NzTT
Częstsza wymiana oleju w trybie Long Life
Moderator: rafaello
Regulamin forum
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Re: Częstsza wymiana oleju w trybie Long Life
I to jest prawidłowe spostrzeżenie. Ja mam tak samo
jeszcze jakbyś zmienił motula, to byś ugryzł kilka stopni.
NzTT
NzTT
Liqui Molly -12 miesięcy i temperatury ok 110 st a zaraz po wymianie ok 96st. Na tych samych trasach
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
-
haka21
- Aktywny
- Auto: Golf6
- Engine: CAXA 1.4 TSI 122km
- Localization: Silesia Stela
Olej 504/507 musi przechodzić VW RNT 650h.
Wiadomo że "typowe" warunki użytkowania skracają jego kadencję (dla innych pogarszją znacznie kondycję)po ok -350h a "złe" jeszcze bardziej,ale jest w stanie dotrwać do 650h i prezentować założone parametry (niekonieczne dobre).
"Przeciętny zjadacz chleba"
to i owszem , ale należy założyć że koledzy z forum posiadają wyższą kulturę techniczną niż przeciętny Kowalski i nawet jeżeli okopują się na 15tys. to warto wiedzieć, a wybór to indywidualna sprawa.
Dane w G6 macie w MFA - "czas podróży" poz 2 i "śr. prędkość" poz 2
W mojej "motoryzacyjnej" przeszłości tylko dla minikarów nie prowadzono dziennika eksploatacji pojazdu , no ale one nie miały silnika..
Znana teza, że nie przebieg a sposób eksploatacji jest ważny, i wtedy interwał 15tys i 15tys to mogą być różne sprawy.
Zresztą wymiana oleju to przyjemność , więc po co czekać na "gong"
Wiadomo że "typowe" warunki użytkowania skracają jego kadencję (dla innych pogarszją znacznie kondycję)po ok -350h a "złe" jeszcze bardziej,ale jest w stanie dotrwać do 650h i prezentować założone parametry (niekonieczne dobre).
"Przeciętny zjadacz chleba"
Dane w G6 macie w MFA - "czas podróży" poz 2 i "śr. prędkość" poz 2
W mojej "motoryzacyjnej" przeszłości tylko dla minikarów nie prowadzono dziennika eksploatacji pojazdu , no ale one nie miały silnika..
Znana teza, że nie przebieg a sposób eksploatacji jest ważny, i wtedy interwał 15tys i 15tys to mogą być różne sprawy.
Zresztą wymiana oleju to przyjemność , więc po co czekać na "gong"