Witam, w moim Golfie 6 2,0 TDI z 2009 r. (comfortline, wersja 3-drzwiowa) nie działa :
1. oświetlenie nad tylną kanapą (żadna z 3 żarówek)
2. oświetlenie lusterek wewnątrz nad głową kierowcy i pasażera po odsłonięciu lusterek zasuwkami umieszczonymi w klapach przeciwsłonecznych (czy osłonach nie wiem dokładnie jak się one nazywają)
3. oświetlenie w schowku
4. podświetlenie zapalniczki (chociaż w golfie żony - Golf 6 1,6 TDI Variant też nie działa)
Dodam, że oświetlenie z przodu w podsufitce oraz czerwone diody podświetlające i przyciski funkcyjne (telefon, serwis itd) działają normalnie i podświetlenie nóg też działa normalnie. Szukałem tego w MDF ale nie ma opcji o wyłączeniu tylnych świateł lub podświetlanie lusterek czy schowka.
Dodam też, że żarówki sprawdzałem i są dobre i są też podłączone do taśm.
Nie potrafię sprawdzić jedynie żarówki w schowku bo nie wiem jak się do niej dostać.
Będę wdzięczny za wszelkie pomocne informacje
Pozdrawiam
Oświetlenie wnętrza
Regulamin forum
Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.
Pamiętaj:
Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
vortex90
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.6 tdi 105
- Localization: dol
Re: oświetlenie wnętrza
może bezpiecznik, bo trochę za dużo nie świeci
Ostatnio zmieniony 28 sty 2016, 08:20 przez vortex90, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bresiol
- Nowicjusz
- Engine: CBDC
- Localization: dolnoslaskie
Właśnie nie wiem, który jest od oświetlenia wnętrza. Z forum już ściągnąłem info o bezpiecznikach ale niestety nie znalazłem żadnej informacji o tym, który bezpiecznik za to odpowiada. Dzisiaj mam odebrać książkę "sam naprawiam Golfa 6" i mam nadzieję, że tam coś znajdę.
-
Bresiol
- Nowicjusz
- Engine: CBDC
- Localization: dolnoslaskie
problem rozwiązany :
1. oświetlenie tyłu i żarówek przy osłonach przeciwsłonecznych (tzw. lampki do makijażu) nie działały bo ktoś kiedyś coś grzebał w aucie i zerwał taśmę rozdzielającą zasilanie do tych lampek a później niezdarnie to skleił. Ja to przeczuściłem i polutowałem. Rozgałęźnik znajduje się oczywiście w pomiędzy dachem a oświetleniem z przodu (w miejscu lampek i schowka na okulary)
2. oświetlenie schowka - nie działała dioda napięciowa w lampce, która obniża napięcie i żarówka świeci ciemniej (w moim golfie z 2009 roku jest ona w lampce a u żony w golfie z 2010 r. już jej w lampce nie ma)
3. oświetlenie zapalniczki to sprawa styku - brak łącza więc wystarczyło przeczyścić. Tam chyba zamontowana jest dioda LED bo nie mogłem tego rozebrać na czynniki pierwsze.
1. oświetlenie tyłu i żarówek przy osłonach przeciwsłonecznych (tzw. lampki do makijażu) nie działały bo ktoś kiedyś coś grzebał w aucie i zerwał taśmę rozdzielającą zasilanie do tych lampek a później niezdarnie to skleił. Ja to przeczuściłem i polutowałem. Rozgałęźnik znajduje się oczywiście w pomiędzy dachem a oświetleniem z przodu (w miejscu lampek i schowka na okulary)
2. oświetlenie schowka - nie działała dioda napięciowa w lampce, która obniża napięcie i żarówka świeci ciemniej (w moim golfie z 2009 roku jest ona w lampce a u żony w golfie z 2010 r. już jej w lampce nie ma)
3. oświetlenie zapalniczki to sprawa styku - brak łącza więc wystarczyło przeczyścić. Tam chyba zamontowana jest dioda LED bo nie mogłem tego rozebrać na czynniki pierwsze.