Dpf czy da sie włączyć komunikat o wypalaniu
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Kolektor wydechowy, katalizator, DPF – filter cząsteczek stałych, tłumik, rury wylotowe.
Pamiętaj:
Kolektor wydechowy, katalizator, DPF – filter cząsteczek stałych, tłumik, rury wylotowe.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Dpf czy da sie włączyć komunikat o wypalaniu
Jak w temacie jest w ogole możliwe aby cokolwiek informowało że proces sie zaczął bądź trwa i sie zakończył? Czy tylko nasłuchiwanie pracy silnika, prędkości obrotowej i złużycia paliwa.
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: Dpf czy da sie włączyć komunikat o wypalaniu
Nie ma możliwości włączenia żadnych komunikatów o wypalaniu, pozostaje obserwacja obrotomierza i/lub zużycia paliwa na postoju...
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
- Auto: golf VII 1.4 tsi
- Engine: CZCA
- Localization: Poznan
fakt, szkoda że nie ma takiego komunikatu, ja nie mam z tym problemu, ale jak żona jezdzi to już gorzej...
diesel podstawą, turbo zabawą...
- szumek5837
- Stały Bywalec
- Auto: Renault Laguna Coupe
- Engine: FR4T 2.0T
- Localization: Koszalin
Na forum Insigni , był kiedyś temat o zakładaniu dodatkowej kontrolki informującej o wypalaniu.. więc teoretycznie się da takie coś dorobić.. jeśli ktoś by potrzebował..
-
greg
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI OCTAVIA
- Engine: CAYC 1.5 DADA
- Localization: Tychy
niedzwiedz1981 pisze:fakt, szkoda że nie ma takiego komunikatu, ja nie mam z tym problemu, ale jak żona jezdzi to już gorzej...
musisz wszystko dobrze wytłumaczyć, ja mojej narzeczonej pokazałem co i jak i nie ma problemu
- lukas18
- Nowicjusz
- Auto: golf 6 variant Style
- Engine: 2.0 TDI
- Localization: kujawsko pomorskie Znin
Panowie podpowiedzcie o co chodzi z tym wypalaniem (albo przekierujcie w inne miejsce). Mam 2.0 tdi 195 tys przejechane i cos o tym dpfie slyszalem ale nie za wiele.. wiem tyle zeby filtry sie nie zapychaly to zmiana biegow musi byc conajmniej przy 2tys obrotow silnika
-
BartekG
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: podkarpacie
U mnie w Golfie VI gdy filtr DPF jest już porządnie zapchany to świeci się kontrolka (jak na zdjęciu) i obroty nie spadają poniżej tysiąca.
Więc jako tako komunikat o wypalaniu jest.
Więc jako tako komunikat o wypalaniu jest.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mi sie wydaje ze jak już kontrolka świeci to znak że jest już w dość dużym stopniu zapchany filtr. Gdzieś pisali że jak kontrolka swieci to już nie mowa o wypalaniu tylko że przydała by się regeneracja filtra (vcdsem)można to uruchomić. Brak tej informacji jest uciażliwy bo mnie zawsze wypalanie trafia sie jak dojeżdzam do pracy i filtr wypala sie na postoju.
Jak się zapala kontrolka to dpf jest zapchany bardzo i trzeba go szybko przepalić, w przeciwnym wypadku auto wejdzie w tryb awaryjny i konieczne będzie wypalanie przez komputer.
-
maverick
- Stały Bywalec
- Auto: Golf 7
- Engine: CLHA
- Localization: Aberdeenshire
Ja mam na FIS-ie ustawioná temp.oleju jako strone glówná 
Przy normalnej jezdzie,temp. oleju jest ok. 89-90 stopni (przynajmniej u mnie)
Przy wypalaniu DPF jest 97 stopni i wiecej,wiec latwo mozna rozpoznac kiedy jest wypalanie.
Przy szybkiej,autostradowej jezdzie to nie dziala,bo temp. oleju jest wyzsza.
