Witam!
Mam problem z felgami fabrycznymi. Po zimie zauważyłem dziwne naloty na felgach (zdjęcia). Nie dało się tego domyć, więc książka serwisowa do ręki i wio do ASO. Okazało się, że jest to utleniające się aluminium pod warstwą lakieru. Serwisant napisał do importera, a ten odpisał, że może "pójść" mi na rękę i pokryć 70% kosztu zakupu nowych felg, co wg ich wyliczeń daje cenę końcową dla mnie ok 2200 zł. Samochód mam od grudnia 2012r, więc jest wg serwisu po gwarancji mechanicznej (4 miesiące), tylko to nie jest usterka mechaniczna, ale źle zabezpieczona powierzchnia przed malowaniem. Nie mam opinii rzeczoznawcy, nie chcę się jeszcze pchać do sądu i ponosić niepotrzebnych kosztów, więc zwracam się do tych, którzy już mieli styczność z podobnymi sprawami:
1. Jakie to są koszty (rzeczoznawca, sprawa sądowa)?
2. Czy może lepiej negocjować z serwisem większy upust - jak to umotywować?
3. Czy cena nowej felgi to 1750 zł?
4. Czy gwarancja na zabezpieczenie antykorozyjne nie powinna obejmować również felg?
5. Ostatnie pytanie, a w zasadzie kwestia nie dająca mi spokoju - skoro zaproponowali WYMIANĘ felg tzn, że stare pewnie będą chcieli zatrzymać, co totalnie w moim rozumieniu podnosi koszt poniesiony przeze mnie, zgadza się?
Utlenianie aluminium na fabrycznej feldze
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- rebep
- Nieśmiały
- Auto: Golf variant mk6
- Engine: 1.4 TSI 122KM CAXB
Utlenianie aluminium na fabrycznej feldze
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Uruchomione: Staging, Rain Closing, Disable Seatbelt Warning, Speed on RCD310 i jeszcze szukam 
Nie działa: kontrolka świateł dziennych
- lyngso
- Aktywny
- Auto: VW Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 150KM
- Localization: lubuskie
Re: Utlenianie aluminium na fabrycznej feldze
Witam
Chyba robią z Ciebie wała kolego.
Felga aluminiowa Aspen 16" to bez żadnej łaski cena za sztukę 869PLN co daje razem około 3500.
Jeśli Ci od tej ceny odliczą 70% można wziąć
A tak na poważnie, to nie wiem czy coś wygrasz kolego. Gwarancja się skończyła, oni wykonali gest a felgi rozliczają Ci jako część więc jej cena wyjściowa może być taka jak piszesz.
Współczuję, idzie się wkurzyć gdy przy tak młodym autku wychodzi taki bubel
A nie myślałeś kolego nad oddaniem do malowania? Koszt nie będzie duży, a Ty zaoszczędzisz sobie wielu nerwów.
Pozdrov
Chyba robią z Ciebie wała kolego.
Felga aluminiowa Aspen 16" to bez żadnej łaski cena za sztukę 869PLN co daje razem około 3500.
Jeśli Ci od tej ceny odliczą 70% można wziąć
A tak na poważnie, to nie wiem czy coś wygrasz kolego. Gwarancja się skończyła, oni wykonali gest a felgi rozliczają Ci jako część więc jej cena wyjściowa może być taka jak piszesz.
Współczuję, idzie się wkurzyć gdy przy tak młodym autku wychodzi taki bubel
A nie myślałeś kolego nad oddaniem do malowania? Koszt nie będzie duży, a Ty zaoszczędzisz sobie wielu nerwów.
Pozdrov
Na dalekie dystanse Audi A6 C7
Wokół komina Golf 7
Wokół komina Golf 7
- rebep
- Nieśmiały
Dzięki za odpowiedź. A ile przykładowo może kosztować malowanie takiej felgi?
Uruchomione: Staging, Rain Closing, Disable Seatbelt Warning, Speed on RCD310 i jeszcze szukam 
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Spokojnie da się zregenerowac felgę za ok 100zł sztuka.
Czyli piaskowanie i malowanie.
Czyli piaskowanie i malowanie.
-
1 6 D
- VIP
- Auto: Scirocco+Golf
- Engine: SB+CBDB
- Localization: Szczecin
Tylko że mało kto odmaluje w ten sam sposób, to jest pod klarem, przy regeneracjach zazwyczaj malują srebrnym kolorem a nie klarem.
- rebep
- Nieśmiały
Koledzy doradźcie, bo jestem już po dosłownie 4 wizycie u "lakierników" i zawsze coś nie tak. Dokładnie to chodzi mi o to, że dzwonię do "Pana Mietka", umawiam się, jadę na oględziny i wracam z niczym, bo gość okazuje się specjalistą od pędzla, a nie fachowcem. Potrzebuję namiar na prawdziwego fachurę z Sosnowca, Dąbrowy, Będzina lub okolic (niedalekich).
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Jedz do serwisu, niech składają dissa. Te felgi mają taką "wade" i raczej nie dyskutują z wymianą. 3 lata masz na lakier, a na felgach tez on jest 
- rebep
- Nieśmiały
A możesz rozwinąć "składanie dissa", bo nie bardzo wiem o co chodzi. Mam odmówić ich propozycji tak, czy pisać jakieś odwołanie? Co konkretnie mam powiedzieć gościowi z serwisu?
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Żeby zwrócili się do importera.