Benzyna czy Diesel - co kupić
Moderator: rafaello
Regulamin forum
Zakup samochodu nowego jak i używanego, co i gdzie kupić, na co zwrócić uwagę, czego unikać, gdzie dostać dobry rabat itp.
Pamiętaj:
Zakup samochodu nowego jak i używanego, co i gdzie kupić, na co zwrócić uwagę, czego unikać, gdzie dostać dobry rabat itp.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Benzyna czy Diesel - co kupić
Zastanawiałem się na benzyną, ale nie wiem który silnik z beznynowych jest wart uwagi. Silniki TSI chyba raczej warto omijać. Pozostałe nie mają najlepszych osiągów, jeżeli chodzi o moc i spalanie:(
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: Golf 6 2.0 TDI zakup
Jak benzyna to praktycznie tylko TSI, bo stare 1,6 nie nadaje się do niczego poza miastem...
generalnie dpf nie lubi krótkich odcinków, częstego gaszenia i zapalania auta a szczegolnie zimnego, najwyżej jak zacznie szwankować to wyciąc i po kłopocie...
generalnie dpf nie lubi krótkich odcinków, częstego gaszenia i zapalania auta a szczegolnie zimnego, najwyżej jak zacznie szwankować to wyciąc i po kłopocie...
Który silnik benzynowy polecasz? Benzynowe mają wyższe spalanie niestety no i czytałem o awaryjności silników TSI zwłasza 1.4 122KM
- marmi
- Mieszkaniec
niestety TSI potrafi się naprzykrzyć i to zdrowo, ale czy jest aż tak tragicznie to nie, generlnie wersja 160Km jest gorsza od zwykłej.
jak chcesz kompletnie bezawaryjną jednostkę to tylko 1,6 105km, stary sprawdzony silnik, niestety powolny jak do golfa...
jak chcesz kompletnie bezawaryjną jednostkę to tylko 1,6 105km, stary sprawdzony silnik, niestety powolny jak do golfa...
ciekawe ile to pali?? 105 KM w benzynie to nie powinien być powolny...
andos pisze:Który silnik benzynowy polecasz? Benzynowe mają wyższe spalanie niestety no i czytałem o awaryjności silników TSI zwłasza 1.4 122KM
Bez przesady z tą awaryjnością TSI 122 KM. Poza przypadkami rozciągającego się sprzęgła w pierwszych rocznikach produkcji nic mu nadzwyczajnego nie dolega. Trzeba obchodzić się z nim jak z każdą benzyną turbo i będzie OK. Kupiłem nowego 1.4 122 KM i od początku mam typowe "bolączki" tego silnika, które się nie pogłębiają: czasami głośniej chodzi zaraz po odpaleniu i od czasu do czasu sprzęgło lubi sobie lekko zaterkotać.
-
TaxiDriver
- Aktywny
- Auto: Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 150 KM
- Localization: Gdynia
marmi pisze:Jak benzyna to praktycznie tylko TSI, bo stare 1,6 nie nadaje się do niczego poza miastem...
Marmi,
nie zgadzam się.
Dla przykładu podam wczorajszą trasę Łódź - Sopot, 4 osoby na pokładzie i pełny bagażnik.
Czas przejazdu - 3h35min (dystans 360 km). Spalanie to 9 l gazu, prędkość stała na trasie 140 km/h.
I tak sobie skromnie myślę, że kosztowo wychodzi taniej od diesel'a..
Andos,
nie wiem jak wygląda teraz sytuacja z 1.6 benzyna na rynku wtórnym - gdy ja szukałem były 3 sztuki wystawione ( jakieś 2 lata temu). Golf 6 z tym silnikiem w nieskazitelnym stanie to rzadkość gdyż były produkowane tylko przez rok.
- lukasik69
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 6 i Golf 7.5
- Engine: 2.0 tdi i 1.4 tsi
- Localization: Slask
Re: Benzyna czy Diesel - co kupić
Zakup golfa 6 z silnikiem 1,6 w dobrym stanie graniczy z cudem, wystarczy wejść na otomoto i jest kilka sztuk takich aut a jeszcze jak ograniczymy wybór do samochodów krajowych to jest masakra. Kiedy szukałem auta pierwsze co pomyślałem to właśnie zakup takiego silnika bo jest generalnie bezawaryjny albo koszty napraw są minimalne ale wyboru nie ma a celny często są z kosmosu. Tak jak koledzy pisali wyżej jest strasznie "zamulony" i jak się go kręci wysoko to pali bardzo dużo.
No właśnie tego się obawiam, że będzie palił bardzo dużo, zwłaszcza przy mojej ciężkiej nodze
Pewnie i z 10 litrów może zasysać?
