GTI, downpipe czy nie
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Modyfikacje silnika oraz modułów elektronicznego sterowania silnikiem, układu napędowego i paliwowego w celu uzyskania większej mocy oraz momentu obrotowego, które to przekładają się na większe przyśpieszenia oraz wyższe prędkości maksymalne.
Pamiętaj:
Modyfikacje silnika oraz modułów elektronicznego sterowania silnikiem, układu napędowego i paliwowego w celu uzyskania większej mocy oraz momentu obrotowego, które to przekładają się na większe przyśpieszenia oraz wyższe prędkości maksymalne.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
Adrianacik
- Nieśmiały
- Auto: GOLF MK6 GTI
- Engine: 2.0
- Localization: ORZESZE
GTI, downpipe czy nie
Hej, mam do Was pytanie. Chcę żebyście mi doradzili czy warto inwestować w downpipe bez kata do GTI 6 czy też nie, chcę zrobić softa natomiast nie wiem czy warto ładować kasę w downpipe bo większych modyfikacji już nie planuję. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jakie są różnice z seryjnym wydechem a wymienionym downipe...
Proszę o poradę
Proszę o poradę
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Re: GTI, downpipe czy nie
W sumie też się nad tym zastanawiałem 
Ja sobie opuściłem ze względu na to, że nie wiem ile czasu jeszcze będę jeździł, a różnica w wyniku po programie to może 15km,czyli bez jakiegoś szału.
Ja sobie opuściłem ze względu na to, że nie wiem ile czasu jeszcze będę jeździł, a różnica w wyniku po programie to może 15km,czyli bez jakiegoś szału.
-
Rapix
- Gadatliwy
- Auto: VW GOLF 6
- Localization: Podlaskie
Moim zdaniem warto bo 15km to już sporo i czuć to
kolejna sprawa auto będzie fajniej brzmieć i strzelać w wydechu... ale będzie też deko głośniej
kolejna sprawa auto będzie fajniej brzmieć i strzelać w wydechu... ale będzie też deko głośniej
-
fal
- Nowicjusz
- Auto: Golf 6 GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Gdansk
U mnie to była różnica około 20km, wynik zadowalający, biorąc pod uwagę, że nie stroiłem samochodu po zrobieniu DP.
Do tego wyżej się kręci i jest głośniej. Wykres przed i po: http://imgur.com/a/AHOhm
A wygląda to tak: https://www.facebook.com/media/set/?set ... 902&type=3
Do tego wyżej się kręci i jest głośniej. Wykres przed i po: http://imgur.com/a/AHOhm
A wygląda to tak: https://www.facebook.com/media/set/?set ... 902&type=3
- Muti
- VIP
Czyli to jest wynik bez strojenia?
-
Iwo
- Aktywny
- Auto: GOLF mk6 GTI
- Localization: Wuwuej
Jeżeli chcesz robić program to na pewno warto, przyrost będzie o te 15-20KM większy a to jest dużo. Ja miałem 3 softy
1. Na seryjnym setupie - 255KM
2. +dolot APR i cooler z S3 - 280KM
3. +DP oraz jakaś magia tunera - 301KM
trzeba się liczyć z tym, że po DP na zewnątrz robi się już ciekawie
Filmik z dzwiękiem mojego GTI jest w moim temacie.
vw-mk6-profil/vw-golf-vi-2-0-gti-2010-by-iwo-t265.html
1. Na seryjnym setupie - 255KM
2. +dolot APR i cooler z S3 - 280KM
3. +DP oraz jakaś magia tunera - 301KM
trzeba się liczyć z tym, że po DP na zewnątrz robi się już ciekawie
vw-mk6-profil/vw-golf-vi-2-0-gti-2010-by-iwo-t265.html
-
Rapix
- Gadatliwy
- Auto: VW GOLF 6
- Localization: Podlaskie
to prawda brzmi dużo fajniej ! 
-
fal
- Nowicjusz
- Localization: Gdansk
Muti pisze:Czyli to jest wynik bez strojenia?
Nie stroiłem po zrobieniu DP, bo nikt nie chciał poprawiać programu po kimś w normalnej cenie.
A program był gdzieś w niemczech robiony
- Muti
- VIP
No pewnie chcieli jak za normalny program. I nie ma co się dziwić, bo ciężko po kimś robić i dać na to jakaś gwarancję..
-
GREGOR10
- Nowicjusz
- Auto: A3
- Engine: 2.0TFSI
- Localization: JASLO
Generalnie często jest tak że nie da się zrobić w normalnej walucie porządnej korekty jak program jest nieskładnie zrobiony.
Ja robię tylko i wyłącznie od zera. Czesto poprawki po kimś nie przynoszą efektu. Gwarancja sukcesu jest dobrze zestrojone auto od zera i wtedy ma to sens i przeklada się na to jak auto jeździ.
Oprócz DP który mocno polecam - nawet bez strojenia przyrost jest spory tak jak koledzy zauważyli - polecam czyszczenie dolotu w TFSI bo niestety często jest tam tyle nagaru że zabiera nawet do 15-20KM
Ostatnio robiłem serwis takiego TFSI - różnica w mocy 120Km VS 143KM i spadło spalanie po czyszczeniu ok 0,5L/100km
Niewielkie mody zbliżające stan samochodu do fabrycznego a tyle frajdy
A zawsze jeszcze można dołożyć soft..
Ja robię tylko i wyłącznie od zera. Czesto poprawki po kimś nie przynoszą efektu. Gwarancja sukcesu jest dobrze zestrojone auto od zera i wtedy ma to sens i przeklada się na to jak auto jeździ.
