Grzałka nagrzewnicy

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
ODPOWIEDZ
greg
Stały Bywalec
Auto: Golf VI OCTAVIA
Engine: CAYC 1.5 DADA
Localization: Tychy

Grzałka nagrzewnicy

Post autor: greg »

Cześć!

Jak mogę sprawdzić czy mam zamontowaną grzałkę nagrzewnicy? Po vin czy kodzie wyposażenia? Pozdrawiam!

Greg
Awatar użytkownika
marmi
Mieszkaniec
Auto: VW Golf 6
Engine: 2.0 TDI CR CBDC
Localization: katowice

Re: Grzałka nagrzewnicy

Post autor: marmi »

Na kilka sposobów :P

zdjąć plastik tunelu środkowego koło pedału gazu i widac dobrze PTC.

Jak nie to vcds i w blokach pomiarowych będzie widoczny stan PTC

Albo jak jest poniżej +5 i masz zimny silnik to po odpaleniu po kilku sekundach powinieneś słyszeć cykanie przekaźnika od PTC.

W każdym TDI może z wyjątkiem na ciepłe kraje jest montowane PTC seryjnie jeśli nie ma webasto.
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
greg
Stały Bywalec
Auto: Golf VI OCTAVIA
Engine: CAYC 1.5 DADA
Localization: Tychy

Re: Grzałka nagrzewnicy

Post autor: greg »

:pub: podziękował bo właśnie słyszałem cykanie przekaźnika i zastanawiałem się czy przypadkiem któryś nie szwankuje :) :party:
kamill
VIP
Auto: MK6
Engine: TDI

Re: Odp: Grzałka nagrzewnicy

Post autor: kamill »

A wiec to to tak pyka... do szalu mnie doprowadza te pykanie :p
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i Elektronika”