Proszę o wszelkie porady od osób, które pokonały trasę do Bułgarii. W szczególności interesuje mnie, którą trasę wybrać i opinie na temat jakości dróg w Rumunii i/lub Serbii.
Z góry dzięki.
Golfem do Bułgarii
Regulamin forum
Wrażeniami z podróży, opis ciekawych miejsc, polecane miejsca warte zobaczenia, informujemy o utrudnieniach drogowych, korkach...
Pamiętaj:
Wrażeniami z podróży, opis ciekawych miejsc, polecane miejsca warte zobaczenia, informujemy o utrudnieniach drogowych, korkach...
Pamiętaj:
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Obowiązują zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- marrcin
- Stały Bywalec
- Auto: VW GOLF VI
- Engine: 1.4TSI 122KM CAXA
- Localization: Sosnowiec
Re: Golfem do Bułgarii
Również jestem zainteresowany takim tematem bo chcialbym za rok we wakacje jechać do Bułgarii.
Tu masz w skrócie opisaną trasę do Bułgarii z tego roku.
podroze-w-vw/urlop-z-golfem-t162.html
A tu masz stronę forum o Bułgarii. Jest tam wszystko dokładnie opisane, informacji jest tyle że będziesz miał zajecie na kilka zimowych wieczorów.
http://www.bulgaricus.com/forum/index.php
podroze-w-vw/urlop-z-golfem-t162.html
A tu masz stronę forum o Bułgarii. Jest tam wszystko dokładnie opisane, informacji jest tyle że będziesz miał zajecie na kilka zimowych wieczorów.
http://www.bulgaricus.com/forum/index.php
-
piicia
- Nieśmiały
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.6 D
- Localization: Lodz
Temat nieco stary, ale może się komuś przyda. Ja do Bułgarii autem jechałem już 3 razy. Jechałem przez Serbię, trasa dłuższa, ale wydaje mi się że lepsza. Jedzie się więcej autostradami. Jednak dla kogoś kto lubi podziwiać po drodze widoki polecam trasę przez Rumunię. Granicę z Bułgaria przekracza się mostem w Rose. Można też jeżeli warunki pogodowe pozwalają skręcić na słynna trasę transfogardzką. Jechałem, przeżycie niesamowite zwłaszcza dla kierowcy. I te widoki. Jechałem też dolinami czyli trasą alternatywną dla trasy przez Karpaty. Też jest co pozwiedzać. Drogi w Rumuni przypominają bardziej nasze wiejskie, ale jest też kila autostrad. Jadąc przez Rumunię decydujemy się na jazdę lepszymi drogami w Bułgarii. Ponieważ od granicy w Rose jedzie się do Varny a stamtąd już niedaleko do Słonecznego Brzegu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- spwod
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf VIII 2024
- Engine: 2.0 TDI 150KM
- Localization: Pomorskie
Co do Rumunii...
Przejeżdżając trasą Transfogaraską (DN7C) należy tez koniecznie zahaczyć o Transalpinę (DN67C)
Autem nie byłem ale motocyklem i owszem, Transalpina ma świeży asfalcik, a widoki powalające jak na Transfogaraskiej
Przejeżdżając trasą Transfogaraską (DN7C) należy tez koniecznie zahaczyć o Transalpinę (DN67C)
Autem nie byłem ale motocyklem i owszem, Transalpina ma świeży asfalcik, a widoki powalające jak na Transfogaraskiej
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
piicia pisze: Można też jeżeli warunki pogodowe pozwalają skręcić na słynna trasę transfogardzką. Jechałem, przeżycie niesamowite zwłaszcza dla kierowcy. I te widoki. Jechałem też dolinami czyli trasą alternatywną dla trasy przez Karpaty. Też jest co pozwiedzać. Drogi w Rumuni przypominają bardziej nasze wiejskie, ale jest też kila autostrad. Jadąc przez Rumunię decydujemy się na jazdę lepszymi drogami w Bułgarii. Ponieważ od granicy w Rose jedzie się do Varny a stamtąd już niedaleko do Słonecznego Brzegu.
piicia, pomijając autostrady możesz coś więcej napisać o trasie transfogardzkiej najlepiej z w postaci fotrelacji jak masz jakieś obrazki z tamtych okolic.
spwod pisze:Co do Rumunii...
Przejeżdżając trasą Transfogaraską (DN7C) należy tez koniecznie zahaczyć o Transalpinę (DN67C)![]()
spwod, jak byś mógł również coś więcej skrobnąć i jakąś fotą okrasić, był bym wdzięczny.
My TSI
- spwod
- Stały Bywalec
Dojazd do Rumuńskich Karpat przez Słowację i Węgry

Winkle Transfogaraskiej chyba każdy zna

Jechaliśmy pod koniec maja 2012r. gdzieniegdzie zalegał jeszcze śnieg a przejazd przez tunel był jeszcze zamknięty więc za pomocą piłki metalowej przedostaliśmy się na drugą stronę

Po drodze sławetna tama

Kawałek dalej jakość asfaltu nie powala, ale winkle są przepiękne

To tyle w wielkim skrócie z Transfogaraskiej, zaraz dorzucę zdjęcia z Transalpiny
Zresztą jeśli ktokolwiek ma jakieś wątpliwości co do tej trasy to polecam obejrzeć
https://www.youtube.com/watch?v=OCgft55KLJg
-- 27 sie 2014, 13:40 --
Transalpina, jak pisałem, ma nowy asfalcik, oczywiście trzeba czasami uważać na końskie i krowie niespodzianki, ale autem nie powinno mieć to większego znaczenia

Widoczki powalają

A takie bywają przewyższenia trasy w winklach

Barierek brak, a zbocza robią wrażenie

Przydrożny taras widokowy

Trochę niżej krajobraz się zmienia, ale to na prawdę trzeba zobaczyć, zdjęcia to nie wszystko...

