Czujniki parkowania nagle przestał działać
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
-
tatas
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6 GTI -35 TH
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Poznań
Czujniki parkowania nagle przestał działać
Witam mam problem z czujnikami parkowania golf 6 GTI 35 TH,DSG .Po długim postoju auta czujniki działały , aż tu nagle bęc przestały nic nie pika , nie ma wizualizacji , przycisk nie reaguje , po podłaszeniu kompa wyświetla brak możliwości połączenia się z systemem . I tu moje pytanie gdzie dokładnie znajduje się moduł parkowania ? i pod jakim bezpiecznikiem to jest podpięte .Dodaje ze system jest oryginalny nie dokładany
-
R.T
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.6 TDI 77 kw
- Localization: podkarpacie
Re: Czujniki parkowania problem
moduł jest w podszybiu za akumulatorem dostęp trudny trzeba odkręcać mechanizm wycieraczek,nie wiem gdzie jest bezpiecznik ale nie masz ich dużo żeby sprawdzić wszystkie
-
tatas
- Nowicjusz
Dz. a czy tam znajduje się tylko moduł parkowania czy jeszcze są jakieś ? bezpieczniki są dobre pytam dla tego bo chciałem wiedzieć dokładnie który bezpiecznik odpowiada za ten system , auto było u blacharza i może ktoś coś zdemontował , wyciągnął bezpiecznik
-
R.T
- Aktywny
tak,zaraz po wizycie przestał działać parktronioc ?
-
tatas
- Nowicjusz
Auto odbierał syn i nie zauważył
w opisie bezpieczników nie ma parktronick , MK 5 był pod 18
-
R.T
- Aktywny
musisz jakoś ustalić czy działało czy nie będzie łatwiej szukać,co robili przy aucie może nawet nie zbliżali się w okolice parktoronica, właśnie wczoraj skończyłem pdc+pla i wszystkie schematy mam w głowie ,nie można się VCDS połączyć z 10 ?
-
tatas
- Nowicjusz
nie idzie tak jak by było brak modułu , widzi ten system ale nie chce się z nim połączyć .System działał przed oddaniem do blacharza , nic nie grzebali przy module bo nie musieli , zdejmowali zderzaki , ale zaglądałem kable są popodpinane , meczy mnie ten bezpiecznik bo może se jakiś uczeń wyciągnął i nie wsadził
-
R.T
- Aktywny
może moduł padł,masz jakiś wolne miejsce pod bezpiecznik z dwoma pinami ? wątpię żeby jakiś uczeń wyciągnął bezpiecznik ja nie wiem gdzie on jest bo dołożyłem sobie sam do skrzynki bezpieczników wolne miejsc w + po kluczyku ,nie zostaje ci innego jak posprawdzać wszystkie wtyczki i przewody, + pin 1 w dużej wtyczce
-
tatas
- Nowicjusz
miejsc jest własnie dozo wolnych
-
R.T
- Aktywny
tatas pisze:miejsc jest własnie dozo wolnych
tak ale tylko piny z jednej strony ,naprzeciw jest pusto przyjrzyj się dobrze ja właśnie w takie miejsce włożyłem zasilanie mojego modułu,żeby działało to musisz mieć dwa piny które powłożeniu bezpiecznika zamyka obwód masz takie ?
-
maverick
- Stały Bywalec
- Auto: Golf 7
- Engine: CLHA
- Localization: Aberdeenshire
Re: Czujniki parkowania nagle przestał działać
Modul,to ostatnia rzecz od jakiej bym zaczynal.
Wystarczy,ze jeden przewód przy czujniku sie przelamal,bo chlopaki zderzak wyciagali,zeby caly system przestal dzialac.
Wystarczy,ze jeden przewód przy czujniku sie przelamal,bo chlopaki zderzak wyciagali,zeby caly system przestal dzialac.
-
tatas
- Nowicjusz
ale komp by moduł widział , a on nie morze się z nim połączyć , brak komunikacji z modułem
-- 01 maja 2017, 18:56 --
jutro popatrzę
-- 01 maja 2017, 18:56 --
R.T pisze:tatas pisze:miejsc jest własnie dozo wolnych
tak ale tylko piny z jednej strony ,naprzeciw jest pusto przyjrzyj się dobrze ja właśnie w takie miejsce włożyłem zasilanie mojego modułu,żeby działało to musisz mieć dwa piny które powłożeniu bezpiecznika zamyka obwód masz takie ?
jutro popatrzę
-
maverick
- Stały Bywalec
No z tym modulem,to dziwne .To co pisze,to z mojego doswiadczenia.
Zdejmowalem sporo zderzakow i jedynym powodem, ze parktronik przestal dzialac przewaznie bylo niedokladne podlaczenie czujnika albo przerwany,przelamany przewód.
Nigdy sam modul.
Zdejmowalem sporo zderzakow i jedynym powodem, ze parktronik przestal dzialac przewaznie bylo niedokladne podlaczenie czujnika albo przerwany,przelamany przewód.
Nigdy sam modul.
-
azssms
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6 GTI
- Localization: Bad Hersfeld
Ja wczoraj miałem podobny problem.Zdjalem zderzak w Tiguanie założyłem cofam a tu nic zero reakcji.Mysle sobie wtyczki podłączone musi działać a co się okazało jakoś musiałem szarpnąć wiązka i wypiąłem jeden czujnik.Wsadzilem na miejsce wtyczkę i działa be problemu .Tak jakby obwód był przerwany i całość przestała działać
-
tatas
- Nowicjusz
azssms pisze:Ja wczoraj miałem podobny problem.Zdjalem zderzak w Tiguanie założyłem cofam a tu nic zero reakcji.Mysle sobie wtyczki podłączone musi działać a co się okazało jakoś musiałem szarpnąć wiązka i wypiąłem jeden czujnik.Wsadzilem na miejsce wtyczkę i działa be problemu .Tak jakby obwód był przerwany i całość przestała działać
ale podłączałeś kompa ?
-
azssms
- Forumowicz
Podłączyłem oczywiście ale z automatu wykasowałem wszystkie błędy i nie powiem dokładnie jaki był blad
-
tatas
- Nowicjusz
u mnie wyskakuje brak łączności z ww modułem , jak ci się wypiął czujnik tez nic nie reagował tj. nie pipał
, nie było wizualizacji , przycisk P nie reagował ? A nie bedzie to problem z gatewayem ?
-
azssms
- Forumowicz
Nie było grafiki i dźwięku a przycisku P nie posiadam bo to Tiguan był tylko obraz z kamery
- tberent
- Banned
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
tatas pisze:u mnie wyskakuje brak łączności z ww modułem , jak ci się wypiął czujnik tez nic nie reagował tj. nie pipał, nie było wizualizacji , przycisk P nie reagował ? A nie bedzie to problem z gatewayem ?
Ludzie. Prosta sprawa. Padl moduł pdc. Często przy odłączeniu klemy potrafi paść lub jak jest słaby aku. Pdc nawet jak ma wypiety czujnik to przy wrzucanie r pika w sposób ciągły i zero reakcji na radiu. Oczywiście vcds wtedy widzi moduł. Sprawdź bezpieczniki ale wątpię skoro wszystko inne działa. Żeby ustalić co jest pod tym aktualnie by trzeba patrzeć w elsa
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
-
R.T
- Aktywny
[/quote]Ludzie. Prosta sprawa. Padl moduł pdc.[/quote]
Ważny głoś tberent wie co pisze posłuchaj go,sprawdź moduł
Ważny głoś tberent wie co pisze posłuchaj go,sprawdź moduł
-
maverick
- Stały Bywalec
Raczej nie wyglada jakby padl od slabego akumulatora
- tberent
- Banned
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
maverick pisze:Raczej nie wyglada jakby padl od slabego akumulatora
Spostrzegawczość to.Twoja mocna strona.
A dla kolegi to słaba wiadomość. Skąd tam woda ? Przeszła przez ścianę grodziową. ? Moduł w fabrycznym miejscu ? Bo juz nie pamiętam ?
Usmażył się .nie często widzę takie przypadki
-
maverick
- Stały Bywalec
tberent pisze:maverick pisze:Raczej nie wyglada jakby padl od slabego akumulatora
Spostrzegawczość to.Twoja mocna strona.
A dla kolegi to słaba wiadomość. Skąd tam woda ? Przeszła przez ścianę grodziową. ? Moduł w fabrycznym miejscu ? Bo juz nie pamiętam ?
Usmażył się .nie często widzę takie przypadki
Tak,to prawda.
-
tatas
- Nowicjusz
Moduł znajdował się za skrzynka bezpieczników po stronie kierowcy , a zalało go bo blacharz olał sprawę i auto stało z uchylonymi drzwiami , nie chciało mu się folia zakleić to mu odciągałem 620 zł