Oprócz DP który mocno polecam - nawet bez strojenia przyrost jest spory tak jak koledzy zauważyli - polecam czyszczenie dolotu w TFSI bo niestety często jest tam tyle nagaru że zabiera nawet do 15-20KM
Niewielkie mody zbliżające stan samochodu do fabrycznego a tyle frajdy
-
witexd
- Nowicjusz
- Auto: Golf VI
- Engine: 1.4 TSI 160+
Może i głupie pytanie, ale kompletnie się na tym nie znam. Czy jest możliwość założenie downpipe bez wyciągania katalizatora? Mam zrobiony wydech przelotowy w moim 1.4TSI i brakuje mi tylko takich lekkich strzałów z tłumika, czy to dzięki DP mógłbym to osiągnąć?
-
Adrianacik
- Nieśmiały
Po sofcie na 260 km i 350 Nm założyłem downpipe bez katalizatora z REVO, muszę się jeszcze umówić z tunerem na korekty ale przyrost mocy świetny i dźwięk dużo lepszy, polecam wszystkim:)
-
Adrianacik
- Nieśmiały
Po wymianie downpipe bez katalizatora w dalszym ciągu nie pojawiały się żadne błędy w aucie, ale mimo to udałem się do tunera na korektę i wyszło 270 km i 375nm 
Panowie polecacie może kogoś kto ogarnie dobry downpipe ?
- Muti
- VIP
Ja mam z mg motorsport że sportowym katem.
NzTT
NzTT
Ile płaciłeś ?
- Muti
- VIP
Nie pamiętam już kompletnie. Coś koło 1400-1600?
NzTT
NzTT
-
Adrianacik
- Nieśmiały
Jak pisałem do MG to chcieli 1800zł bez kata ;p
-
mburkacki
- Nowicjusz
- Engine: CCZA
- Localization: Gliwice
Witam, czy ktoś z was się orientuje gdzie można kupić w polsce DP do MK6 gti w rozsądnej cenie?
Znalazłem coś takiego na ebay'u http://www.ebay.de/itm/TA-Technix-Zoll-Edelstahl-Downpipe-76mm-3-Zoll-VAG-2-0-TFSI-TSI-GTI-/360610755325?fits=Model%3AGolf+VI&hash=item53f61372fd:g:etkAAOSwYlJW3bQU#shpCntId
Znalazłem coś takiego na ebay'u http://www.ebay.de/itm/TA-Technix-Zoll-Edelstahl-Downpipe-76mm-3-Zoll-VAG-2-0-TFSI-TSI-GTI-/360610755325?fits=Model%3AGolf+VI&hash=item53f61372fd:g:etkAAOSwYlJW3bQU#shpCntId
-
Adrianacik
- Nieśmiały
Ja jestem codziennie w Gliwicach także mój z revo możesz posłuchać, ja jestem zadowolony. Z tego co słyszałem to MG jedynie u nas a koło Krakowa to https://www.facebook.com/GTPerformance- ... 4/?fref=ts
pytałem swego czasu o downpipe to jakoś 1000zł chcieli z montażem
kumpel w Focusie ST ma od nich i jest ładny dźwięk:)
pytałem swego czasu o downpipe to jakoś 1000zł chcieli z montażem
-
gofertogofer
- Nowicjusz
- Auto: vw golf 6 gti
- Engine: 2.0 tsi
- Localization: Polska
u mnie mocno hałasuje złącze elastyczne katalizatora więc rownież chcezamontować downpipe
. Oglądałem na youtube wymianę i nie jest zbyt skomplikowana tylko potrzebny jest podnośnik lub kanał którego niestety nie posiadam. Orientujecie się czy ktoś w woj. pomorskim ogarnia ten temat tzn. wymianę downpipe ?
-
Adamm
- Aktywny
- Auto: VW Golf 5 GTI DSG
- Engine: BWA 250 KM
- Localization: PDP
Idzie wymienić bez kanału 
- TuneFORCE
- Sympatyk
- Auto: Golf
- Engine: CDLF
gofertogofer pisze:u mnie mocno hałasuje złącze elastyczne katalizatora więc rownież chcezamontować downpipe. Oglądałem na youtube wymianę i nie jest zbyt skomplikowana tylko potrzebny jest podnośnik lub kanał którego niestety nie posiadam. Orientujecie się czy ktoś w woj. pomorskim ogarnia ten temat tzn. wymianę downpipe ?
Motocomp
Panowie, zastanawiam się nad DP - jak z głośnością? dużo się zmienia? czy w zakresie do 3k obrotów również czuć głośniejszą pracę?
-
Adrianacik
- Nieśmiały
Używam już jakiś czas downpipe z Revo i dzwięk jest przyjemny.
Na samym początku przeszkadzała mi głośność auta z wymienionym downpipe. Teraz już się przyzwyczaiłem, ale faktycznie jest głośniej. Najbardziej przeszkadza mi dźwięk na ssaniu, ale szybko mija:) Strzały z wydechu chyba jednak rekompensują wszystko jeśli masz DSG bo są dużo przyjemniejsze szczególnie przy utracie trakcji
Na samym początku przeszkadzała mi głośność auta z wymienionym downpipe. Teraz już się przyzwyczaiłem, ale faktycznie jest głośniej. Najbardziej przeszkadza mi dźwięk na ssaniu, ale szybko mija:) Strzały z wydechu chyba jednak rekompensują wszystko jeśli masz DSG bo są dużo przyjemniejsze szczególnie przy utracie trakcji