Przy normalnej jezdzie,temp. oleju jest ok. 89-90 stopni (przynajmniej u mnie)
Przy wypalaniu DPF jest 97 stopni i wiecej,wiec latwo mozna rozpoznac kiedy jest wypalanie.
Przy szybkiej,autostradowej jezdzie to nie dziala,bo temp. oleju jest wyzsza.
-
jan
- Sympatyk
- Auto: VW 6 plus
- Engine: CBDC 2.0 tdi 110 km
- Localization: Zywiec
WITAM Kamilu CZY MOŻESZ TROCHĘ SPRECYZOWAĆ SWĄ RADE ODNOŚNIE FILTRA dpf- ZE TRZEBA GO SZYBKO PRZEPALIĆ -MOŻNA JAKIEŚ SZCZEGÓŁY ?, 
- lyngso
- Aktywny
- Auto: VW Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 150KM
- Localization: lubuskie
Witam
Koledze chodzi o to, że trzeba udać się na jakąś drogę po za miasto (najlepiej S lub autostradę) i na stałych obrotach jakieś 3k przegonić auto przez kilkadziesiąt kilometrów powiedzmy 20-30.
Można znaleźć w necie jak wygląda procedura samodzielnego wypalania filtra.
Jeżeli zapali się kontrolka, to nie można zwlekać z tą procedurą.
Pozdrov
Koledze chodzi o to, że trzeba udać się na jakąś drogę po za miasto (najlepiej S lub autostradę) i na stałych obrotach jakieś 3k przegonić auto przez kilkadziesiąt kilometrów powiedzmy 20-30.
Można znaleźć w necie jak wygląda procedura samodzielnego wypalania filtra.
Jeżeli zapali się kontrolka, to nie można zwlekać z tą procedurą.
Pozdrov
Na dalekie dystanse Audi A6 C7
Wokół komina Golf 7
Wokół komina Golf 7
-
czarny26
- Sympatyk
- Auto: golf 6 2.0 tdi 140ps
- Localization: lubelskie
witam mam problem w golfie 6 2.0 tdi 140 ps otorz odpa on normalnie ruszam i raz odrzu fluj obroty czasem musze kawalek przejechc nawet raz zgasl przechodzi w tryb awaryjny obroty utrzymuja sie na 1000 ...dymi on na siwo i to mocno czuc niespalone paliwo co jeszcze zauwazylem gdy otwieralem kiedys drzwi slycha bylo dzwiek jaby pąpki teraz jej nie slychac poza tym znim zaczal przechodzic w tryb awaryjny zwsze gdy mialem wiecej paliwa niz rezerwa obroty staly na 1000 gdy tylko auto np zpalila sie kontrolka od rezerwy byly normalne dodam jeszcze ze slychc roznice w kulturze prcy silnika raz pracuje glosno i wtedy ma moc ale czasem chodzi jak inne cr mieko cicho mam jeszcze jakis komunikat ze za niski poziom paliwa czy cos w tym stylu ta wyszlo po tlumaczeniu ....pomoze tos jestem za granica wiec wiadomo...;/pozdro
czarny26 pisze:witam mam problem w golfie 6 2.0 tdi 140 ps otorz odpa on normalnie ruszam i raz odrzu fluj obroty czasem musze kawalek przejechc nawet raz zgasl przechodzi w tryb awaryjny obroty utrzymuja sie na 1000 ...dymi on na siwo i to mocno czuc niespalone paliwo co jeszcze zauwazylem gdy otwieralem kiedys drzwi slycha bylo dzwiek jaby pąpki teraz jej nie slychac poza tym znim zaczal przechodzic w tryb awaryjny zwsze gdy mialem wiecej paliwa niz rezerwa obroty staly na 1000 gdy tylko auto np zpalila sie kontrolka od rezerwy byly normalne dodam jeszcze ze slychc roznice w kulturze prcy silnika raz pracuje glosno i wtedy ma moc ale czasem chodzi jak inne cr mieko cicho mam jeszcze jakis komunikat ze za niski poziom paliwa czy cos w tym stylu ta wyszlo po tlumaczeniu ....pomoze tos jestem za granica wiec wiadomo...;/pozdro
poświęc kilka minut i napisz to poprawnie...

-
czarny26
- Sympatyk
wiem ale nie bardzo mam jak wiec prosze nie zwracac uwagi n bledy...
czarny26 pisze:wiem ale nie bardzo mam jak wiec prosze nie zwracac uwagi n bledy...
Powiem inaczej... Jeśli oczekujesz, że ktoś poświęci swój czas na rozszyfrowanie Twoich słów, a potem na napisanie zrozumiałej dla Ciebie odpowiedzi, to chyba warto zrobić to samo. Post jest kompletnie bez sensu i nadaje się do kosza.
-
czarny26
- Sympatyk
Dobrze więc tak problem polega na tym że gdy świeci się rezerwa silnik pracuje normalnie, gdy zatankuje ciagle doplala sie DPF
-podwyższone obroty (1000)obr
-dymi strasznie na biało
Problemem jest też to ze auto wtedy szarpie, zapala sie kontrolka swiec żarowych po chwili też sinika i komunikat ,,kennzeeichenb-beleuchtung prufen!,,czasem tez..,,einstellungen nur bei stehendem fahrzeug,, auto tez przechodzi w tryb awaryjny.
-podwyższone obroty (1000)obr
-dymi strasznie na biało
Problemem jest też to ze auto wtedy szarpie, zapala sie kontrolka swiec żarowych po chwili też sinika i komunikat ,,kennzeeichenb-beleuchtung prufen!,,czasem tez..,,einstellungen nur bei stehendem fahrzeug,, auto tez przechodzi w tryb awaryjny.
-
lkgh
- Stały Bywalec
- Auto: golf VI
- Engine: 2.0 TDI 175koni
- Localization: Haarlem
",,kennzeeichenb-beleuchtung prufen!,,czasem tez..,,einstellungen nur bei stehendem fahrzeug,, "
hahahahahahahahahhahahaahahahahaaaaahahhahahahahahahahahaha
Skoro caly czas Ci dymi tzn ze sie DPF wypala.
Wbij sie na autostrade, gdzie bedziesz mugl utrzymac stala predkosc (najlepiej na tempomacie), wrzuc 4 bieg i przez jakies 15-20km utrzymuj silnik na poziomie 2500 obrotow na minute. Po tym odcinku zatrzymaj sie , wrzuc na luz i zobacz jakie pokazuje obroty i chwilowe spalanie. Jesli dalej bedzie wypalal (zuzycie ok 1/h + obroty na poziomie 1000/min) to powtorz ta procedure. Jesli po 40km dalej bedzie wypalal to masz pewnosc ze cos szlag trafilo
hahahahahahahahahhahahaahahahahaaaaahahhahahahahahahahahaha
Skoro caly czas Ci dymi tzn ze sie DPF wypala.
Wbij sie na autostrade, gdzie bedziesz mugl utrzymac stala predkosc (najlepiej na tempomacie), wrzuc 4 bieg i przez jakies 15-20km utrzymuj silnik na poziomie 2500 obrotow na minute. Po tym odcinku zatrzymaj sie , wrzuc na luz i zobacz jakie pokazuje obroty i chwilowe spalanie. Jesli dalej bedzie wypalal (zuzycie ok 1/h + obroty na poziomie 1000/min) to powtorz ta procedure. Jesli po 40km dalej bedzie wypalal to masz pewnosc ze cos szlag trafilo
-
czarny26
- Sympatyk
z czego to hahahahah tak pisze taki komunikat ... poza tym auto jest w DE I jak by koloega wiedział to robiłem już tak nic nie daje
-
lkgh
- Stały Bywalec
- Auto: golf VI
- Engine: 2.0 TDI 175koni
- Localization: Haarlem
czarny26 pisze:z czego to hahahahah tak pisze taki komunikat ... poza tym auto jest w DE I jak by koloega wiedział to robiłem już tak nic nie daje
no to jestes w niemczech i nie wiesz co auto do Ciebie gada?
Mowi ze masz spalona zarowke i ze w ustawienia samochodu mozesz wejsc tylko na postoju