Ja preferuję raczej bardziej dynamiczną jazdę. Teraz mam Golfa IV TDI 90 KM i jestem bardzo zadowolony. Przebieg prawie 250 tys km (rocznik 2000). Jak się wyjedzie na trasę, to przydałby się szósty bieg, bo powyżej 3000 obrotów/min za głośno jest w kabinie.
Generalnie jestem zdecydowany na zakup golfa VI, tylko trudny wybór jest z silnikiem. Ja jestem raczej z tych co wolą przy zakupie zapłacić nawet więcej, ale w eksploatacji żeby auto było jak najtańsze (zwłaszcza jak najrzadsze wizyty na stacji paliw i u mechanika:)
Będę wdzięczny za wszelkie rady, co do wyboru silnika.
Pewnie i z 10 litrów może zasysać?
Ja preferuję raczej bardziej dynamiczną jazdę. Teraz mam Golfa IV TDI 90 KM i jestem bardzo zadowolony. Przebieg prawie 250 tys km (rocznik 2000). Jak się wyjedzie na trasę, to przydałby się szósty bieg, bo powyżej 3000 obrotów/min za głośno jest w kabinie.
Generalnie jestem zdecydowany na zakup golfa VI, tylko trudny wybór jest z silnikiem. Ja jestem raczej z tych co wolą przy zakupie zapłacić nawet więcej, ale w eksploatacji żeby auto było jak najtańsze (zwłaszcza jak najrzadsze wizyty na stacji paliw i u mechanika:)
Będę wdzięczny za wszelkie rady, co do wyboru silnika.
- mastermind89
- Sympatyk
- Engine: 1.6 BSE 102KM
- Localization: Szczecin
a ja jestem szczesliwym posiadaczem 1.6 102 KM (115 ma wersja FSI), golfik nie muli, calkiem dynamicznie rusza,
srednie spalanie na odcinku 15km (7 centrum w korkach, 8 wyjazdowka z miasta przy predkosci ~90km/h) to ok 7.5l
poki co zauwazam same zalety, wymiana rozrzadu na przyklad to jakies 500-600 zl robocizna + 500 zl czesci
generalnie obsluga serwisowa tego silnika jest stosunkowo tania, wiec stac mnie na wizyty w aso haha
ale faktem jest, ze cięzko dorwać taki silnik, ja jechałem ponad 600 km wgląb dojczlandów, kupiłem używke od oficjalnego dealera, prosto z salonu
srednie spalanie na odcinku 15km (7 centrum w korkach, 8 wyjazdowka z miasta przy predkosci ~90km/h) to ok 7.5l
poki co zauwazam same zalety, wymiana rozrzadu na przyklad to jakies 500-600 zl robocizna + 500 zl czesci
generalnie obsluga serwisowa tego silnika jest stosunkowo tania, wiec stac mnie na wizyty w aso haha
ale faktem jest, ze cięzko dorwać taki silnik, ja jechałem ponad 600 km wgląb dojczlandów, kupiłem używke od oficjalnego dealera, prosto z salonu
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2014, 12:45 przez mastermind89, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za opinię. Obawiam się, że mi by palił więcej niż 7,5. A nawet i ten wynik nie jest imponujący. Przyzwyczaiłem się już trochę do diesla. Benzynę mógłbym brać pod uwagę, gdyby spalanie było na poziomie 6-6,5, ale nie wiem, czy jest jakiś silnik w golfie 6, który ten warunek spełnia?
- lukasik69
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 6 i Golf 7.5
- Engine: 2.0 tdi i 1.4 tsi
- Localization: Slask
FSI ma 115 Km i VW szybko wycofał się z produkcji tego silnika, 1,6 102 km stary silnik ale bardzo prosty więc koszty eksploatacji nie są wysokie.
- mastermind89
- Sympatyk
- Engine: 1.6 BSE 102KM
- Localization: Szczecin
racja, poprawilem posta 
w aso usłyszałem że ten silnik to bardzo dobry wybór i że swego czasu podobno policja miala takie w swoich samochodach, auta robily ponoć 800k kilometrow bez wiekszych problemow
w aso usłyszałem że ten silnik to bardzo dobry wybór i że swego czasu podobno policja miala takie w swoich samochodach, auta robily ponoć 800k kilometrow bez wiekszych problemow
- marmi
- Mieszkaniec
Jesli teraz masz tdi nawet w tych 90Km, to przesiadka na silnik 1,6 nie będzie zbyt ciekawą opcją, a jeśli jeżdzisz po mieście i to w miare dynamicznie to zapomnij o spalaniu rzędu 7 litrów...
-
TaxiDriver
- Aktywny
- Auto: Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 150 KM
- Localization: Gdynia
andos pisze:Dzięki za opinię. Obawiam się, że mi by palił więcej niż 7,5. A nawet i ten wynik nie jest imponujący. Przyzwyczaiłem się już trochę do diesla. Benzynę mógłbym brać pod uwagę, gdyby spalanie było na poziomie 6-6,5, ale nie wiem, czy jest jakiś silnik w golfie 6, który ten warunek spełnia?
