Czasem długo kręci zanim odpali

Moderator: flo

Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 6 znajdują się w dziale MK6
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
ODPOWIEDZ
pavell
Nowicjusz
Auto: VW Golf 7
Engine: 1.6 TDI

Czasem długo kręci zanim odpali

Post autor: pavell »

Witam,
Czasami występują u mnie problemy z odpalaniem silnika, przeważnie udaję się to za 2-3 obrotem rozrusznika, ale czasem potrzebuje nawet 5-6 razy zakręcić żeby zapalić niezależnie czy silnik jest ciepły czy zimny. VCDS nie znalazł żadnych błędów.
Jakieś pomysły, jak to u was wygląda?
pumba16
Nowicjusz
Auto: seat leon 2
Engine: 1.6 tdi cayc
Localization: Malopolska

Re: Czasem długo kręci zanim odpali

Post autor: pumba16 »

Ja mam problem taki w seat leon 1p 1.6tdi tak samo czasem kreci dluzej i zapala.
tombik
Nowicjusz
Auto: VW Golf 7
Engine: 1.6 TDI CLHA
Localization: Łódzkie

Post autor: tombik »

Mam podobnie, raz pali od "na dotyk" raz po 2 sekundach kręcenia - szczególnie po nocy.
petros888
Sympatyk
Auto: VW GOLF VI GTI
Engine: 2.0 TSI DSG
Localization: Wielkopolska

Post autor: petros888 »

Porada ode mnie co prawda mam silnik benzynowy ale może pomoże :
- sprawdź punkt masowy główny od rozrusznika taki gruby kabel idący do obudowy silnika (nie wiem gdzie jest w TDI)
- może czas sprawdzić akumulator, przeczyścić klemy ?
- jedź do elektryka sprawdzić rozrusznik może trzeba zrobić małą reanimacje ?
- przede wszystkim sprawdź okablowanie :)))

-- 25 cze 2017, 20:35 --

Porada ode mnie co prawda mam silnik benzynowy ale może pomoże :
- sprawdź punkt masowy główny od rozrusznika taki gruby kabel idący do obudowy silnika (nie wiem gdzie jest w TDI)
- może czas sprawdzić akumulator, przeczyścić klemy ?
- jedź do elektryka sprawdzić rozrusznik może trzeba zrobić małą reanimacje ?
- przede wszystkim sprawdź okablowanie :)))
Awatar użytkownika
kamjan92
Nowicjusz
Auto: VW GOLF VI STYLE
Engine: 1.6 TDI CAYC
Localization: KOL

Post autor: kamjan92 »

Witam. Mam ten sam problem ;)

sprawdzona została elektronika . Wszystko ok ;)

Samochód trafił do mechanika po zmierzeniu ciśnienia cylindrów okazało się że na 2 i 3 jest bardzo niskie ciśnienie . Różnica między 1,4 a 2,3 wynosiła 8 Bar. Pierwsze podejrzenia padły na nieszczelną głowicę, aczkolwiek po sprawdzeniu okazało się że jest szczelna. Więc grzebiemy dalej ;) okazało się, że na 2 i 3 tłoku są przegrzane pierścienie kompresyjne. Na całe szczęście nie pękły i nie porysowały cylindrów ;)

Obecnie czekam na odbiór samochodu.

PS. Wymiana pierścieni na wszystkich tłokach. Przebieg 175000 km. Choć kto wie ile tak na prawdę jest :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy / Usterki”