Golf VII
Regulamin forum
Pogaduchy, ploty, ciekawe informacje ...
Pamiętaj:
Pogaduchy, ploty, ciekawe informacje ...
Pamiętaj:
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Obowiązują zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- tompear
- Administrator
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI 160KM
- Localization: Gliwice
Re: Golf VII
Ładny ale nasz ładniejszy
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
tompear przecież to nasza szóstka tylko na potrzeby artykułu fotoszkopem tu naciągnięta i tam wygładzona.
Nie wierzę, że VW zaprezentuje Golfa VII wcześniej niż na zaplanowanej jesiennej imprezie w Paryżu (może się wybierzemy - dobry pretekst na podróż dupa ryża
).
Jeżeli chodzi o wygląd Golfa VII to ja już tyle tych VII wersji widziałem na obrazkach w sieci, że starczyłoby pomysłów nawet do generacji MK69 (od ponaciąganych Golfów V i VI, poprzez udziwnione Sroczki, fiaty Stilo, Cytrynki, po po ... po sam nie wiem co, ale diametralnie różne od konserwatywnej polityki wyglądu Golfów do jakiej VW nas przyzwyczaiło).
Nie wierzę (a i również mam taką nadzieje) że VW wykona tak odważne kroki designerskie w wyglądzie jak np. Renault Megane - chodzi mi o ten model co wygląda jak mydelniczko-wanna na kółkach, które po wywróceniu na dach i doczepieniu śruby na rufie może pełnić rolę motorowej jednostki pływającej - meganówka. Moim zdaniem ten model to strzał w kolano, bo już kolejna wersja która nawiasem mówiąc według mnie jest bardzo ładna wreszcie wygląda jak samochód.
Jeszcze a propos wyglądu MK7 to dobry link podałeś do artykułu o tytule Volkswagen Golf VII – oficjalne zdjęcia - szczególnie sam koniec artykułu.
W przypadku "nowości" w nowym Golfie sytuacja podobna jest do ilości oficjalnych obrazków, a mianowicie obniżonej wadze samochodów (różnice pomiędzy artykułami potrafią wynosi nawet 30kg ), ilości silników a co za tym idzie ich mocy (w tym przypadku przedział dla 1.4 zaczyna się od 122 a kończy na ponad 200 kucach, a nowy GTI ma mieć ponoć moc obecnej eRki).
Jedyna zbieżność jaką udało mi się zauważyć to informacja na temat wykorzystanie platformy MQB
Nie wierzę, że VW zaprezentuje Golfa VII wcześniej niż na zaplanowanej jesiennej imprezie w Paryżu (może się wybierzemy - dobry pretekst na podróż dupa ryża
Jeżeli chodzi o wygląd Golfa VII to ja już tyle tych VII wersji widziałem na obrazkach w sieci, że starczyłoby pomysłów nawet do generacji MK69 (od ponaciąganych Golfów V i VI, poprzez udziwnione Sroczki, fiaty Stilo, Cytrynki, po po ... po sam nie wiem co, ale diametralnie różne od konserwatywnej polityki wyglądu Golfów do jakiej VW nas przyzwyczaiło).
Nie wierzę (a i również mam taką nadzieje) że VW wykona tak odważne kroki designerskie w wyglądzie jak np. Renault Megane - chodzi mi o ten model co wygląda jak mydelniczko-wanna na kółkach, które po wywróceniu na dach i doczepieniu śruby na rufie może pełnić rolę motorowej jednostki pływającej - meganówka. Moim zdaniem ten model to strzał w kolano, bo już kolejna wersja która nawiasem mówiąc według mnie jest bardzo ładna wreszcie wygląda jak samochód.
Jeszcze a propos wyglądu MK7 to dobry link podałeś do artykułu o tytule Volkswagen Golf VII – oficjalne zdjęcia - szczególnie sam koniec artykułu.
W przypadku "nowości" w nowym Golfie sytuacja podobna jest do ilości oficjalnych obrazków, a mianowicie obniżonej wadze samochodów (różnice pomiędzy artykułami potrafią wynosi nawet 30kg ), ilości silników a co za tym idzie ich mocy (w tym przypadku przedział dla 1.4 zaczyna się od 122 a kończy na ponad 200 kucach, a nowy GTI ma mieć ponoć moc obecnej eRki).