Andos,
nawet, gdyby Ci palił 10 litrów (zakorkowane miasto lub trasa z prędkością przelotową rzędu 160 - 170km/h) to przy cenie gazu, koszty wychodzą Ci takie, jak przy spalaniu 6,5 litra benzyny..
Zakładając oczywiście, że założyłbyś instalacje, która z tym silnikiem współgra idealnie (sam zrobiłem ponad 40tys. km bezawaryjnie).
-
Warszawka
- Nowicjusz
- Auto: vw
- Engine: caxa
- Localization: sjz
benzyna .nowe tsi pala tyle co diesel
tsi ma spalanie bardzo przyzwoite, to fakt, ale są chyba dość awaryjne z tego co czytałem
-
Warszawka
- Nowicjusz
powiem tak ja mam 130000km w tsi 122 km 2011r i zero problem
a ile Ci pali? to silnik 1.4?
-
Warszawka
- Nowicjusz
do pracy mam 18 km średnie spalanie 6.5l-7 l 1/4 drogi to dwupasmówka a potem to miasto.Silnik 1.4 122km caxa
-
Jankesik28
- Nieśmiały
- Auto: 6 variant comfortlin
- Engine: 1.6 bse
- Localization: Torun
Re: Odp: Benzyna czy Diesel - co kupić
Koledzy ja mam 1.6 kombi w gazie w miescie w miare dynamicznie to 10 spali na trasie orzy 160km ok 13 wezmie. Mialem okazje jezdzic tym samym golfem nie kombi 1.6 90km i jest duzo elastyczniejszy i zrywniejszy. Koszty eksploatacji niskie mam zrobione 155tys i jedyne co wymienialem to cewke.
-
JacekJackowski
- Nieśmiały
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.4TSI
- Localization: Niemcy Hagen
Golf 6 TSI czy 1.6TDI
Witam. Planuję zakup Golfa MK6 Pytanie jaki silnik wybrać? Waham się pomiędzy 1.4TSI 122KM a 1.6TDI 105KM. Słyszałem o dużej awaryjności TSI ale nie wiem czy jest to do końca prawdą. Jednak o TDI słyszałem że auto jest słabsze niż 1.9TDI 105 które obecnie posiadam. Koniecznie chce DSG w tym aucie dlatego cena jest większa od zwykłego. Nie chciałbym wtopić kasy. Jeżdzę w miare dużo ale stać mnie na paliwo dlatego nie musiałbym mieć diesla 
Proszę o Rady Pozdrawiam
Proszę o Rady Pozdrawiam
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
- Auto: golf VII 1.4 tsi
- Engine: CZCA
- Localization: Poznan
Re: Golf 6 TSI czy 1.6TDI
a szukałeś odpowiedzi na forum? było już kilka tematów na ten temat...
diesel podstawą, turbo zabawą...
-
JacekJackowski
- Nieśmiały
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.4TSI
- Localization: Niemcy Hagen
Re: Golf 6 TSI czy 1.6TDI
szukałem ale nie ma konkretnych odpowiedzi co kto wybrał. Chcę wiedzieć czy to prawda czy mit z awaryjnością TSI. Często trzy razy w roku jadę do dortmundu i nie chce się gdzieś rozkraczyć
)
- Pit
- Stały Bywalec
- Auto: GOLF VI
- Engine: 2.0 TDI+
- Localization: Wlkp
GTI czy GTD przy ok 15 tys rocznie?
Jesli chodzi o paliwo no to sprawa jest prosta:
GTI średnio 10 litrów/100km = 6750,00 rocznie przy cenie 4,5zł
GTD średnio 7 litrów/100km = 4620 rocznie przy cenie 4,4 za litr
Tryb 70% miasto 30 % trasa
Rożnica ok 2 tys zl rocznie, przy okresie użytkowania ok 5 lat to będzie 10 tys zł.
Czy w ciągu 5 lat eksploatacja diesla będzie większa od benzyny o 10 tys zł?
Jesli chodzi o paliwo no to sprawa jest prosta:
GTI średnio 10 litrów/100km = 6750,00 rocznie przy cenie 4,5zł
GTD średnio 7 litrów/100km = 4620 rocznie przy cenie 4,4 za litr
Tryb 70% miasto 30 % trasa
Rożnica ok 2 tys zl rocznie, przy okresie użytkowania ok 5 lat to będzie 10 tys zł.
Czy w ciągu 5 lat eksploatacja diesla będzie większa od benzyny o 10 tys zł?
Mój Golf - GTD/R-line style... Loading
vw-mk6-profil/vw-golf-vi-2-0-tdi-140km-2010-higline-by-soad7-t2593.html
vw-mk6-profil/vw-golf-vi-2-0-tdi-140km-2010-higline-by-soad7-t2593.html