Część jest jeszcze, a raczej była budowana, ale spokojnie da sie przejechać

To tyle ze zdjęć, mam nadzieję, że nie zamęczyłem

Winkle Transfogaraskiej chyba każdy zna
Jechaliśmy pod koniec maja 2012r. gdzieniegdzie zalegał jeszcze śnieg a przejazd przez tunel był jeszcze zamknięty więc za pomocą piłki metalowej przedostaliśmy się na drugą stronę
Po drodze sławetna tama
Kawałek dalej jakość asfaltu nie powala, ale winkle są przepiękne
To tyle w wielkim skrócie z Transfogaraskiej, zaraz dorzucę zdjęcia z Transalpiny
Zresztą jeśli ktokolwiek ma jakieś wątpliwości co do tej trasy to polecam obejrzeć
https://www.youtube.com/watch?v=OCgft55KLJg
-- 27 sie 2014, 13:40 --
Transalpina, jak pisałem, ma nowy asfalcik, oczywiście trzeba czasami uważać na końskie i krowie niespodzianki, ale autem nie powinno mieć to większego znaczenia
Widoczki powalają
A takie bywają przewyższenia trasy w winklach
Barierek brak, a zbocza robią wrażenie
Przydrożny taras widokowy
Trochę niżej krajobraz się zmienia, ale to na prawdę trzeba zobaczyć, zdjęcia to nie wszystko...
Część jest jeszcze, a raczej była budowana, ale spokojnie da sie przejechać
To tyle ze zdjęć, mam nadzieję, że nie zamęczyłem

- kakaruto
- Mieszkaniec
spwod pisze:To tyle ze zdjęć, mam nadzieję, że nie zamęczyłem
Absolutnie nie, im więcej tym lepiej
Jak tam wygląda kwestia noclegów na łonie natury ewentualnie w ostateczności hoteliki czy inne murowane klatki, jeżeli łono jest niedostępne?
Czy jest coś co byś szczególnie polecił z tamtych okolic?
Jeżeli chodzi o winkle na dwóch kółkach to polecam Słowenię w okolicach Worthersee
My TSI
- spwod
- Stały Bywalec
W Rumunii można rozbijać się na dziko, gdziekolwiek, bez żadnych problemów
Nie brakuje też noclegów "u ludzi" czy normalnych kwater noclegowych, ale to zazwyczaj w większych miasteczkach
Do obejrzenia, to poza Rumuńskimi Karpatami, górami Maramuresz, Fogarskimi, w większości, trochę przereklamowane, ale:
1. Wesoły cmentarz w Sapancie (ale to tylko jako ciekawostka)

2. Jak ktoś lubi, to można pozwiedzać stare drewniane cerkwie w małych starych wioskach położonych wzdłuż Doliny Izy, wpisane na listę UNESCO.
3. Monastyry w Bukownie.

3. Zamek Drakuli w Branie.

4. Wąwóz Bicaz, nie za długi ale robi wrażenie.

i wiele innych których nie widziałem
http://podroze.gazeta.pl/podroze/56,114 ... c__co.html
My jednak byliśmy tam głównie dla pokonywania kilometrów górskich zakrętów
P.S. Co do Słowenii.... w zeszłym roku miałem okazję innym (nieco lepszym)
motocyklem przejechać trasę od Czech przez Austrię, Słowenię właśnie, całe wybrzeże Chorwacji (magistralą Adriatycką - Jadranska), Czarnogórę, Bośnię i Hercegowinę, Serbię, Madziary i Słowację do Polski. Wszystkiego się nie da, ale kilka winkli stamtąd liznąłem 
Do obejrzenia, to poza Rumuńskimi Karpatami, górami Maramuresz, Fogarskimi, w większości, trochę przereklamowane, ale:
1. Wesoły cmentarz w Sapancie (ale to tylko jako ciekawostka)
2. Jak ktoś lubi, to można pozwiedzać stare drewniane cerkwie w małych starych wioskach położonych wzdłuż Doliny Izy, wpisane na listę UNESCO.
3. Monastyry w Bukownie.

3. Zamek Drakuli w Branie.

4. Wąwóz Bicaz, nie za długi ale robi wrażenie.

i wiele innych których nie widziałem
http://podroze.gazeta.pl/podroze/56,114 ... c__co.html
My jednak byliśmy tam głównie dla pokonywania kilometrów górskich zakrętów
P.S. Co do Słowenii.... w zeszłym roku miałem okazję innym (nieco lepszym)
- kakaruto
- Mieszkaniec
Trip robi wrażenie, szczególnie że na dwóch kółkach.
Dzięki za info i piękne fotki.
Dzięki za info i piękne fotki.
My TSI