Jedyna zbieżność jaką udało mi się zauważyć to informacja na temat wykorzystanie platformy MQB
My TSI
- kakaruto
- Mieszkaniec
Jeszcze uzupełnię informacje o platformie MQB
W tym artykule - po polsku skrócony opis funkcjonalności platformy MQB
A w tym artykule - po angielsku znacznie szerszy artykuł o MQB

W tym artykule - po polsku skrócony opis funkcjonalności platformy MQB
A w tym artykule - po angielsku znacznie szerszy artykuł o MQB

My TSI
-
sebin
- Nieśmiały
- Auto: VW GOLF 6
- Engine: 1.4
- Localization: 100lica
tompear pisze:Ładny ale nasz ładniejszy
też tak uważam
Cena nowego golfa ma się zaczynać od 17,500 tyś euro, więc mniej więcej tak jak teraz. Na zdjęciach wygląda z przodu jak obecny, ale tył ma dużo ciekawszy! 
- lynx07
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI GTI
- Engine: 2.0 TSI 210KM
W numerze 6/2012 auto moto przy okazji zestawienia "najgorętszych hot-hatchy" jest zdjęcie jak niby będzie wyglądał golf 7 gti, w sumie małe zdjęcie i tylko od przodu..
- kakaruto
- Mieszkaniec
lynx07 pisze:W numerze 6/2012 auto moto przy okazji zestawienia "najgorętszych hot-hatchy" jest zdjęcie jak niby będzie wyglądał golf 7 gti, w sumie małe zdjęcie i tylko od przodu..
dawaj, pokaż
My TSI
- lynx07
- Stały Bywalec
Nie mogę znaleźć ich strony internetowej
, jedyne co znalazłem to link do okładki, na której niestety niewiele widać 
http://reklama.bauer.pl/magazine.php/sid,5/mid,22/
http://reklama.bauer.pl/magazine.php/sid,5/mid,22/
- kakaruto
- Mieszkaniec
Faktycznie niewiele widać, ale już na jesień zweryfikujemy czy będzie rewolucja (oby nie) czy jak zwykle ewolucja 
My TSI
-
mistrz
- Sympatyk
- Auto: Golf VI
- Engine: 1.4 160KM
- Localization: Stolica
Rewolucja? Nie w tej firmie 
Nowy Golfik mi się podoba, bo stylistycznie idzie torem wyznaczonym przez aktualną wersję. Poza tym mają wrzucić silniczek 1.4 tym razem o mocy 180KM, a masę samochodu zmniejszyć o 80kg jeśli dobrze pamiętam. Obstawiam, że to da w efekcie znacznie poniżej 8s do 100. Natomiast jedna rzecz kompletnie mi się nie podoba: w nowym GTI czerwona kreska na przodzie wyjdzie poza grill i będzie na całym kloszu przedniej lampy. IMO wygląda to marnie.
Nowy Golfik mi się podoba, bo stylistycznie idzie torem wyznaczonym przez aktualną wersję. Poza tym mają wrzucić silniczek 1.4 tym razem o mocy 180KM, a masę samochodu zmniejszyć o 80kg jeśli dobrze pamiętam. Obstawiam, że to da w efekcie znacznie poniżej 8s do 100. Natomiast jedna rzecz kompletnie mi się nie podoba: w nowym GTI czerwona kreska na przodzie wyjdzie poza grill i będzie na całym kloszu przedniej lampy. IMO wygląda to marnie.
- lynx07
- Stały Bywalec
No zobaczymy
Gdzieś czytałem, że jakość materiałów użytych do wykończenia wnętrza też ma być wyższa. Jak dla mnie już jest super, bo żaden inny kompakt (za w miarę rozsądne pieniądze ) nie oferuje takiej jakości i spasowania jak Golf, to chyba najbardziej doceniam w Golfie w porównaniu z moją Hondą Civic 8gen, gdzie od nowości coś trzeszczało i skrzypiało.
lynx07 pisze:No zobaczymyGdzieś czytałem, że jakość materiałów użytych do wykończenia wnętrza też ma być wyższa. Jak dla mnie już jest super, bo żaden inny kompakt (za w miarę rozsądne pieniądze ) nie oferuje takiej jakości i spasowania jak Golf, to chyba najbardziej doceniam w Golfie w porównaniu z moją Hondą Civic 8gen, gdzie od nowości coś trzeszczało i skrzypiało.
też przed golfem miałem tą Hondę i to była porażka z tym wnętrzem
- kakaruto
- Mieszkaniec
mistrz pisze:Natomiast jedna rzecz kompletnie mi się nie podoba: w nowym GTI czerwona kreska na przodzie wyjdzie poza grill i będzie na całym kloszu przedniej lampy. IMO wygląda to marnie.
