Golf 1.4 TSI 122KM Czujnik temperatury
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
-
MaD83MaXX
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI 122KM CAXA
- Localization: Tychy
Golf 1.4 TSI 122KM Czujnik temperatury
Witam, jestem nowy na forum. Chciałbym się dowiedzieć gdzie znajduje się czujnik temperatury w Golfie MK6 (jak w temacie, rocznik 2009). Podejrzewam że czujnik jest uszkodzony, bo wentylator na chłodnicy potrafi się włączyć nawet to chwili po odpaleniu auta a chodzi praktycznie jeszcze kilka minut po wyłączeniu silnika. Proszę również o typ tego czujnika i jak go samemu wymienić, lub proszę o polecenie jakiegoś mechanika w okolicach Tychów.
-
1 6 D
- VIP
- Auto: Scirocco+Golf
- Engine: SB+CBDB
- Localization: Szczecin
Re: Golf 1.4 TSI 122KM Czujnik temperatury
VCDS pokazuje jego błąd czy w ciemno chcesz zmieniać? Według ETKA czujnik jest na dolnym kolanku przy chłodnicy wody. Jego numer oryginalny 06A919501A.
-
koper92
- Gadatliwy
- Auto: MK 6 GTI
- Engine: 2.0 TSi
- Localization: Tomaszow Maz
A może auto dopala dpf?
-
1 6 D
- VIP
Jeśli podpisy w profilu się zgadzają to DPFa nie ma w benzynach.
-
MaD83MaXX
- Nieśmiały
Nie mam VCDS. Golfa kupiłem niedawno i mechanik który sprawdzał mi auto przed kupnem mówił że z czujnikiem jest coś nie tak. Aktualnie wskazania temperatury na liczniku są albo minimum albo od czasu do czasu 90st. Temperatury pomiędzy albo podnoszącej się wskazówki nie zaobserwowałem. A wentylator na chłodnicach załącza się po odpaleniu silnika nawet na chwilę tak jak pisałem wcześniej nawet po postoju kilkugodzinnego auta.
-
1 6 D
- VIP
Prawdziwą temperaturę można sprawdzić w climatronicu ale panelu z Golfa 6 nie kojarzę jak się tryb diagnostyczny odpala i w który kanał trzeba zajrzeć
- looki8329
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf 7
- Engine: 1.4TSI 122PS
- Localization: VWlkp
Na pewno czujnik temperatury do wymiany. Miałem tak w golfie 4. Raz było 90, a za chwilę 0. Po wymianie wszystko wróciło do normy.
Lepiej stracić sekundę z życia niż życie w ciągu sekundy...
-
MaD83MaXX
- Nieśmiały
Czujnik temperatury wymieniony i objawy ustąpiły. Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
-
MaD83MaXX
- Nieśmiały
Jednak objawy nie ustąpiły
Pomimo wymiany czujnika temperatury wentylatory na chłodnicach załączają się w przypadku gdy auto stało cały dzień w garażu i przekręci się tylko na chwilę kluczyk w stacyjce i po chwili się go wyciągnie. Wentylatory chodzą po wyciągnięciu kluczyka ponad 2 minuty 
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Kable do czujnika do sprawdzenia
-
MaD83MaXX
- Nieśmiały
Jakie powinno być napięcie na wtyczce z czujnika temperatury?
-
MaD83MaXX
- Nieśmiały
U mnie po pomiarach wychodzi 3,7V :/ pewnie dlatego wentylatory szaleją... tylko gdzie teraz szukać spadku napięcia?