Tu zadajemy pytania o ciśnienie opon letnich podając model samochodu oraz wymiary opon, opcjonalnie inne szczegóły.
Jakie powinno być ciśnienie w oponach 235/35/19 dla MK6 CAVD?
Na poczatku miałem 2.6 bara, auto bylo tak mega twarde ze mialem wrazenie jazdy na drewnianym kole.
Z puściłem do 2.2. Opona nadal jest dobrze napompowana ale komfort o niebo lepszy.
Jakie ciśnienie w oponach na lato
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Wygląd, rodzaj, rozstawy, szerokości, ET, dobór wzoru i koloru felgi, opony, dystanse itp.
Pamiętaj:
Wygląd, rodzaj, rozstawy, szerokości, ET, dobór wzoru i koloru felgi, opony, dystanse itp.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- XenosagaII
- VIP
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI 160KM CAVD+
- Localization: Warszawa
Jakie ciśnienie w oponach na lato
Ostatnio zmieniony 29 maja 2013, 07:56 przez Almighty, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "zuniwersalniłem" temat ;)
Powód: "zuniwersalniłem" temat ;)
-
ikell
- Sympatyk
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.4 TSi 122KM
- Localization: Slask
Re: Jakie ciśnienie w oponach na lato
Ja też w oponach 245/40 tylko że 18 ma 2.2 bara, auto trochę inne bo audi, a szukają odpowiedzi w internecie to zdania są podzielone mniej więcej 2.2 do 3.0 barów. Im więcej powietrza = twardsza opona , mniejsze zużycie bieżnika, mniejsze spalanie, aczkolwiek z drugiej strony mniejszy komfort jazdy, większe szumy, szybsze zużycie zawieszenia itp., natomiast mniej powietrza = miększą oponę, większe tarcie, większe spalanie itp. więc najlepiej metodą prób wybrać jakiś kompromis.
XenosagaII pisze:Tu zadajemy pytania o ciśnienie opon letnich podając model samochodu oraz wymiary opon, opcjonalnie inne szczegóły.
Jakie powinno być ciśnienie w oponach 235/35/19 dla MK6 CAVD?
Na poczatku miałem 2.6 bara, auto bylo tak mega twarde ze mialem wrazenie jazdy na drewnianym kole.
Z puściłem do 2.2. Opona nadal jest dobrze napompowana ale komfort o niebo lepszy.
fabrycznie miałem 18" i na wlepie mam 2,3
pamiętajcie że jest to wartość "na zimno" - więc jak uzupełniacie na stacji w czasie jazdy to należy dodać 0,2
Co do komfortu to wam do końca nie doradzę bo mam DCC więc jest cały czas "miękko"
Z własnych obserwacji mogę wam powiedzieć że na stacji uzupełniam do 2,6 - czyli 2,4 na zimno i jest chyba najlepiej
Te 2,2 to stanowczo za mało !
- XenosagaII
- VIP
- Engine: 1.4 TSI 160KM CAVD+
- Localization: Warszawa
Re: Odp: Jakie ciśnienie w oponach na lato
Mi sie wydaje ze 2,2 jest ok. Oponka na postoju jest tak samo napompowana jak 2,5 a komfort jazdy o wieke lepszy. Tez mam DCC i przy 2,5 byli za sztywno na comforcie
na wlepie mam 2,5 nieda sie jezdzic na takim cisnieniu , mapompowane mam 2,3 i jest spoko rozmiar opon 15
Czy ktoś może wrzucić swoją wlepkę z klapki paliwa dla golfa 6 GTD? Z jakichś powodów u mnie klapka była wymieniana ale naklejki się nie doczekała. Jeżdżę na fabrycznych 18 225/40 i wydaje mi sie ze obecne 2.3 to trochę za mało.
Też jeżdżę na 2.3
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
U mnie fabrycznie jest 2.5 jeżdżę na 2.7 przy 18'
Ale wiecie że ciśnienie jest w dużej mierze zależne od masy auta? Dlatego chciałbym żeby mi ktoś podesłał wlepkę konkretnie z GTD. Myślę, że model może mieć znaczenie (a może i nie).
- kubajabko
- Aktywny
- Auto: Golf VI Variant
- Engine: 2.0 TDI CBDB
- Localization: Krk Jaworzno
Ma ktoś może zestaw felgi 18x8 i opona 215/40 ? Zastanawiam się właśnie jakim ciśnieniem je traktować 
- jago1234
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 GTD
- Engine: 2.0 TDI 205KM
- Localization: Bielsko
Tabela ciśnień z mk6 GTD, może komuś się przyda.