Witajcie,
jak wygląda kwestia wygody przednich foteli w golfie VI generacji w odmianie comfortline? Bo dostałem ten model w zeszłym tygodniu jako służbówkę i kompletnie nie potrafię znaleźć dogodnej pozycji za kierownicą. Po 200 km bolą mnie strasznie plecy. Poza tym kompletnie nie ma w nich trzymania bocznego, lata się strasznie podczas dynamiczniejszej jazdy
Wcześniej jeździłem focusem 2 i 3 generacji i było okay, jeszcze wcześniej astrą 2 gen i 3 generacji i też bez problemu.
Jakie są wasze odczucia
GOLF VI 1.6 TDI comfortline - niewygodne fotele
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Podłokietnik, kierownica, uszczelki drzwi, szyby, lakier, listwy boczne, lusterka, pasy bezpieczeństwa, siedzenia, fotele, kanapy, gałka zmiany biegów, bagażnik, siłowniki i teleskopy, roleta bagażnika, zamki, pokrętła, regulacje, wycieraczki, podsufitki, elementy karoserii, zderzaki, błotniki, liczniki, poduszki powietrzne, deska rozdzielcza i inne elementy wyposażenia wewnętrznego i nadwozia.
Pamiętaj:
Podłokietnik, kierownica, uszczelki drzwi, szyby, lakier, listwy boczne, lusterka, pasy bezpieczeństwa, siedzenia, fotele, kanapy, gałka zmiany biegów, bagażnik, siłowniki i teleskopy, roleta bagażnika, zamki, pokrętła, regulacje, wycieraczki, podsufitki, elementy karoserii, zderzaki, błotniki, liczniki, poduszki powietrzne, deska rozdzielcza i inne elementy wyposażenia wewnętrznego i nadwozia.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
stilo_kielce
- Nowicjusz
- Auto: Variant MK6
- Engine: 1.6 TDI 105 KM
- Localization: Kielce
Re: Odp: GOLF VI 1.6 TDI comfortline - niewygodne fotele
Dziwne. Nie wiem jak w comfortline ale w wersji highline fotele są super. Trzymają na booki w miarę dobrze i po zrobieniu trasy wychodzę niemal wypoczęty i zrelaksowany 
Brakuje regulacji długości siedziska ale to nie ta klasa aut...
Brakuje regulacji długości siedziska ale to nie ta klasa aut...
- jmf
- VIP
- Auto: VW Golf 6 Highline
- Engine: 1.4 TSI 122KM DSG
- Localization: Warszawa
Re: GOLF VI 1.6 TDI comfortline - niewygodne fotele
Highline ma fotele "sportowe" z trzymaniem bocznym, które faktycznie są bardzo wygodne (ja jestem zachwycony). Natomiast te w Comfortline to chyba zupełnie co innego i ciężko to odnosić, najlepiej dać się wypowiedzieć ich użytkownikom.
-
dominik
- Nieśmiały
- Auto: mk6
- Engine: CAXA tsi 122
- Localization: wlkp
Proponuję ustawlć i znaleźć własne położenie fotela.VW to nie opel czy ford bo każde fotele są inne i raczej upatrywał bym przyczynę w przyzwyczajeniach.Pojeździsz trochę to kręgosłup się dostosuje.
W Aurisie to dopiero są stołki bufetowe
-
stilo_kielce
- Nowicjusz
- Auto: Variant MK6
- Engine: 1.6 TDI 105 KM
- Localization: Kielce
dominik pisze:Proponuję ustawlć i znaleźć własne położenie fotela.VW to nie opel czy ford bo każde fotele są inne i raczej upatrywał bym przyczynę w przyzwyczajeniach.Pojeździsz trochę to kręgosłup się dostosuje.
Tak, auris i jego fotele to kolejna porażka...
Powiem Wam tyle. Zrobiłem 5 tysięcy kilometrów i...podziękowałem. Dłuższe trasy to męczarnia.
Ponieważ to służbówka, to odmieniłem się z koleżanką, której przekazałem wcześniej focusa III.
I dopiero odczułem ulgę.
jmf pisze:Highline ma fotele "sportowe" z trzymaniem bocznym, które faktycznie są bardzo wygodne (ja jestem zachwycony). Natomiast te w Comfortline to chyba zupełnie co innego i ciężko to odnosić, najlepiej dać się wypowiedzieć ich użytkownikom.
W pełni się zgadzam. Te w highline są dla mnie bez zarzutu, bardzo podobne do tych w focusie 3 montowanych w serii, z idealnym trzymaniem bocznym itp. Ale comfortline, to po prostu jakaś masakra... Stołki, a nie fotele
ja osobiście nie mam zastrzeżeń do foteli w comfortline, robię jednorazowo trasy po 1000 km i nie narzekam , myślę że podstawa to odpowiednie ustawienie fotela "pod siebie"
-
seba
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 7 FL
- Engine: 1.4 TSI 150KM CZDA
- Localization: Wielkopolskie
Według mnie i jednego z czasopism motoryzacyjnych te fotele (z comfortline) powinni przepisywać ortopedzi na bóle pleców. Naprawdę nie mam się do czego przyczepić. Złe fotele to były astrze 2, w golfie według mnie są rewelacyjne. A highline ma tylko ciut lepsze trzymanie boczne, no i inny materiał.
-
TaxiDriver
- Aktywny
- Auto: Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 150 KM
- Localization: Gdynia
Zgadzam się z opinią przedmówców - są mega wygodne do miasta bądź dłuższej trasy. Jeżeli bolą Cie plecy po 200 km. proponujuę podregulować odcinek lędźwiowy - powinno pomóc..
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Zgadzam się foteliki comfortl są całkiem ok, siedzi się wygodnie regulacja lędźwi jest, aczkolwiek highl to dopiero ma stołki...