Benzyna czy Diesel - co kupić
Moderator: rafaello
Regulamin forum
Zakup samochodu nowego jak i używanego, co i gdzie kupić, na co zwrócić uwagę, czego unikać, gdzie dostać dobry rabat itp.
Pamiętaj:
Zakup samochodu nowego jak i używanego, co i gdzie kupić, na co zwrócić uwagę, czego unikać, gdzie dostać dobry rabat itp.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Re: Benzyna czy Diesel - co kupić
Przy takich przebiegach ja bym brał benzynę... Diesel według mnie powyżej 20 tys na rok...
- Pit
- Stały Bywalec
- Auto: GOLF VI
- Engine: 2.0 TDI+
- Localization: Wlkp
Ale racjonalnego uzasadnienia nie ma dlaczego diesel pow 20 tys.
Podejrzewam że gdybym kupil benzyne to czesciej jeździłbym autem zony bo ma diesla
ale tez nie chce kupowac auta pomnika.
Podejrzewam że gdybym kupil benzyne to czesciej jeździłbym autem zony bo ma diesla
Mój Golf - GTD/R-line style... Loading
vw-mk6-profil/vw-golf-vi-2-0-tdi-140km-2010-higline-by-soad7-t2593.html
W dieslu jest DPF, on się zapycha. W zależności od tego w jakim stanie kupisz (jeśli mowa o używanym MK6) to albo pojawią się z nim problemy albo nie, diesel w mieście zatłoczonym/zakorkowanym dłużej się będzie grzal, przez co spalanie będzie porównywalne. Prawda jest taka, że te nowe auta czy to benzyna czy to diesel są już bardzo porównywalne, w sensie, spalania i osiągów. Jedyne czym to się różni to w kosztach eksploatacji, tego co się może popsuć i jak bardzo nadszarpnie to kieszeń. Jak do miasta głównie to brałbym benzynę, jak dużo w trasie to diesla. I weż pod uwagę że te spalania które podałes są tak prawdę mowiąc nic nie wartę... Byś musiał jeździć mega spokojnie aby takie wyniki osiągać, a nikt nie kupuje GTI czy GTD aby się turlać od świateł do świateł. Ja przy 1.6 TDI z miasta mam takie spalanie jak podałeś dla GTD 
- Pit
- Stały Bywalec
- Auto: GOLF VI
- Engine: 2.0 TDI+
- Localization: Wlkp
No to nie chędzie spalanie GTD - 10 litrow, GTI 14 litrów..
DPF mnie nie martwi bo za tysiaka mozna wyciac podobno
Juz nie jeżdze metoda zero/jedynkowa ale chce mieć min 140 koni pod maską, 1,4 - 1,6TSI pewnie będa droższe w utrzymaniu niż diesel 140 konny czy 170 konny. 2.0 pala już dużo jak do jazdy na codzień.
DPF mnie nie martwi bo za tysiaka mozna wyciac podobno
Juz nie jeżdze metoda zero/jedynkowa ale chce mieć min 140 koni pod maską, 1,4 - 1,6TSI pewnie będa droższe w utrzymaniu niż diesel 140 konny czy 170 konny. 2.0 pala już dużo jak do jazdy na codzień.
Mój Golf - GTD/R-line style... Loading
- zoniiic
- Aktywny
- Auto: Mk6 GTI Drivers ED
- Engine: 2.0TSI CBFA
- Localization: Gdansk
Jeżeli chodzi o spalanie GTI...
Trasa 90-100km/h: 6-7l/100km
Trasa 130-140km/h: 8-9l/100km
Miasto tryb dziadkowy: 9,5-10l/100km
Miasto tryb normalny: 11-13l/100km
Miasto ogień od świateł do świateł: nieskończoność
A tak naprawdę to przy pełnym ogniu po trójmieście wychodziło mi ok. 22-27l/100km, ale myślę, że dałbym radę jeszcze je podwyższyć.
Jeżeli chodzi o miasto to ja jeżdżę Słupsk/3miasto i to zazwyczaj nie po pustym mieście tylko ruch umiarkowany do mocnych korków.
Trasa 90-100km/h: 6-7l/100km
Trasa 130-140km/h: 8-9l/100km
Miasto tryb dziadkowy: 9,5-10l/100km
Miasto tryb normalny: 11-13l/100km
Miasto ogień od świateł do świateł: nieskończoność
Jeżeli chodzi o miasto to ja jeżdżę Słupsk/3miasto i to zazwyczaj nie po pustym mieście tylko ruch umiarkowany do mocnych korków.
1.6 TDI + dpf out + program = 140 koni
Spalanie:
Miasto ogień - 9.5
Miasto dziadek style - 4.5
trasa ogien - 7
trasa normalnie 5.5
trase dziadek - <4.5
Post wyżej sobie odpowiedziałeś chyba na swoje pytanie:
"Podejrzewam że gdybym kupil benzyne to czesciej jeździłbym autem zony bo ma diesla
ale tez nie chce kupowac auta pomnika."

