[1,6 TDI 105 KM] nawiew na szyby a klimatyzacja
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Układ klimatyzacji, układ wentylacji, ogrzewania wnętrza oraz Webasto
Pamiętaj:
Układ klimatyzacji, układ wentylacji, ogrzewania wnętrza oraz Webasto
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
wojtaszekm
- Aktywny
- Auto: VW golf 6
- Engine: 1.6 TDI 105 KM CAYC
- Localization: lubelskie
[1,6 TDI 105 KM] nawiew na szyby a klimatyzacja
Gdy włączam nawiew na szyby, to włącza mi się (zapala się lampka na przycisku) klimatyzacja. Wiem ,że tak ma być. Moje pyatnie - czy w okresie jesienno-zimowym po właczeniu nawiewu na szyby i zapaleniu lamki od klimy zostawiacie to w takiej postaci i tak jeździcie, czy wyłączacie ręcznie klimę i zostawiacie sam nawiew na szybę. No i czy klima się w ogóle włacza przy tych temperaturach
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: [1,6 TDI 105 KM] nawiew na szyby a klimatyzacja
Wszystko jest sterowane elektronicznie, klima jest po to żeby jej używac bo osusza, generalnie sprężarka nie włącza się poniżej ok 5' st.
- arturro
- Gadatliwy
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.4 TSI
- Localization: B-stok
Wojtaszekm pytasz jak jest u innych, ja w zadnym swoim aucie z klima nie wylaczam AC. Zawsze mam wlaczone, samochod nie paruje a z klimy nie dochodza zadne nieprzyjemne zapachy (serwisowana co dwa lata). Osobiscie uwazam ze jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych klima powinna byc wlaczona caly rok, choc tak jak pisze marmi z automatu sprężarka wylacza sie poniżej ok 5 stopni ale tez czesto wjezdzamy na parkingi podziemne gdzie jest cieplo i nawet w największe mrozy klima sobie popracuje.
-
wojtaszekm
- Aktywny
Dziekuję za info. W takim razie i u mnie niech osusza.
-
wojtaszekm
- Aktywny
arturro pisze: ja w zadnym swoim aucie z klima nie wylaczam AC.
Czy teraz w okresie mrozów też ma być włączona? Pytam o nawiew na przednią szybę - gdy go ustawię włącza się klima (tzn . zapala się lampka nad włącznikiem sygnalizująca jej włączenie). Ma być włączona? (znaczy się świecić, czy ją wyłączyć) Jak robicie u siebie?
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Poniżej 4-5 stopni i tak się sprezarka nie włączy, żeby nie zamarzla.
- spwod
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf VIII 2024
- Engine: 2.0 TDI 150KM
- Localization: Pomorskie
Ja jeżdżę cały czas na AUTO, a jeśli paruje mi przednia szyba, co rzadko się zdarza, to włączam nawiew na szybę, po odparowaniu włączam z powrotem na AUTO.