Wosk Colli 476s
Regulamin forum
Korekta lakieru, polerowanie, konserwacje, mycie, pranie , woski, płyny, glinki i inne kosmetyki samochodowe oraz zasady i sposobu utrzymania naszych samochodów w nienagannym stanie.
Pamiętaj:
Korekta lakieru, polerowanie, konserwacje, mycie, pranie , woski, płyny, glinki i inne kosmetyki samochodowe oraz zasady i sposobu utrzymania naszych samochodów w nienagannym stanie.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- marrcin
- Stały Bywalec
- Auto: VW GOLF VI
- Engine: 1.4TSI 122KM CAXA
- Localization: Sosnowiec
Wosk Colli 476s
Czy ktoś używał tego wosku i może napisać jak się sprawdza w nakładaniu i jaki efekt końcowy ?
Zastanawiam się czy dobry będzie na zimę.
Zastanawiam się czy dobry będzie na zimę.
Re: Wosk Colli 476s
na zime bedzie bardzo dobry, albo 476 albo fk 1000P (ten drugi mozna dostac w testerowych wielkosciach, przykladowo http://detailershop.pl/pl/p/Finish-Kare ... x-59ml/681)
a efekt zalezy od tego jak sobie przygotujesz powierzchnie. mysle ze nie ma sensu tutaj rozwijac tego tematu bo wszystko jest napisane np tu http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... 24&start=0 i http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... 02&start=0 .
Jest tez temat o woskach na zime: http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... 94&start=0
a efekt zalezy od tego jak sobie przygotujesz powierzchnie. mysle ze nie ma sensu tutaj rozwijac tego tematu bo wszystko jest napisane np tu http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... 24&start=0 i http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... 02&start=0 .
Jest tez temat o woskach na zime: http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... 94&start=0
- marrcin
- Stały Bywalec
Teraz mam nałożony Megsa Ultimate a pod niego zastosowałem na przygotowanie lakieru Ultimate Polish Pre - Waxing Glaze. To wszystko nałożyłem ok 15 lipca i nie wiem czy nie za wcześnie z tym Colli.
Czy teraz pod Colli też muszę jakoś specjalnie przygotować lakier?
Dodam że myje Megsem Ultimate Wash & Wax i po każdym myciu stosuje jeszcze FK #425# - efekt super.
Dodam że myje Megsem Ultimate Wash & Wax i po każdym myciu stosuje jeszcze FK #425# - efekt super.
marrcin pisze:Teraz mam nałożony Megsa Ultimate a pod niego zastosowałem na przygotowanie lakieru Ultimate Polish Pre - Waxing Glaze. To wszystko nałożyłem ok 15 lipca i nie wiem czy nie za wcześnie z tym Colli.
specjalnie przygotowywac to nie, tylko to co zwykle mycie/cleaner.../wosk
wedle schematu http://jak.pielegnowacauto.pl/newsy/sch ... yszczenia/
a czy juz pora nakladac nowy to stwierdzisz po kroplach/odpychaniu wody z lakieru
- marrcin
- Stały Bywalec
Nalożyłem dzisiaj Colli , odpychanie wody niewyobrażalne, normalnie lejesz wodą i od razu sucho. Może zrobię fotki po południu.
- marrcin
- Stały Bywalec
Daleko do Sosnowca nie masz, wpadnij zobaczysz osobiście
Zdjęć już nie zrobię dzisiaj bo co pomyslą sąsiedzi pod blokiem
Zdjęć już nie zrobię dzisiaj bo co pomyslą sąsiedzi pod blokiem

- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Marcin, jednak w ten weekend się nie uda, zaś z tompearem na debaty
się udajemy - tak jakoś na szybkości wyszło 
My TSI
- marrcin
- Stały Bywalec
Robiłem zdjęcia felg ale coś widać blachy
2 tygodniowy colli :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- kakaruto
- Mieszkaniec
A co powiesz o nakładaniu tego wosku, ile zajęło nawoskowanie całego auta.
Tak czytam i czytam i oglądałem filmiki o woskowaniu i ... zgłupiałem. Czy po nałożeniu wosku odczekujesz chwilę i dopiero po chwili polerujesz czy zaraz po nałożeniu ciach na szybkości mikrofibrą przelecisz?
Ile raz woskujesz, a jeżeli więcej niż 1 to ile przerwy pomiędzy nałożeniem kolejnej warstwy?
A przy okazji to zajeczyste masz te autko po 2 tygodniach i pierwszym ataku zimy - no chyba że już go myłeś. Mój jest tak usyfiony że zaczyna zmieniać kolor na biały a nie chce go jeszcze myć bo chce aby wosk przetrwał zimę, bo nie mam warunków (ciepłego garażu) w którym mógłbym go nawoskować jeszcze raz.
Tak czytam i czytam i oglądałem filmiki o woskowaniu i ... zgłupiałem. Czy po nałożeniu wosku odczekujesz chwilę i dopiero po chwili polerujesz czy zaraz po nałożeniu ciach na szybkości mikrofibrą przelecisz?
Ile raz woskujesz, a jeżeli więcej niż 1 to ile przerwy pomiędzy nałożeniem kolejnej warstwy?
A przy okazji to zajeczyste masz te autko po 2 tygodniach i pierwszym ataku zimy - no chyba że już go myłeś. Mój jest tak usyfiony że zaczyna zmieniać kolor na biały a nie chce go jeszcze myć bo chce aby wosk przetrwał zimę, bo nie mam warunków (ciepłego garażu) w którym mógłbym go nawoskować jeszcze raz.
My TSI
-
TaxiDriver
- Aktywny
- Auto: Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 150 KM
- Localization: Gdynia
Z moich doświadczeń z Coli 476' mogę spokojnie powiedzieć, że się sprawdza.
Auto woskowane na początku września - efekt uważam za mega udany. W obecnych warunkach pogodowych woda cały czas ładnie spływa po aucie, po deszczu widoczne są tylko oddzielne krople na aucie, co jak wiadomo jest efektem pożądanym (po wyjściu przed dom widać kto z sąsiadów dba o auto)
W kwestii nakładania myślę, że najlepiej się sprawdza nakładanie na jeden / dwa elementy i polerowanie fibrą. Czas schnięcia wosku (z tego co pamiętam) to 10 minut - do sprawdzenia na etykiecie. I po tym czasie należy polerować, inaczej wosk będzie trudny do usunięcia. Ja woskowałem raz i jak wspomniałem - myślę, że w zupełności wystarcza.
Pozdrawiam,
TD
Auto woskowane na początku września - efekt uważam za mega udany. W obecnych warunkach pogodowych woda cały czas ładnie spływa po aucie, po deszczu widoczne są tylko oddzielne krople na aucie, co jak wiadomo jest efektem pożądanym (po wyjściu przed dom widać kto z sąsiadów dba o auto)
W kwestii nakładania myślę, że najlepiej się sprawdza nakładanie na jeden / dwa elementy i polerowanie fibrą. Czas schnięcia wosku (z tego co pamiętam) to 10 minut - do sprawdzenia na etykiecie. I po tym czasie należy polerować, inaczej wosk będzie trudny do usunięcia. Ja woskowałem raz i jak wspomniałem - myślę, że w zupełności wystarcza.
Pozdrawiam,
TD
- marrcin
- Stały Bywalec
Woskowałem raz, nakładałem na element i od razu polerowałem , jedynie dach robiłem z kolegą , jak byłem za połową to mi już polerował. Obawiam się że jak bym zostawił na dłużej to ciężko było by to spolerować - da się ale ciężko.
Oczywiście pod wosk użyłem Meguiars Ultimate Polish fajnie przyciemnia kolor no i czyści ostatnie woski.
Oczywiście pod wosk użyłem Meguiars Ultimate Polish fajnie przyciemnia kolor no i czyści ostatnie woski.
- kakaruto
- Mieszkaniec
marrcin pisze:Woskowałem raz, nakładałem na element i od razu polerowałem , jedynie dach robiłem z kolegą , jak byłem za połową to mi już polerował. Obawiam się że jak bym zostawił na dłużej to ciężko było by to spolerować - da się ale ciężko.
marrcin, czyli Ty robisz dokładanie tak jak ja - nakładam wosk na element i zaraz po nałożeniu bez zbędnej zwłoki poleruje mikrofibrą. Jak zostawiłem na dłużej (ok 1-2 min) to bardzo ciężko się to polerowało.
TaxiDriver pisze:W kwestii nakładania myślę, że najlepiej się sprawdza nakładanie na jeden / dwa elementy i polerowanie fibrą. Czas schnięcia wosku (z tego co pamiętam) to 10 minut - do sprawdzenia na etykiecie. I po tym czasie należy polerować, inaczej wosk będzie trudny do usunięcia. Ja woskowałem raz i jak wspomniałem - myślę, że w zupełności wystarcza.
TaxiDriver o ile Ciebie dobrze zrozumiałem to po nałożeniu wosku na element odczekujesz ok 10 min po czym polerujesz, tak?
Polerujecie ręcznie czy jakąś diabelską maszyną ?
My TSI
-
TaxiDriver
- Aktywny
- Auto: Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 150 KM
- Localization: Gdynia
kakaruto pisze: odczekujesz ok 10 min po czym polerujesz, tak?
Z tego co pamiętam tyle było napisane na etykiecie Coli. Na pewno nie polerowałem od razu.
Cienka warstwa wosku, odczekanie i polerka - nie przypominam sobie, żeby były trudności ze ścieraniem wosku.
Auto oczywiście stało w cieniu, temperatura ok 20 - 22 stopni.
- marrcin
- Stały Bywalec
Dzisiaj myłem pierwszy raz od położenia colli, woda elegancko spływa, a rękawica ślizga się 
Mycie : pianownica Gloria + VP PH Neutral
szampon Megsa Gold
Po myciu: FK 425
Mycie : pianownica Gloria + VP PH Neutral
szampon Megsa Gold
Po myciu: FK 425
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- kakaruto
- Mieszkaniec
Święci się jak psu jajca, i nawet opony porobione, Tomek chyba tu nie znajdzie niczego, ale pewnie się mylę 
My TSI
kakaruto pisze:Święci się jak psu jajca, i nawet opony porobione, Tomek chyba tu nie znajdzie niczego, ale pewnie się mylę
Hahahahah, nic nie widzę
Pozdro
- kakaruto
- Mieszkaniec
tomekb29 pisze:Hahahahah, nic nie widzęPoza..... chlapaczami
![]()
Wiedziałem że się mylę

My TSI
- Jimmy_PoP
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAXA
- Localization: Wawa
@marrcin, czego używasz do opon?
- marrcin
- Stały Bywalec
Nielsena Brillance
marrcin pisze:Nielsena Brillance
B.dobry środek

- marrcin
- Stały Bywalec
Testowałem też Endurance z Megsa ten żel , super zapach, efekt bardzo sztuczny, bardzo nabłyszczona opona.
- Jimmy_PoP
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAXA
- Localization: Wawa
Nanosi się to zwykłym pędzelkiem czy masz jakiś specjalny aplikator? Wcześniej nigdy nie używałem środków do opon a mam zamiar