Mam problem z ciśnieniem paliwa
Pojechałem do mechanika i powiedział ze trzeba wymienić pompę paliwa wstępną, tak więc zrobiłem i mechanik wymienił mi pompę okazało się ze po przejechaniu ok 2000km. problem powrócił. następna diagnoza mechanika :
pompa wstępna daje prawidłowe ciśnienie tak więc będzie to pompa wysokiego ciśnienia wysłali pompe do tak zwanych pompierzy i stwierdzili ze daje ciśnienie ale nie wystarczające tak więc podmiana pompy wysokiego ciśnienia na nową i teoretycznie ta pompa się sprawuje dobrze ale mechanik powiedział że pompa podawania paliwa to jakaś chińszczyzna i wolał by wymienić ją na orginalną . tak więc zakupiłem pompe w iparts z valeo gdzie opis ma ok 5 bar ale w iparts stwierdzają że to jakiś błąd i patrząc po numerze nadwozia to ta pompa pasuje jak ulał. Zakupiłem , zamieniłem sam i wszystko dobrze funkcjonuje do momentu przyśpieszania na 4,5 biegu powyżej 2500obr. Pojawia się spiralka swiec a po podłączeniu vcds 15,7 opis błędu słabe ciśnienie paliwa. Wróciłem do chińszczyzny i jest ok. natomiast za 14 dni się dowiem czy pompa valeo jest wadliwa. kupie sobie barometr to przy okazji pomierze sobie to wszystko. Ale wciąż mam w glowie pytanie czy ta pompa chinczyk nie daje większego ciśnienia przez co jest maskowana prawdziwa awaria np. wtrysków za dużo idzie na przelew i przez co valeo pompa nie daje rady pompować paliwa przez co dochodzi do błędu. Panowie jak można sprawdzić wtryski piazo elektryczne vcds15,7 czy dawkuje prawidłowo i w ogole może ktoś podrzuci pomocną dłon w tym problemie.