Skąd masz takie info?
My TSI
-
mistrz
- Sympatyk
http://www.auto-swiat.pl/1-juz-wiemy-ja ... wagen-golf
Mam ten numer w domu i na żywo widać znacznie lepiej. Mnie się nie podoba.
Mam ten numer w domu i na żywo widać znacznie lepiej. Mnie się nie podoba.
golf6.pl pisze:mistrz pisze:Natomiast jedna rzecz kompletnie mi się nie podoba: w nowym GTI czerwona kreska na przodzie wyjdzie poza grill i będzie na całym kloszu przedniej lampy. IMO wygląda to marnie.
Skąd masz takie info?
Nic pewnego jeszcze, pewnie badaja reakcje rynku na takie rozwiązanie. Dowiemy sie jak będą oficjalne zdjęcia
Pozdro
- kakaruto
- Mieszkaniec
Tylko pytanie - na ile rzeczywisty Golf 7 będzie zbieżny z tym z obrazka, bo tożsamy to moim zdaniem nie będzie
My TSI
-
mistrz
- Sympatyk
Artykuł w Auto Świecie to jakiś tłumaczony przedruk (pewnie z niemieckiej edycji) także skoro widnieje tytuł "Wiemy jak będzie wyglądał nowy Golf" to nie sądzę żeby wstawiali tam bajki i zdjęcia koncepcyjne. Wg mnie tak właśnie wyglądać będzie 7 generacja. Samo auto bardzo mi się podoba, nabiera "muskulatury" i zbliża się pod tym względem do Audi. Gryzą mnie tylko te lampy w GTI, po prostu nie lubię takich zabiegów i kojarzy mi się to z wiejskim tuningiem ala brewki czy inny bad look.
- kakaruto
- Mieszkaniec
Ja jednak uparcie będę twierdził że Auto Świat (czy to niemiecki czy polski) nie dostanie zdjęcia nowego Golfa (ani też żadnego innego auta) przed oficjalną premierą - to jedna z najściślej strzeżonych tajemnic. A tytuł artykułu, to powszechnie stosowana praktyka aby przyciągnąć potencjalnego czytelnika (zachęcić do zakupu). A w tym przypadku ja bym ten tytuł odczytał nie wprost - czyli wiemy jak będzie wyglądał bo wiemy że będzie szerszy dłuższy niższy i mocniejszy, ale (według mnie) na bank nie wiemy jak będzie wizualnie wyglądał. Ale to wszystko już za kilka miesięcy będziemy mogli zweryfikować
My TSI
- lynx07
- Stały Bywalec
Ja już nie kupuję AŚ, bo parę razy takie głupoty tam znalazłem na temat różnych samochodów, że szkoda gadać, oni to na żywca tłumaczą z Auto-Bilda, polscy dziennikarze w życiu niektórych aut chyba nie widzieli. No a teraz bardziej na temat - też mi się wydaje, że tak naprawdę niewiadomo jak nowy golf będzie wyglądał, okaże się po premierze. Pół roku przed premierą nowego Civica kupiłem auto-moto, w którym były zdjęcia tego auta, a po premierze okazało się że wygląda zupełnie inaczej. Pożyjemy, zobaczymy - myślę że jesienią już będzie dokładnie wiadomo jak VII generacja będzie wyglądała.
lynx07 pisze:Ja już nie kupuję AŚ, bo parę razy takie głupoty tam znalazłem na temat różnych samochodów, że szkoda gadać, oni to na żywca tłumaczą z Auto-Bilda, polscy dziennikarze w życiu niektórych aut chyba nie widzieli. No a teraz bardziej na temat - też mi się wydaje, że tak naprawdę niewiadomo jak nowy golf będzie wyglądał, okaże się po premierze. Pół roku przed premierą nowego Civica kupiłem auto-moto, w którym były zdjęcia tego auta, a po premierze okazało się że wygląda zupełnie inaczej. Pożyjemy, zobaczymy - myślę że jesienią już będzie dokładnie wiadomo jak VII generacja będzie wyglądała.
Jak zawsze, dobrze
Pozdro