Witam
Mam samochód golf vi variant 1.6 tdi 105ps zauważyłem że od pewnego czasu zaczyna mi parować przednia szyba jak tylko wyłącze AC na szybe na zwykłym nawiewie zaczyna odrazu poarować zresztą bez klimatyzacji i nawiewu strasznie paruję. Czy ktoś miał taki problem? Wnioskuje że to od klimy coś nie tak trzeba bedzie się wybrac na przeglad klimatyzacji.
Parujące szyby przy wyłączonej klimatyzacji
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Układ klimatyzacji, układ wentylacji, ogrzewania wnętrza oraz Webasto
Pamiętaj:
Układ klimatyzacji, układ wentylacji, ogrzewania wnętrza oraz Webasto
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Proponuję zacząć cokolwiek od wymiany filtra pyłkowego, i wyłaczyć obieg wewnętrzny jeśli jest włączony...
-
Porter
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: 1.6 TDI 105 PS
- Localization: Polska
Auto ma przejechane 24 tyś, filtry wymieniałem w styczniu. Obieg zamkniety jest wyłąćzony.
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
generalnie po wyłączeniu klimatyzacji u mnie też czasem paruje ale schodzi (nawiew zawsze ogólny ustawiony)Porter pisze:Auto ma przejechane 24 tyś, filtry wymieniałem w styczniu. Obieg zamkniety jest wyłąćzony.
Jesli paruje Ci szyba non stop nawet jak teraz jest sucho na dworze to rozejrzałbym sie czy w aucie nie ma wilgoci, czy np gdzieś nie dostaje się woda itp itd...
-
arthur7374
- Aktywny
- Auto: VW Golf 7 variant
- Engine: DADA
- Localization: Bruxelles
Porter pisze:Witam
Mam samochód golf vi variant 1.6 tdi 105ps zauważyłem że od pewnego czasu zaczyna mi parować przednia szyba jak tylko wyłącze AC na szybe na zwykłym nawiewie zaczyna odrazu poarować zresztą bez klimatyzacji i nawiewu strasznie paruję. Czy ktoś miał taki problem? Wnioskuje że to od klimy coś nie tak trzeba bedzie się wybrac na przeglad klimatyzacji.
Porter. U mnie też tak mam,i zaczyna mnie to trochę irytować
- spwod
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf VIII 2024
- Engine: 2.0 TDI 150KM
- Localization: Pomorskie
Ja również stawiam na filtr przeciwpyłkowy na początek, to najtańsze rozwiązanie
a ja na ciecz w aucie. np cieknace uszczelki w drzwiach
- conquer
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 Variant HL
- Engine: 1.4 TSI 160KM DSG7
- Localization: KRK
Porter pisze:Witam
Parownik od klimy jest cały mokry zaraz po wyłączeniu klimatyzacji. Zaraz jak wyłączysz AC to ustaw na grzanie na max i otwórz okienko, po kilku minutach parownik jest suchy i wilgoć z niego nie jest przenoszona do auta. Szczególnie w okresach jesienno-zimowym jest taki efekt bo jest bardzo dużo wilgoci i temp jest niska. W lecie mamy gorąco i suche powietrze to szybko wilgoć ucieka. Filtr oczywiście też wciąga wilgoć z powietrza, ale tutaj pomaga tylko garażowanie auta w suchym miejscu.
-
Porter
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: 1.6 TDI 105 PS
- Localization: Polska
Re: Parujące szyby przy wyłączonej klimatyzacji
Dziękuje za pomoc, tak zrobię następnym razem.
Auto garażowane.
Auto garażowane.