witam,
jestem nowy i dopiero się zaczynam orientować w golfie
mam Bordnetz 5KO 937 084 B. Mój golf 6 kombi comfortline nie ma tempomatu. czy mój bordnetz go obsłuży?
Drugie pytanie wg VIN mam MFA, za pomocą przycisków w manetce zmienia mi się wyświetlanie spalania średniego i chwilowego, temperatura i takie tam. W jakieś dodatkowe menu nie potrafię wejść - to jest kres możliwości tego MFA?
dzięki za informacje.
BCM i tempomat
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
-
walus5555
- Sympatyk
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI 110KM
- Localization: Krakow
Re: BCM i tempomat
Do obsługi tempomatu potrzebny jest odpowiedni sterownik kierownicy, musisz znać jego numer. Co do mfa powinny być jeszcze opcje: radia, sterowania ustawieniami, opcjonalnie jesli posiadasz : nawigacje, moduł bluetooth.
-
norbkuc
- Sympatyk
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: 1.6 TDI 105KM
- Localization: Warszawa
Ok to sprawdzę jeszcze to. Mam rns310 i zestaw do nokii z bluetooth - nie mogę za nic w świecie wleźć
w opcje mfa, ale to kwestia przewalenia netu jak to ogarnąć
zrób fotkę zegarów i wrzuć to będzie łatwiej 
- Baster
- VIP
- Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
- Engine: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
- Localization: SZWECJA
norbkuc pisze:Ok to sprawdzę jeszcze to. Mam rns310 i zestaw do nokii z bluetooth - nie mogę za nic w świecie wleźć
Kolego jesteś z WAWY wiec nie widzę problemu byś poprosił na przykład Kamilla o pomoc.Albo jakiegoś innego kolegę z WAWY z forum co ma trochę pojęcia.
A mianowicie byś podjechał do niego to z pewnością nie odmówi pomocy w ogarnięciu tematu.
Jak miał by kabelek to by było wiadomo wszystko co siedzi u Ciebie i co byś potrzebował do tempomatu.
Jeśli będziesz musiał wymienić moduł pod kierownicą to szukaj z literkami CH.
Obsługuje tempomaty jak i kierownicę multyfunkcję ( na przyszłość).
Jak będziesz potrzebował manetki to się odezwij.
Baster
-
norbkuc
- Sympatyk
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: 1.6 TDI 105KM
- Localization: Warszawa
Browca muszę zakupić i na spota się umówić 
- rafaello
- Senior Moderator
- Auto: VW Golf VI
- Engine: 2.0 TDI 110 KM
- Localization: SKL
norbkuc pisze:witam,
mam Bordnetz 5KO 937 084 B
Taki też miałem i tempomat również, dorzuć np taki moduł/sterownik kierownicy 1K0 953 549 CQ i manetkę z tempomatem 1K0 953 513 G, odpowiednie kodowanie i powinien zadziałać.
- Baster
- VIP
- Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
- Engine: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
- Localization: SZWECJA
rafaello20 pisze:norbkuc pisze:witam,
mam Bordnetz 5KO 937 084 B
Taki też miałem i tempomat również, dorzuć np taki moduł/sterownik kierownicy 1K0 953 549 CQ i manetkę z tempomatem 1K0 953 513 G, odpowiednie kodowanie i powinien zadziałać.
rafaello20 jak ma kupować już moduł to z numerami CD , CH
CH jest jednym z najlepszych modułów.
A jak kupować to taki co na pewno będzie działać. Czyli CH.
Baster
- rafaello
- Senior Moderator
- Auto: VW Golf VI
- Engine: 2.0 TDI 110 KM
- Localization: SKL
Tak, zgadza się, ale jak planuje dokładkę tylko tempomatu, więc ten wystarczy, poza tym jest w korzystnej cenie na naszym forum 
norbkuc, na wstępie serdecznie witam na forum
1. Temat o tempomacie istnieje i to niejeden np. Montaż tempomatu - nie bój się używać wyszukiwarki
2. Regulamin forum pkt. 4 - w szczególności początek pkt. 4.3 - przy okazji zapoznaj się z innymi punktami.
W związku z powyższym zamykam temat, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś zgłębiał wiedzę we właściwych tematach właściwego działu z zachowaniem obowiązujących tu reguł
1. Temat o tempomacie istnieje i to niejeden np. Montaż tempomatu - nie bój się używać wyszukiwarki
2. Regulamin forum pkt. 4 - w szczególności początek pkt. 4.3 - przy okazji zapoznaj się z innymi punktami.
W związku z powyższym zamykam temat, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś zgłębiał wiedzę we właściwych tematach właściwego działu z zachowaniem obowiązujących tu reguł

Jeżeli zauważyłeś temat w niewłaściwym dziale lub treść postu nie ma nic wspólnego z tematem, w którym się znajduje lub inny bałagan na forum - proszę daj znać bezpośrednio w temacie lub poprzez PW. Obiecuję, że ktoś na pewno się tym zajmie.