Usterka światła kierowane (afs) - komunikat
Moderator: flo
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 6 znajdują się w dziale MK6
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Pablo1979
- Aktywny
- Auto: VW Golf 7
- Engine: TSI 122KM
- Localization: Krakow
Usterka światła kierowane (afs) - komunikat
Ostatnio parkowałem w garażu i wyświetlił mi się komunikat "usterka światła kierowane (afs)
Czy chodzi o mechanizm doświetlania skrętu ?
Ktoś może mi wytłumaczyć dokładnie o co chodzi , wszystkie żarówki sprawne nie przepalone.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Czy chodzi o mechanizm doświetlania skrętu ?
Ktoś może mi wytłumaczyć dokładnie o co chodzi , wszystkie żarówki sprawne nie przepalone.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
- greg2
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Warszawa
Re: Usterka światła kierowane (afs)
moduł AFS odpowiada za poziomowanie xenonow jak również skretnosc lamp, przy uruchamianiu samochodu powinien wykonać się test lamp, sprawdz czy będą się poruszac
- Pablo1979
- Aktywny
Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu auta robi test , ale jak kręcę kierownicą w miejscu to mi wyskakuje błąd.
Czy konieczna będzie wizyta w ASO czy samemu coś tam można poszperać i ewentualnie przeczyścić ?
Czy konieczna będzie wizyta w ASO czy samemu coś tam można poszperać i ewentualnie przeczyścić ?
- greg2
- Senior Moderator
raczej czyszczenie to tam nic nie da bo to raczej problem z elektryka/elektronika, musisz podpiac sie pod komputer i odczytac kod bledu
- Pablo1979
- Aktywny
Gwarancja w ASO obejmuję taka naprawę ?
- greg2
- Senior Moderator
mysle ze tak, jak masz gwarancje to nie ma co sie zastanawiac tylko jechac do ASO
- Pablo1979
- Aktywny
Gwarancję mam jeszcze 2 lata, będę miał czas to podjadę do nich i niech robią.
Wielkie dzięki za odpowiedź.
Wielkie dzięki za odpowiedź.
-
czarek01
- Sympatyk
- Auto: VW GOLF VII
- Engine: 1.4 TSI 140km DSG
- Localization: dolnoslaskie
Miałem podobny problem.... okazało się że spaliła się żarówka H7 odpowiedzialna za doświetlanie zakrętów.
Wymiana żarówki nie podlega gwarancji heheh.
Ale faktycznie inf. ma charakter taki jakby nie wiadomo co si stało
Wymiana żarówki nie podlega gwarancji heheh.
Ale faktycznie inf. ma charakter taki jakby nie wiadomo co si stało
- Pablo1979
- Aktywny
Czy to jest zwykła H7 czy jakaś specjalna żarówka i jakie koszty wymiany ewentualnie?
-
marekmm
- Nieśmiały
- Auto: Golf Variant MK7.5
- Engine: 1.4TSI 125KM
- Localization: Piaseczno
Pablo1979 pisze:Czy to jest zwykła H7 czy jakaś specjalna żarówka i jakie koszty wymiany ewentualnie?
Jak kiedyś już wymieniałeś żarówkę to dasz sobie sam radę
- Pablo1979
- Aktywny
Tak mam reflektory bi-ksenonowe ze światłami LED do jazdy dziennej. Zależy mi żeby kolor światła był taki sam jaki miałem. Jeśli philipsy się tak szybko spaliły to jakie proponujesz najlepiej żarówki kupić i rozumiem że komplet lewa i prawa strona do wymiany od razu?
Znalazłem coś takiego?
http://allegro.pl/osram-zarowki-h7-cool-blue-intense-vw-golf-4-iv-i6039078248.html
lub
http://allegro.pl/zarowki-osram-h7-night-breaker-vw-golf-v-5-i6048288400.html
lub
http://allegro.pl/zarowki-philips-h7-whitevision-vw-golf-vi-6-i6027722824.html
Znalazłem coś takiego?
http://allegro.pl/osram-zarowki-h7-cool-blue-intense-vw-golf-4-iv-i6039078248.html
lub
http://allegro.pl/zarowki-osram-h7-night-breaker-vw-golf-v-5-i6048288400.html
lub
http://allegro.pl/zarowki-philips-h7-whitevision-vw-golf-vi-6-i6027722824.html
-
marekmm
- Nieśmiały
Wiesz co, gość w sklepie w którym kupowałem żarówki powiedział mi że H7 nie lubią doświetlania bo występuje tam efekt przygasania i rozświetlania. Zasugerował mi tanie żarówki z poświatą niebieską. I tak pewnie dłużej niż kilka miesięcy nie poświecą a 20zł to nie duża strata. Co do moich philipsów to je zareklamowałem i czekam na decyzje( pojechały aż do Holandii na testy) a na razie założyłem te co były w oryginale, niestety świecą na kolor jejeczny 
- Pablo1979
- Aktywny
Nie wiem czy nie lepiej dołożyć już i kupić w ASO i mieć gwarancje na miejscu gdyby się po pół roku spaliły ,tylko cena pewnie zabija od razu
Ciekawe czy w ogóle dają gwarancje w ASO na żarówki jak się u nich kupi. W końcu cena robi swoje a nikt co pół roku nie będzie kupować żarówek.
Gwarancję na żarówki? No chyba nie...
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Nie ma jako takiej gwarancji na żarówki, jedynie jak się spali zaraz po wymianie póki auto od nich nie wyjechało...Pablo1979 pisze:Nie wiem czy nie lepiej dołożyć już i kupić w ASO i mieć gwarancje na miejscu gdyby się po pół roku spaliły ,tylko cena pewnie zabija od razuCiekawe czy w ogóle dają gwarancje w ASO na żarówki jak się u nich kupi..
Albo inaczej gwarancja jest 2 lata teoretycznie
- tberent
- Banned
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Mój brat miał szkolenie w Pile w philips. Jest gwarancja. Żarówka ma określoną żywotność i ilość godzin święcenia i zapalania i gaszenia. Tak jak przełącznik od światła w domu. !!!!
Zawsze można sprawdzić w dokładnych parametrach choć firmy wola się chwalić kolorem światła niż trwałością . Chyba tylko w najtańszych żarówka jest czas święcenia jako atut w wersji Economy. Oddając żarówki na gwarancję po przepaleniu żarówki można sprawdzić jak do tego doszło. Po grubości zanika i sposobie przepaleniu. Potrafią określić czy było wyższe napięcie niż producent zaleca ( w większości max 14.5 a testy są robione przy 12.5 V ) czy np obtrzepanie żarówki . Wiem ze to jest możliwe ze dadzą żarówkę na wymianę !!!!! . Nie warto kupować w ASO. ASO wtedy nas wyśmiewa. A przedstawiciel Philipsa posłucha. Znajomy kupił Ledy Philipsa dokładne i po roku padła jedna to od razu od sprzedawcy w autocenttum dostał nowy komplet
Zawsze można sprawdzić w dokładnych parametrach choć firmy wola się chwalić kolorem światła niż trwałością . Chyba tylko w najtańszych żarówka jest czas święcenia jako atut w wersji Economy. Oddając żarówki na gwarancję po przepaleniu żarówki można sprawdzić jak do tego doszło. Po grubości zanika i sposobie przepaleniu. Potrafią określić czy było wyższe napięcie niż producent zaleca ( w większości max 14.5 a testy są robione przy 12.5 V ) czy np obtrzepanie żarówki . Wiem ze to jest możliwe ze dadzą żarówkę na wymianę !!!!! . Nie warto kupować w ASO. ASO wtedy nas wyśmiewa. A przedstawiciel Philipsa posłucha. Znajomy kupił Ledy Philipsa dokładne i po roku padła jedna to od razu od sprzedawcy w autocenttum dostał nowy komplet
