
A pomyślałeś o rezerwie finansowej na wypadek ewentualnych wymian/napraw/modyfikacji ? Rozrząd, opony itp. ?
Pytanie czy zadowolisz sie przebiegiem 220 tys km czy wolisz mniejszy
Jasne ze zdaje sobie sprawę ze kupno auta to nie jest koniec wydatków a początek
-
zagus10
- Niemowa
- Auto: Golf
- Engine: 1.4
- Localization: Stalowa Wola
Golf VII 1.4 tsi 140KM DSG
Witam wszystkich, przymierzam sie do kupna golfa VII i znalazlem ciekawa oferte golfa 1.4 tsi 140M DSG 170tys km przebiegu, stad moje pytanie, jezeli nie byla robiona skrzynia biegow to czy warto takowe auto kupic, w moim budzecie wiem ze moze byc ciezko o takie auto ale uparcie szukam i kilka ofert znalazlem a ta tez wydaje sie byc ciekawa
prosze o pomoc
-
Urb
- Nowicjusz
Cześć, jaka decyzje podjąłeś?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kupno golf VI 1.6 tdi
Cześć, chciałbym kupić golfa VI lub seat Leon 2 lift 1.6 tdi. Oglądałem już kilka samochodów i praktycznie każdy coś tam kombinowany, jeden mniej drugi bardziej, co niestety od razu go dyskwalifikuje. Na co zwrócić uwagę w golfie VI? Czemu niektóre golfy mają spryskiwacze, a nie mają lamp xenonowych? Czy lampy firmy Lens to jest jakiś tani chiński zamiennik?
Jak bardzo wierzyć i jak zweryfikować przebiegi ok 160000km? Gdzie niektóre pojazdy naprawdę w środku jak nowe. Czy budżet ok 25-26k zł to jest przyzwoita kwota na takie auto? Ogólnie będę bardzo wdzięczny za każdą, najmniejszą radę. Pozdrawiam
Ps. A może ktoś z Was sprowadza z zagranicy golfy i chciałby mi przedstawić swoją ofertę?
Czy pakiet gt, był montowany fabrycznie? Na aucie są zderzaki, oraz progi inne niż standardowe.
Jak bardzo wierzyć i jak zweryfikować przebiegi ok 160000km? Gdzie niektóre pojazdy naprawdę w środku jak nowe. Czy budżet ok 25-26k zł to jest przyzwoita kwota na takie auto? Ogólnie będę bardzo wdzięczny za każdą, najmniejszą radę. Pozdrawiam
Ps. A może ktoś z Was sprowadza z zagranicy golfy i chciałby mi przedstawić swoją ofertę?
Czy pakiet gt, był montowany fabrycznie? Na aucie są zderzaki, oraz progi inne niż standardowe.