Witam
Kupilem wczoraj miernik, moze ktos sie podzieli informacja jaka grubosc lakieru ma jego autko.
U mnie GOLF VI pokazal na masce okolo 100um natomiast na reszcie w granicach 180-200um.
Dziekuje
Grubość lakieru GOLF VI
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Podłokietnik, kierownica, uszczelki drzwi, szyby, lakier, listwy boczne, lusterka, pasy bezpieczeństwa, siedzenia, fotele, kanapy, gałka zmiany biegów, bagażnik, siłowniki i teleskopy, roleta bagażnika, zamki, pokrętła, regulacje, wycieraczki, podsufitki, elementy karoserii, zderzaki, błotniki, liczniki, poduszki powietrzne, deska rozdzielcza i inne elementy wyposażenia wewnętrznego i nadwozia.
Pamiętaj:
Podłokietnik, kierownica, uszczelki drzwi, szyby, lakier, listwy boczne, lusterka, pasy bezpieczeństwa, siedzenia, fotele, kanapy, gałka zmiany biegów, bagażnik, siłowniki i teleskopy, roleta bagażnika, zamki, pokrętła, regulacje, wycieraczki, podsufitki, elementy karoserii, zderzaki, błotniki, liczniki, poduszki powietrzne, deska rozdzielcza i inne elementy wyposażenia wewnętrznego i nadwozia.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
michal007s
- Nowicjusz
- Auto: Golf VI
- Engine: 1.6
- Localization: wawa
Re: Odp: Grubość lakieru GOLF VI
Mialem podobnie. od 140 do 270 na elementach malowanych 
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: Grubość lakieru GOLF VI
fabryczny lakier na zewnętrznych elementach w golfie jest do 120um.
Elementy ponownie lakierowane nienaprawiane z udziałem szpachli tak do 210um.
Elementy ponownie lakierowane nienaprawiane z udziałem szpachli tak do 210um.
- Jimmy_PoP
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAXA
- Localization: Wawa
To zależy też od koloru i czy lakier jest metalik lub nie metalik oraz oczywiście od samego miernika. Ja sprawdzałem trzema różnymi i wyniki minimalnie się różniły.
U mnie w kolorze silver leaf jest tak średnio granicach 140-210um
U mnie w kolorze silver leaf jest tak średnio granicach 140-210um
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
- Auto: golf VII 1.4 tsi
- Engine: CZCA
- Localization: Poznan
temat rzeka, zależy jak auto było malowane i gdzie. Generalnie do 220um jest ok. VW ma kilku dostawców systemów do OEM, jedni maja bazy wodne, klar rozcienczalnikowy VHS, inni cały system w wodzie, stąd są różne grubości.
Generalnie jeśli było coś naprawiane to zawsze grubość jest większa. Samym klarem skacze do min 250-300um, z podkladem akrylowym to juz ok 300um i wiecej, szpachel i podklad epoksydowy jeszcze wiecej...
marmi z tego co patrzylem w tabelach vw golf VI ma duuuzo wiecej niz do 120um.
obecnie wiekszosc firm z produkcji OEM i Refinish ma juz mierniki, które pokazuja ilosc warstw i wtedy wszystko wiadomo,nawet pokazuja ze dana wartswa pochodzi nie z tego sytemu
Generalnie jeśli było coś naprawiane to zawsze grubość jest większa. Samym klarem skacze do min 250-300um, z podkladem akrylowym to juz ok 300um i wiecej, szpachel i podklad epoksydowy jeszcze wiecej...
marmi z tego co patrzylem w tabelach vw golf VI ma duuuzo wiecej niz do 120um.
obecnie wiekszosc firm z produkcji OEM i Refinish ma juz mierniki, które pokazuja ilosc warstw i wtedy wszystko wiadomo,nawet pokazuja ze dana wartswa pochodzi nie z tego sytemu
diesel podstawą, turbo zabawą...
-
lukash
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 7
- Engine: 1.4 TSI CHPA 140KM
- Localization: Wielkopolska
W ostatnim czasie miałem okazje oglądać 3 samochody (VW Golf VI of course
), i w przypadku 2 aut grubość powłoki bardzo mnie zaskoczyła (generalnie spodziewałem się wartości na poziomie 120 - 150um). Dla samochodów z lat 2011, 2012 powłoka lakiernicza była na poziome 90 - 110um (kolor odpowiednio United Grey i Deep Black) - właściciele obu aut deklarowali, że nie było żadnej polerki itp. Trzecie auto 2010 (Deep Black) 120-160um i tu również deklaracja właściciela, że auto nie było naprawiane lakierniczo, poza tym otrzymałem do wglądu pomiary wykonane przez ASO, które generalnie pokrywały się z moimi, wiec miernik raczej jest sprawny. Wszystkie pomiary wykonane tym samym miernikiem (po uprzedniej kalibracji) GL-8s. Zastanawiam się czy przypadkiem od któregoś rocznika, grubość lakieru po prostu się nie zmieniła.
Btw, koledzy czy możecie podać źródło informacji na temat norm grubości lakieru?
Btw, koledzy czy możecie podać źródło informacji na temat norm grubości lakieru?
U mnie 130-140 po całości. Lakier L041. Nie kalibrowałem. Miernik GL-6S+. Tyle samo pokazuje na czwórce LC9Z.
Najmniej pokazuje na zderzakach ale to musi być jakiś błąd bo zderzak wyraźnie czarny a miernik pokazuje "0".
Najmniej pokazuje na zderzakach ale to musi być jakiś błąd bo zderzak wyraźnie czarny a miernik pokazuje "0".
-
greg
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI OCTAVIA
- Engine: CAYC 1.5 DADA
- Localization: Tychy
U mnie jest około 120-140 zależy w jakim mieści miernik od kolegi który zajmuje sie profesjonalnie polerowaniem. Z reguły w VW to grubość tak jak no moim aucie. Nawet jeżeli auto jest nowe nie oznacza ze nie było ponownie malowane lub naprawiane jakoś auto do sprzedawcy musi dojechać a no i plac odstawczy i wiele wiele innych czynników.