Do Golfa wg zeleceń producenta Pb95
Długodystansowy dostaje ON Verwa albo Diesla z za zachodniej granicy
Pozdrov
Moderator: rafaello
kamill pisze:Czym się różni premium diesel od zwykłego? Poza cena oczywiście
kamill pisze:To nie pytajcie co ja leje :p i tez jezdzi i nic sie nie psuje
BartekG pisze:Witam!
Przez rok czasu lałem disla Bp Ultimate. Ale raz byłem zmuszony zatankować na Orlenie i wlałem Verve to zauważyłem, że auto całkiem inaczej (o wiele lepiej) zaczęło zachowywać się szczególnie przy wyprzedzaniu i pod górę. Już od kilku miesięcy tankuję tylko Verve na Orlenie i z czasem okazało się że nawet jest, co prawda niewiele, ale niższe spalanie (najczęściej jeżdżę tą samą trasą).
kakaruto pisze:Przez pierwsze 7 miesięcy od nowości lałem tylko 95 z shell w zdecydowanej większości przypadków z tej samej stacji.
Od mniej więcej lutego tego roku leje 98 Ultimate z BP (również staram się z tej samej stacji).
Moje wnioski
Żadnej różnicy w mocy pomiędzy 95 a 98 nie widzę. Nie porównywałem ilości przejechanych kilometrów na tej samej ilości paliwa - bo to akurat moim zdaniem jest niemierzalne, mimo wszystko wydaje mi się że wyniki będą mocno zbieżne.
Dlaczego zatem leje 98 skoro różnicy nie widać - bo mam nadzieje że to co mówią i piszą o paliwach premium jest prawda, a zatem są "przyjaźniejsze" dla silnika niż te zwykłe, a co za tym idzie, silnik dłużej zachowa swoje oryginalne właściwości.
Wybór na BP padł tylko dla tego że na Shellu nie ma paliwa o liczbie oktanowej równiej 98- a ten Racing to jednak lekka przesada cenowa
mistrz pisze:Shell twierdzi, że nowe paliwa to oszczędność jednego litra na baku (średnio liczone). Myślisz że odczujesz te 10-15km więcej?Dla mnie to nadal to samo 95 co wcześniej, po prostu dział marketingu chciał o sobie przypomnieć
![]()
Wysyłane z mojego MB526 za pomocą Tapatalk 2
lkgh pisze:
Ale wytlumacz mi to jakim cudem?????? Ilosc paliwa jaka zuzyjesz zalezy od czasu otwarcia wtryskiwaczy, chcesz mi powiedziec ze one czuja roznice i same sie na krocej otwieraja???Please
tberent pisze:Ale wytlumacz mi to jakim cudem?????? Ilosc paliwa jaka zuzyjesz zalezy od czasu otwarcia wtryskiwaczy, chcesz mi powiedziec ze one czuja roznice i same sie na krocej otwieraja???Please
Muti pisze:Z mojego doświadczenia. Na 98 auto się lepiej zbiera, rowniej chodzi, płynniej się zmienia biegi i nie szarpie tak.
Co do paliwa shella jak to możliwe.. Otóż prosto.. Jeżeli paliwo jest bardziej wartościowe /kaloryczne, to aby uzyskać tę samą pracę zużywa się mniej paliwa. Także Ty jako kierowca wciskasz mniej gazu uzyskując większą moc.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
seba pisze:tberent pisze:Ale wytlumacz mi to jakim cudem?????? Ilosc paliwa jaka zuzyjesz zalezy od czasu otwarcia wtryskiwaczy, chcesz mi powiedziec ze one czuja roznice i same sie na krocej otwieraja???Please
Może takim, że w tym samym czasie otwarcia wtryskiwaczy silnik wykona lepszą pracę, czyli zamiast wciskać gaz powiedzmy przez 10s będziesz go wciskał np. przez 9,9s żeby pokonać ten sam dystans. Tak sobie myślę. 🤔
Wysłane z telefonu.
lkgh pisze:dalsza dyskusja nie ma sensu
Muti pisze:Racja. Ja to sprawdziłem w praktyce.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka