Ubywający płyn chłodniczy
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
Ubywający płyn chłodniczy
Jak w temacie, U Was też następuje jego ubywanie? Może to przez wysokie temperatury, ale widzę że co przegląd dolewają do poziomu max, a potem sobie powoli ubywa. Teraz od max zeszło mi już do połowy skali , a przebieg to 5 tys km od przeglądu. U Was też tak jest?
-
mistrz
- Sympatyk
- Auto: Golf VI
- Engine: 1.4 160KM
- Localization: Stolica
Odp: Ubywający płyn chłodniczy
Ha! 3 dni temu byłem dokładnie z tym samym w serwisie. 2 tygodnie temu zrobiłem 600km bez stopu w temp 35 stopnii i nic. A na następny dzień 30km z rana i lampka awarii sysemu chłodzącego. Zjechałem na stację, patrze a płynu znacznie poniżej minimum chociaż jeszcze jest. Dolałem wody destylowanej 2cm ponad zakreskowane pole i pojechałem dalej. W serwisie powiedziałem im co i jak i odparli, że mogę z tym poczekać do najbliższego przeglądu chyba, że nadal będzie ubywać. Dzisiaj sprawdziłem: w połowie zakreskowanego pola. W poniedziałek lece do VW. Nie wiem czy dolewali ostatnio ani czy to przez te upały, ale układ chłodzący wolałbym mieć bez zastrzeżeń przed wyjazdem do Chorwacji.
Aha. U mnie tak samo jakies 5-6k od przeglądu.
Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T za pomocą Tapatalk 2
Aha. U mnie tak samo jakies 5-6k od przeglądu.
-
Arek_VI
- VIP
- Engine: TSI 122
- Localization: Wroclaw
Re: Ubywający płyn chłodniczy
Od czasu do czasu - beż żadnej reguły u mnie też ubywa płynu. Zauważyłem, że przy zmianach temperatury. Chyba tak ma być
Coś tam pod maską żłopie G12
Jeżeli to nie jest zauważalny i stały ubytek to bym się nie przejmował.
Jeżeli to nie jest zauważalny i stały ubytek to bym się nie przejmował.
-
mistrz
- Sympatyk
U mnie przy takim tempie za kolejne 2 tygodnie będzie już poniżej minimum - chyba trochę zbyt szybko jak na mój gust, tym bardziej że i temperatury mocno spadły. Ciekawe co to może być.
-
mistrz
- Sympatyk
No i jest rozwiazanie zagadki ubywajacego płynu. A nawet jeśli nie to i tak niespodzianka. Ciekawe czy coś jeszcze nadgryzly.
Wysyłane z MB526 za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z MB526 za pomocą Tapatalk 2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tompear
- Administrator
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI 160KM
- Localization: Gliwice
Uuu, masakra.
Ja zerknąłem wczoraj i też mam go ciut mniej niż 2 miesiące temu kiedy to dolewałem G12 bo od nowości miałem na granicy minimum. Dopchałem do możliwego maksimum a wczoraj patrze i już jest w połowie.
Ja zerknąłem wczoraj i też mam go ciut mniej niż 2 miesiące temu kiedy to dolewałem G12 bo od nowości miałem na granicy minimum. Dopchałem do możliwego maksimum a wczoraj patrze i już jest w połowie.
ja mam auto 2 lata i jakos rok temu mi nagle spadl ponizej minimum, dokupilem, uzupelnilem i od tej pory ani nie drgnie...
-
mistrz
- Sympatyk
Wszystko jasne. Jeb..ne gryzonie zniszczyły przewody. 600 zeta w plecy i auto na tydzień uziemione w serwisie 
-
Arek_VI
- VIP
Zainwestuj w pakiet osłon, o którym pisałem, bo na to nie ma innej rady.
-
mistrz
- Sympatyk
Mądry Polak po szkodzie
No nic, będzie nauczka - masz garaż to chowaj auto 
-
Popielniczka
- Nieśmiały
- Auto: mk 6
- Engine: 2.0 TSI 255km+
U mnie ubywało przez pierwsze 10 tys, był 3x dolewany, teraz cisza, a już chcieli silnik rozbierać....
-
Iwo
- Aktywny
- Auto: GOLF mk6 GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Wuwuej
U mnie również ubywał płyn, dolewałem dwa razy i w końcu pojechałem do serwisu i okazało się , że to pompa wody puszczała bokiem, wymienione na gwarancji i na razie spokój. Podobno często są z nimi problemy. Koledze w passacie cc też wymieniali.
-
stepniak.p
- Nieśmiały
- Auto: mk6 HIGHLINE
- Engine: 1.4 TSI
u mnie na liczniku ok 7 tyś.... raz już dolewałem....teraz też by się przydało bo zbliża się do min...
ale widzę że "ten typ tak ma"
ale widzę że "ten typ tak ma"
U mnie po przejechaniu 7 tys km od przeglądu znowu jest minimalnie poniżej minimum i tak się utrzymuje. Będę obserwować dalej.
Kolejne 3 tys przejechane i nadal minimalnie poniżej minimum. Dziwne, że tak dosyć szybko opada z max na min, a potem trzyma cały czas minimalnie poniżej minimum..
Ktoś jeszcze ma taką przypadłość?
u mnie tez plyn uciekal.. dolany wczoraj w ASO 
u mnie też ubywa i niestety zostawia ślady, okazało się że cieknie z uszczelnienia pompy....
-
Popielniczka
- Nieśmiały
- Auto: mk 6
- Engine: 2.0 TSI 255km+
tak , dolano przy 10 000, teraz 25 000, i plynu nic nic, dobrze ze przeglad juz wkrotce
-
Arek_VI
- VIP
Zdiagnozowałem u siebie przyczynę ubywającego płynu. Cieknie przez uszczelnienie pompy. Pompa do wymiany - koszt ok. 200,00 zł za pompę (oddajemy starą do "regeneracji") + ok. 240,00 robocizna w ASO.
Usterka z serii : zaplanowane przez producenta.
Gdzie te samochody sprzed lat
Usterka z serii : zaplanowane przez producenta.
Gdzie te samochody sprzed lat
U mnie ubywa od przeglądu do przeglądu. Z max schodzi mi do ok 1 cm poniżej minimum. Teraz na przeglądzie dolali mi i o dziwo po 1.5 tys nic nie ubyło. Gdzie jest ta pompa? Może mnie też tamtędy ucieka? Jeszcze przez 2 lata płaci Allianz 
-
jareckipo
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 125 KM CZCA
Witam,
W moim przypadku ubytki były spowodowane felernym korkiem...mała dziurka na środku, dopiero osad z odparowanego płynu dał coś do myślenia.

Wcześniej byłem w serwisie i jakoś nic nie znaleźli.
Korek zakleiłem i zero ubytków.
Pozdrawiam.
W moim przypadku ubytki były spowodowane felernym korkiem...mała dziurka na środku, dopiero osad z odparowanego płynu dał coś do myślenia.

Wcześniej byłem w serwisie i jakoś nic nie znaleźli.
Korek zakleiłem i zero ubytków.
Pozdrawiam.
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
- Auto: golf VII 1.4 tsi
- Engine: CZCA
- Localization: Poznan
Panowie piszecie o pompie wody tak? bo u mnie ubyło ok połowy poziomu pomiędzy max i min w zbiorniczku na 8 tys km...da się to z kanału sprawdzić, widać tą pompę?
diesel podstawą, turbo zabawą...
-
Arek_VI
- VIP
Obejrzyj dokładnie okolice pokrywy rozrządu czy się gdzieś nie poci. Wyciek od strony pompy będzie widoczny.
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Jeśli nie pompa wody to w silniku 1.6tdi jest egr chłodzony cieczą i były przypadki że zaczynał ciec i tak też może być u ciebie.niedzwiedz1981 pisze:Panowie piszecie o pompie wody tak? bo u mnie ubyło ok połowy poziomu pomiędzy max i min w zbiorniczku na 8 tys km..