Spalanie:
Miasto ogień - 9.5
Miasto dziadek style - 4.5
trasa ogien - 7
trasa normalnie 5.5
trase dziadek - <4.5
Post wyżej sobie odpowiedziałeś chyba na swoje pytanie:
"Podejrzewam że gdybym kupil benzyne to czesciej jeździłbym autem zony bo ma diesla
- zoniiic
- Aktywny
- Auto: Mk6 GTI Drivers ED
- Engine: 2.0TSI CBFA
- Localization: Gdansk
No tak jak kamill uwzględnił na końcu... Jak chodzi Ci o spalanie to bierzesz 2.0TDI/GTD i tyle. GTI mało nie pali, ale daje więcej radochy z jazdy. No i jak lecisz trasą to nie hamujesz się z prędkością w przypadku diesla, bo spali za dużo tak jak np. GTI. A to, że dojdą koszta utrzymania, to przy każdym samochodzie są koszta, bo nigdy nie wiesz co się może wysypać.
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
15tyś rocznie i do tego 70% miasto dla mnie bez sensu kupować diesla i katować go taką jazdą...
A co do spalania to przy jeździe większości po mieście do tego jeszcze z długo nagrzewającym się silnikiem to nie licz na średnie spalanie w GTD na poziomie 7 litrów...
Trochę dla mnie nie tak wybierać auto na podstawie tego ile zaoszczędzi się na paliwie...
A co do eksploatacji nie licząc dpf-a to koszt będzie porównywalny, turbo, dwumasa, wtryski to róznice cenowe nie są wielkie między pb a on...
A co do spalania to przy jeździe większości po mieście do tego jeszcze z długo nagrzewającym się silnikiem to nie licz na średnie spalanie w GTD na poziomie 7 litrów...
Trochę dla mnie nie tak wybierać auto na podstawie tego ile zaoszczędzi się na paliwie...
A co do eksploatacji nie licząc dpf-a to koszt będzie porównywalny, turbo, dwumasa, wtryski to róznice cenowe nie są wielkie między pb a on...
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Ja po 8 tys km w GTI mam średnia 9,8. Około 80pr jak nie więcej miasto.
Trasa normalna jazda nad morze do 140 z Wyprzedzeniem wyszła 7,4 zachowując zasady Eco drivingu.
Trasa do 110-120 to już 6,6
Dziadek style jestem w stanie zejść do 6l,ale to już nie jazda, chociaż jestem mile zaskoczony tym silnikiem.
Miasto jak jadę równo ze wszystkimi to około 7,5-8l.
Normalnie 10l
Szybko,ale bez cudów ponad 11l.
Trasa normalna jazda nad morze do 140 z Wyprzedzeniem wyszła 7,4 zachowując zasady Eco drivingu.
Trasa do 110-120 to już 6,6
Dziadek style jestem w stanie zejść do 6l,ale to już nie jazda, chociaż jestem mile zaskoczony tym silnikiem.
Miasto jak jadę równo ze wszystkimi to około 7,5-8l.
Normalnie 10l
Szybko,ale bez cudów ponad 11l.
-
WMF
- Nieśmiały
- Auto: Golf VI
- Engine: caxa
- Localization: wlkp
Turbo i dwumasę masz w benzynach teraz również. Jazda dwulitrowym dieslem w CR jest bez porównania fajniejsza niż tymi małymi benzynkami. Ja mam w Octavii 2.0 CR średnią spalania miasto/trasa 6l. A nie jeżdżę wolno i eko:) Ja bym szukał 2.0 TDI cr - 140 albo 170 koni. Fun z jazdy. Dla aut typu octavia i golf to silnik idealny.
Gti szybka trasa chorwacja i powrót: calosc ok 2800km 4 os, pelen bagaznik, predkosc srednia z calej jazdy 116km/h spalanie 7.8l. Miasto 10-11 przy dynamicznej jezdzie. Trasa do 100km/h 5.9 to min jaki osiagnalem, normalnie ok 7. Fun bez porównania większy niz w dizlu
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Ta trasa do Chorwacji, to mniej więcej jaka prędkość przelotowa na tempomacie?
Panowie, ale to nie temat do podawania spalania w GTi przez każdego, tylko informacyjnie dla porównania było to podane raz. Jest na forum odpowiedni temat do dzielenia się spalaniami 
vw-eksploatacja/jaki-zasieg-na-pelnym-zbiorniku-ile-pali-twoje-auto-t209.html
vw-eksploatacja/jaki-zasieg-na-pelnym-zbiorniku-ile-pali-twoje-auto-t209.html
Muti pisze:Ta trasa do Chorwacji, to mniej więcej jaka prędkość przelotowa na tempomacie?
Jasne Kamil, odpowiem tylko koledze powyżej. Średnia z całej trasy to 116. Na autostradach max dopuszczalna +10km/h - większość na tempomacie, na lokalnych raczej przepisowo, pare wypadów do miasta, a na górskich serpentynach do odciecia