Dobór odpowiedniej felgi
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Wygląd, rodzaj, rozstawy, szerokości, ET, dobór wzoru i koloru felgi, opony, dystanse itp.
Pamiętaj:
Wygląd, rodzaj, rozstawy, szerokości, ET, dobór wzoru i koloru felgi, opony, dystanse itp.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- misiek1680
- Sympatyk
- Auto: golf 6
- Engine: 1.4tsi 122km
- Localization: Poznan
Dobór odpowiedniej felgi
Witam.Mam problem z doborem odpowiedniego et felgi.Czy felga nieorginalna z wymiarami 7x17 et42 jest odpowiednikiem 7,5x17 et51 felgi oryginalnej.Chodzi mi o to by felga była podobnie umiejscowiona a nie wystawala lub była bardziej schowana
-
seba
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 7 FL
- Engine: 1.4 TSI 150KM CZDA
- Localization: Wielkopolskie
Re: Dobór odpowiedniej felgi
A jak felga węższa ma być podobnie umiejscowiona jak szersza. Musisz się zdecydować po której stronie ma być tak samo to policzymy.
- misiek1680
- Sympatyk
chodzi mi o to czy ta felga nie orginalna bedzie podobnie lezala jak ta o wymiarach 7,5x17 et51.
- marrcin
- Stały Bywalec
- Auto: VW GOLF VI
- Engine: 1.4TSI 122KM CAXA
- Localization: Sosnowiec
Jak byś sprawdził i wpisał wartości w tym linku co podałem to byś wiedział ile by wystawała czy była schowana jedna względem drugiej.
- misiek1680
- Sympatyk
faktycznie.juz działam.dzieki za link
- marrcin
- Stały Bywalec
- Auto: VW GOLF VI
- Engine: 1.4TSI 122KM CAXA
- Localization: Sosnowiec
To lenistwo ... 
-
jankobobek
- Niemowa
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.2 TSI
Panowie,
Powiem na wstępie, że jestem kompletnym laikiem w opon samochodów i tak mi się życie potoczyło, że jestem od miesiąca posiadaczem Golfa 6, który będzie służył tylko do dojazdów raz w tygodniu ok. 100 km do siedziby firmy - do sklepu też pojadę.
Próbowałem zgłębić temat felg i ET, wielkości i wszystkiego związanego z wystawaniem felgi, ale będę musiał prosić o pomoc w temacie. Mam obecnie zimowe opony 195/65/15 na stalowych i wypadałoby już dawno zmienić opony.
Pytanie: czy moglibyście polecić jakieś aluminiowe felgi 16 calowe (to opony postaram się znaleźć sam)?
Priorytet relatywnie niska cena. Ewentualnie podajcie proszę wszystkie numerki i wtedy będę szukał czegoś sam.
Z góry dzięki!
Powiem na wstępie, że jestem kompletnym laikiem w opon samochodów i tak mi się życie potoczyło, że jestem od miesiąca posiadaczem Golfa 6, który będzie służył tylko do dojazdów raz w tygodniu ok. 100 km do siedziby firmy - do sklepu też pojadę.
Próbowałem zgłębić temat felg i ET, wielkości i wszystkiego związanego z wystawaniem felgi, ale będę musiał prosić o pomoc w temacie. Mam obecnie zimowe opony 195/65/15 na stalowych i wypadałoby już dawno zmienić opony.
Pytanie: czy moglibyście polecić jakieś aluminiowe felgi 16 calowe (to opony postaram się znaleźć sam)?
Priorytet relatywnie niska cena. Ewentualnie podajcie proszę wszystkie numerki i wtedy będę szukał czegoś sam.
Z góry dzięki!
- BRUNO55
- Senior Moderator
- Auto: VW GOLF VII Highline
- Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
- Localization: CRY
Dobór felg i opon - mini poradnik
Chcę tu podać kilka tabel które pozwolą dobrać opony do felgi oraz wybrać pomogą wybrać opony. Może wiele osób zna te zasady ale nie raz są z tym trudności.
Zacznę od określenia rozmiarów felg

Pamiętać trzeba że im mniejsze ET tym bardziej felga będzie wystawała na zewnątrz auta ( spotkałem już felgi z minusowym ET )
Jeżeli zmieniamy felgi a nie wiemy jak określić ET to warto skorzystać z tego wzoru

Kiedy już dobierzemy felgi warto zapoznać się z doborem opon do felg

No i na koniec kilka danych dotyczących opon tzw index

Myślę że komuś kiedyś się to przyda.
Zacznę od określenia rozmiarów felg

Pamiętać trzeba że im mniejsze ET tym bardziej felga będzie wystawała na zewnątrz auta ( spotkałem już felgi z minusowym ET )
Jeżeli zmieniamy felgi a nie wiemy jak określić ET to warto skorzystać z tego wzoru

Kiedy już dobierzemy felgi warto zapoznać się z doborem opon do felg

No i na koniec kilka danych dotyczących opon tzw index

Myślę że komuś kiedyś się to przyda.
Felga 18" 8j z et 35 z oponami 225x40 czy nic nie bedzie ocierało albo czy przednie opony nie beda wystawać? Golf 6 HB Bo tylne i tak bardziej schowane i o tył sie nie martwie bo miałem felge 17 7.5 j z et 49 z dystansami 17 mm na strone i było ok.
Czy jest sens bawić sie w opony 215x45 na feldze o która pytam?
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Czy jest sens bawić sie w opony 215x45 na feldze o która pytam?
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka