Wymiana zwykłych przednich lamp na Bi-Xenon
Regulamin forum
Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.
Pamiętaj:
Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- greg2
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Warszawa
Re: Wymiana zwykłych przednich lamp na Bi-Xenon
byl poruszany i nie da sie, koszt AFSa jest znikomy przy calosci a oprocz samopoziomowania tracisz jedna z ciekawszych opcji czyli skretnosc lamp ktore dynamicznie zmieniaja wiazke w zaleznosci od zakretow, predkosci auta itp. Takze oszczednosc zadna a strata duza.
-
Arek_VI
- VIP
- Auto: Golf VI
- Engine: TSI 122
- Localization: Wroclaw
mlody.89 pisze:czy jest sposób na podłączenie lamp xenonowych z wykorzystaniem manualnej 3-stopniowej regulacji, która występuje seryjnie z lampami H7?
Nie ma takiej możliwości.
Witam
Mam pytanie odnośnie modułu jaki muszę zamontować by obsługiwał dzienne LED i halogeny? Tylko to sterownik do octavi 2 po lifcie, został założony zderzak z wersji rs z dziennymi i halogenami. Oryginalnie nie miałem halogenow w samochodzie i szyby elektryczne tylko z przodu są, z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie modułu jaki muszę zamontować by obsługiwał dzienne LED i halogeny? Tylko to sterownik do octavi 2 po lifcie, został założony zderzak z wersji rs z dziennymi i halogenami. Oryginalnie nie miałem halogenow w samochodzie i szyby elektryczne tylko z przodu są, z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam
-
Szamper
- Nieśmiały
- Auto: Golf 7R Variant
- Engine: CJXC
- Localization: Krapkowice
Pytanie: Bcm 1k0937087af. Obsłuży bixen z led oraz oświetlenie rejestracji led?
-
Mazaki
- Nowicjusz
- Auto: GTI
- Engine: 2.0
- Localization: KRK
Czy na 1k0 937 086 C uruchomię bixenon bez led i ewentualnie tylne ledowe, czy trzeba wymienić na któryś z modeli już tu wymienionych ?
- ryba113
- VIP
- Auto: VW Golf 6 Bifuel
- Engine: BGU 1.6 74 kW
- Localization: CT NO EL
Z końcówka C tylne obsłuży nie wiem jak z przodem.
- tberent
- Banned
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Mazaki pisze:Czy na 1k0 937 086 C uruchomię bixenon bez led i ewentualnie tylne ledowe, czy trzeba wymienić na któryś z modeli już tu wymienionych ?
Zawsze odnośnie Bi xenon trzeba sprawdzić czy bcm ma piny do przesłony. Inaczej nie będzie długich. Ten bcm nie posiada tych pinow. Wiec lipa. Tylne Ledy zakodujesz na ostro. Dlatego ze jak go produkował to jeszcze nie było świateł led. O sposobie kodowania pisałem w temacie wymiany lamp tylnych.
-
Piotr_MK6
- Nieśmiały
- Auto: Vw Golf MK6
- Engine: 2.0 TDI 110KM
- Localization: Wlkp
Witam
Panowie , zamontowałem przednie lamy xenon i tylne lampy led.
Wydaję mi się , że mam odpowiedni moduł bcm , jutro sprawdzę dokładnie i napiszę.
Chodzi o to , że po podłączeniu adapterów , świecą mi tylko xenony , nie działają postoje ,ani migacze.Czy to normalne?
Jeśli dobrze zrozumiałem ,żeby chodziły długie światła to trzeba pociagnąć dwa kable do bcm , pytanie tylko z którego pinu z lampy trzeba pociągnąć te kable.
Z góry dzieki za odp.
pzdr
Panowie , zamontowałem przednie lamy xenon i tylne lampy led.
Wydaję mi się , że mam odpowiedni moduł bcm , jutro sprawdzę dokładnie i napiszę.
Chodzi o to , że po podłączeniu adapterów , świecą mi tylko xenony , nie działają postoje ,ani migacze.Czy to normalne?
Jeśli dobrze zrozumiałem ,żeby chodziły długie światła to trzeba pociagnąć dwa kable do bcm , pytanie tylko z którego pinu z lampy trzeba pociągnąć te kable.
Z góry dzieki za odp.
pzdr
- greg2
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Warszawa
Samo podlaczenie adapterow to nie wszystko, druga sprawa to ze adaptery maja czesto porobione wiazki tak zeby bylo latwiej i prosciej zrobic adapter a nie jest to do konca zgodne z fabrycznymi polaczeniami. Kilka podstron wczesniej masz schemat, takze musisz przeanalizowac wg niego polaczenia, masz tam tez zaznaczone do ktorych pinow w BCM nalezy zrobic polaczenie, bez tego nie beda dzialac przeslony od swiatel drogowych i ostatecznie trzeba odpowiednio zakodowac sterowniki. Jezeli masz xenony z ledami to w bajcie 18 musisz ustawic wartosc 4.
-
Piotr_MK6
- Nieśmiały
- Auto: Vw Golf MK6
- Engine: 2.0 TDI 110KM
- Localization: Wlkp
Witam
Borda mam 086N , auta z 2011r.A ma ktoś jakieś sprawdzone adaptery,których nie trzeba przerabiać aby działały kierunki i postojowe?
Borda mam 086N , auta z 2011r.A ma ktoś jakieś sprawdzone adaptery,których nie trzeba przerabiać aby działały kierunki i postojowe?
- rafaello
- Senior Moderator
- Auto: VW Golf VI
- Engine: 2.0 TDI 110 KM
- Localization: SKL
Odezwij się do Krzycho, wykona Ci odpowiednią wiązkę z przejściówkami
-
greg
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI OCTAVIA
- Engine: CAYC 1.5 DADA
- Localization: Tychy
sprawdź kodowanie później wiązkę tak jak koledzy radząPiotr_MK6 pisze:Witam
- MiR
- Aktywny
- Auto: Golf 6
- Engine: 2.0 TDI
- Localization: WLKP
Jeżeli ktoś się zastanawia czy warto itp to warto.
Jestem po zmianie ze zwykłych lamp na bixenon
i nie ma absolutnie porównania. O dziwo mój sterownik przyjął
kodowanie lamp mimo, że nie miałem nawet halogenów seryjnie.
Koszt adapterów z allegro jest wygórowany - mnie wyszły 75 zł kostki z kablami
i do tego 50 zł zrobienie adapterów z kodowaniem w aucie.
Jestem po zmianie ze zwykłych lamp na bixenon
i nie ma absolutnie porównania. O dziwo mój sterownik przyjął
kodowanie lamp mimo, że nie miałem nawet halogenów seryjnie.
Koszt adapterów z allegro jest wygórowany - mnie wyszły 75 zł kostki z kablami
i do tego 50 zł zrobienie adapterów z kodowaniem w aucie.
- Ramzes1410
- Sympatyk
- Auto: GOLF 8 GTD
- Engine: 2.0 TDI DTUA
- Localization: wielkopolskie
Witam Kolegów, orientujecie się może czy podłączenie lamp bixenon led w golfie 6 2011 rok jest takie same jak w scirocco R FL 2014 rok ?
- Arek_05
- Nowicjusz
- Localization: Bialystok
Witam, mam pytanie czy ktoś może instalował u siebie te żarówki : https://www.youtube.com/watch?v=7MZFNzqN9yc
ciekawe jakby to wyglądało w praktyce w lampie z ksenonem, ale bez świateł Led do jazdy dziennej? Coś gdzieś ktoś?
ciekawe jakby to wyglądało w praktyce w lampie z ksenonem, ale bez świateł Led do jazdy dziennej? Coś gdzieś ktoś?
- ryba113
- VIP
- Engine: BGU 1.6 74 kW
- Localization: CT NO EL
Wyglądać może pewnie by wyglądało fajnie ale zaraz dowód można stracić przy pierwszej lepszej kontroli. Światła do jazdy dziennej muszą być w odpowiednim miejscu. Prościej zmienić kodowanie na halogeny co prawda tez nie zgodne z przepisami bo nie ma homologacji rl na kloszu ale mniej się rzuca w oczy. Lub wymiana na halogeny led z homologacja od fabi rs i będzie git.
- Arek_05
- Nowicjusz
- Localization: Bialystok
Policja nie wnika tak szczegółowo, tym bardziej, że niektóre samochody mają fabrycznie tak ustawione (audi). Poza tym żarówka w lampie z ksenonem jest tuż obok żarnika, także moim skromnym zdaniem, lepiej to będzie wyglądać, niż halogen jako światło dzienne.
-
UnlimitedPL
- Nieśmiały
- Engine: 1.6 MPI CHGA 102KM
Takie pytanie o xenony (czy w końcu bixenony) bez ledów. I czy one są skrętne?

Czy ten element na dole lamp robi za DRL? (świeci się na górnej lampie, a na dolnej nie)
I gdzie można dostać takie lampy (fajnie byłoby nr katalogowe zdobyć).

Czy ten element na dole lamp robi za DRL? (świeci się na górnej lampie, a na dolnej nie)
- tberent
- Banned
UnlimitedPL pisze:Takie pytanie o xenony (czy w końcu bixenony) bez ledów. I czy one są skrętne?
To robi za pozycję. Te lampy nie mają DRL
-
UnlimitedPL
- Nieśmiały
tberent pisze:To robi za pozycję. Te lampy nie mają DRL
1. Czyli nie da się zakodować pozycji jako DRL? (to zawsze można halogeny zakodować)
2. Są one skrętne?
3. Jakieś numery katalogowe ktoś zna?
- tberent
- Banned
Z tych bixenon ów nie każdy jest skrętny. Dzienne można ustawić w halogenach ale w Polsce to wiesz.... mandat. Noe pamiętam ale w vcds niby można ustawić DRL jako position lamp ale to nie DRL bo brak jest homo na klosz a i żarówka jest chyba 5W
-
UnlimitedPL
- Nieśmiały
Nie za bardzo znam się na technologii ksenonowej ale podejrzewam że nie da się ściemnić tego tak jak w zwykłej lampie żarówki do np 50%?
- tberent
- Banned
Noc z tym jie zrobisz. To jedyna wada bixenonu druga to jescze taka ze jest nieskretny bo to mega wypas jest
-
UnlimitedPL
- Nieśmiały
Czyli rozumiem że te z LEDami pozycje mają w ledach (bo nie widzę tej pozycji w nich co jest w tej bez LEDów) i są skrętne?
- Bartus
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 GTI
- Engine: 2.0 TSI 211KM
- Localization: Tuchow
Czy przy regulacji świateł xenon w naszych mk6 trzeba coś robić w VCDS? czy normalnie pokręcić śrubkami do regulacji?