-
autojoker
- Nowicjusz
- Auto: vw tiguan
- Engine: 2.0tdi
- Localization: wroclaw
witam wszystkich
pracowałem kiedyś w serwisie vw i na żarówki nie mam żadnej gwarancji nawet jeśli są to żarówki ksenonowe założone tydzień temu wykręcają się wstrząsami na drogach lub innymi przypadłościami jak wilgoć itp. a co do h7 przepalają się równie szybko jak te z tesco czy kupione w serwisie szczególnie philips nie lubi tłustych rąk przy wkładaniu do lampy trzeba żarówkę wkładać przez czystą szmatkę lub papier jak sie je dotknie palcami trzeba odtłuścić spirytusem
pracowałem kiedyś w serwisie vw i na żarówki nie mam żadnej gwarancji nawet jeśli są to żarówki ksenonowe założone tydzień temu wykręcają się wstrząsami na drogach lub innymi przypadłościami jak wilgoć itp. a co do h7 przepalają się równie szybko jak te z tesco czy kupione w serwisie szczególnie philips nie lubi tłustych rąk przy wkładaniu do lampy trzeba żarówkę wkładać przez czystą szmatkę lub papier jak sie je dotknie palcami trzeba odtłuścić spirytusem
-
marekmm
- Nieśmiały
marekmm pisze:Wiesz co, gość w sklepie w którym kupowałem żarówki powiedział mi że H7 nie lubią doświetlania bo występuje tam efekt przygasania i rozświetlania. Zasugerował mi tanie żarówki z poświatą niebieską. I tak pewnie dłużej niż kilka miesięcy nie poświecą a 20zł to nie duża strata. Co do moich philipsów to je zareklamowałem i czekam na decyzje( pojechały aż do Holandii na testy) a na razie założyłem te co były w oryginale, niestety świecą na kolor jejeczny
Właśnie kurier przywiózł nowy komplet philipsów, reklamacja rozpatrzona pozytywnie. Cieszy że duże koncerny nie olewają do końca konsumenta.
-
Wojtass
- VIP
- Engine: 1.4 TSI 140KM
- Localization: Podbeskidzie
marekmm pisze:Właśnie kurier przywiózł nowy komplet philipsów, reklamacja rozpatrzona pozytywnie.
Reklamowałeś w oparciu o paragon/fakturę z zakupu, czy tak w ciemno, na zasadzie "Pamięta mnie Pan, ja tu niedawno kupowałem żarówki" ?
-
marekmm
- Nieśmiały
Reklamowałem bezpośrednio na infolinii philips, numer podany na opakowaniu żarówek. Miła pani przyjęła zgoszenie, następnego dnia kurier odebrał ode mnie. Łączy czas reklamacji 2 tygodnie. Warunkiem przyjęcia reklamacji było odesłanie całego kompletu tzn 2xh7 i 2 x postojowe, dokumentu zakupu (u mnie faktura). W piśmie zwrotnym jest info ze żarówki nie podlegają raklamacji ale satysfakcja klienta jest najważniejsza i tak oto mam nowy komplet.
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
No i to jest polska... W aso nie ma gwarancji na żarówki... Bzdura. Poprostu polskie serwisy i importer mają to gdzieś. W Niemczech normalnie wymieniałem .
Co do PL to osrama nightbreakera też mi wymienili na gw po roku.
Co do PL to osrama nightbreakera też mi wymienili na gw po roku.
- Pablo1979
- Aktywny
Problem już dawno rozwiązany, ale napiszę że do wymiany była żarówka H7 numer katalogowy XAK07201141(doświetlanie skrętu lewa strona). Jeśli przepali się któraś ze stron automatycznie ta druga jest odcinana i też nie działa. Koszt w ASO 23zł. ,wymiana gratis 
Czy ktoś wymieniał sam te żarówki, czy zawsze w ASO?
- marian-gdynia
- Nowicjusz
- Auto: VW GOLF 7
- Engine: 2.0 TDI 150KM DSG
- Localization: Pomorskie
Re: Usterka światła kierowane (afs) - komunikat
Spokojnie można wymieniać samemu- nic trudnego
Re: Usterka światła kierowane (afs) - komunikat
Ok, dzięki. Już sprawdziłem w samochodzie i rzeczywiście bardzo łatwo