Nie znalazłem na forum podobnego tematu, dlatego też postanowiłem założyć temat dla osób, które właśnie nabyły swojego Golfa tak jak ja i chciałyby się dowiedzieć jaki olej najlepiej służy silnikom w naszych Golfach oraz przy okazji jakiej firmy polecacie płyn chłodniczy, olej do skrzyni biegów oraz filtry. Prawie na każdym forum, na którym byłem do tej pory zerejestrowany istniał taki temat i uważam to za bardzo pomocne w wyborze odpowiedniego płynu.
Chciałbym zacząć oczywiście od pytania o swój silnik czyli:
VW Golf VI 2008 2.0TDI CR DPF 103kW 140PS (silnik: CBAB) przekładnia manualna
(Auto było serwisowane na salonie VW, czyli zmiana oleju co 30tyś więc po zakupie przydałoby się od razu wymienic olej silnikowy, wszystkie filtry, może także płyn chłodniczy i w skrzyni biegów no i następnie wymieniać olej z filtrami maksymalnie co rok lub co 15 tyś.)
Po opiniach na innych forach oleje jakie biorę pod uwagę to tylko: Mobil 1 | Motul | Millers Oils
(Do tej pory w swoim 1.9TDi PD leję MOTULA lecz zastanawiam się czy nie przejść na Mobila w Golfie)
W katalogu Mobila ciężko było mi znaleźć odpowiedni silnik
(oznaczenie CBAB jest tylko w dwóch przypadkach od 2009 4Motion Variant - QG1(LongLife) i QG0/2(non-flexible))
W dówch tych opcjach wskazuje na: Mobil 1 ESP Formula 5W-30
Podejrzewam, że nie jest to prawidłowe wskazanie (ale moge się mylić
Katalog Motul
8100 X-clean+ 5W30 (Specific 504 00 507 00 5W30)
Katalog Millers Olis
Premium: XF Longlife 5w30 (Code 5862)
Trident: Trident Longlife 5w30 (Code 5999)
Czy takie oleje właśnie powinno się lać do tego silnika i jaką markę polecacie ?
Co do filtrów to nie ma się co tu zbytnio rozwodzić tylko chciałbym poruszyć temat na marginesie z jakich fimr wkładacie filtry bo ja osobiście mam zaufanie tylko do Knecht/Mahle lub Mann, lecz przeważnie biorę te pierwsze.
Płyn chłodniczy to z tego co wytyczałem ma być G13 - najlepiej oryginał czy np płyn Febi ? Czy coś całkiem innego ?
Co do skrzyni biegów to nie ogarniam tematu bo Motul Pokazuje np:
1. Przekładnia manualna z mechanizmem różnicowym 02Q 6/1: Multi DCTF
2. Siłownik hydrauliczny / Skrzynia biegów: Multi HF
Płyn hamulcowy: DOT 5.1 Brake Fluid
Ale chyba zaleję tak jak do tej pory mam w Seacie MOTUL RBF 600 lub RBF 660
Dzięki wszystkim, którzy poświęcili czas na przeczytanie tego tematu a jeszcze bardziej tym, którzy przyczynią sie do jego dalszego rozwoju.