Przy okazji, prośba do Marcina
marcin79 pisze:Kazde wylaczenie silnika i ponowne odpalenie to tak jakby auto przejechalo ok 400 km
Czy można prosić o dowód tego twierdzenia lub źródło tej informacji

Moderator: flo
marcin79 pisze:Kazde wylaczenie silnika i ponowne odpalenie to tak jakby auto przejechalo ok 400 km

swietlik pisze:Witam mam pytanko jak prawidłowo użytkować nasze turbiny? niby opinia jest taka że po każdej jedzie trzeba ją schłodzić na wolnych obrotach,czy wy też tak robicie? jeśli tak to co wtedy z funkcją auto-stop,bo niby ciągle się sam włącza na światłach i silnik gaśnie to bez schłodzenia.
Ja słyszałem opinię że ok 200km ale się nie kłóce bo różne są opinie, jeszcze jest kwestia że co innego odpalanie zimnego, niedogrzanego silnika a co innego gorącego.marcin79 pisze:Kazde wylaczenie silnika i ponowne odpalenie to tak jakby auto przejechalo ok 400 km
marmi pisze:Ja słyszałem opinię że ok 200km ale się nie kłóce bo różne są opinie
Oj raczej nie, generalna zasadą jest że każde odpalenie skraca żywotność podzespół silnika...kakaruto pisze:a czy te opinie są oparte na faktach czy przekazywane na zasadzie aksjomatu?
kakaruto pisze:Jeżeli ktoś dysponuje wiedzą na temat wpływu systemu start-stop na żywność silnika oraz innych podzespołów i chciałby się nim tu podzielić, to było by miło.
Przy okazji, prośba do Marcinamarcin79 pisze:Kazde wylaczenie silnika i ponowne odpalenie to tak jakby auto przejechalo ok 400 km

marcin79 pisze:kakaruto pisze:marcin79 pisze:Kazde wylaczenie silnika i ponowne odpalenie to tak jakby auto przejechalo ok 400 km
Dowiedzialem sie tego podczas szkolenia w volkswagenie
haka21 pisze: ... zwłaszcza teraz gdy klimatyzacja w cenie i przy aktywacji stop można jej równie dobrze nie mieć .
Marras pisze:haka21 pisze: ... zwłaszcza teraz gdy klimatyzacja w cenie i przy aktywacji stop można jej równie dobrze nie mieć .
Nie do końca rozumiem - kolega sugeruje że "Start&Stop" źle wpływa na układ klimatyzacji , że takie załączania i wyłączania mogą dać jej przysłowiowo "w kość" ?
haka21 pisze:Najzwyczajniej, jak uaktywni się funkcja STOP, to przy upałach, tak jak parę dni temu, w kość dostanie kierowca i spółka, bo klima to zadziała dopiero przy START.
kakaruto pisze:O ile czegoś nie pomieszałem to Start-Stop uwzględnia również temperatury w tym również te wysokie, tak więc nie powinien wyłączyć auta gdy warunki klimatyczne wewnątrz auta są niesprzyjające. Niestety nie znam szczegółowych warunków działania SS w przypadku wyższych temperatur i nie jestem pewny czy tak na 100% działa (gdzieś mi się to obiło o uszy/oczy).
haka21 pisze:Sprawny PR dba by klient zrozumiał misję ratowania planety choć niezależne testy wskazują, ze nic z tego.
haka21 pisze:Wyniki testu były ...... dziwne. Oszczędności w samochodach SS wahały się na poziomie od ok. 0.03 do coś rzędu 0.11 l/100km- czyli absolutnie pomijalne na granicy błędu statystycznego.
Michal_Sportsvan pisze:...tylko dlaczego gasi samochód PRZED całkowitym zatrzymaniem się ?