Witam,
Czasami występują u mnie problemy z odpalaniem silnika, przeważnie udaję się to za 2-3 obrotem rozrusznika, ale czasem potrzebuje nawet 5-6 razy zakręcić żeby zapalić niezależnie czy silnik jest ciepły czy zimny. VCDS nie znalazł żadnych błędów.
Jakieś pomysły, jak to u was wygląda?
Czasem długo kręci zanim odpali
Moderator: flo
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 6 znajdują się w dziale MK6
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
-
pumba16
- Nowicjusz
- Auto: seat leon 2
- Engine: 1.6 tdi cayc
- Localization: Malopolska
Re: Czasem długo kręci zanim odpali
Ja mam problem taki w seat leon 1p 1.6tdi tak samo czasem kreci dluzej i zapala.
-
tombik
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 7
- Engine: 1.6 TDI CLHA
- Localization: Łódzkie
Mam podobnie, raz pali od "na dotyk" raz po 2 sekundach kręcenia - szczególnie po nocy.
-
petros888
- Sympatyk
- Auto: VW GOLF VI GTI
- Engine: 2.0 TSI DSG
- Localization: Wielkopolska
Porada ode mnie co prawda mam silnik benzynowy ale może pomoże :
- sprawdź punkt masowy główny od rozrusznika taki gruby kabel idący do obudowy silnika (nie wiem gdzie jest w TDI)
- może czas sprawdzić akumulator, przeczyścić klemy ?
- jedź do elektryka sprawdzić rozrusznik może trzeba zrobić małą reanimacje ?
- przede wszystkim sprawdź okablowanie
))
-- 25 cze 2017, 20:35 --
- sprawdź punkt masowy główny od rozrusznika taki gruby kabel idący do obudowy silnika (nie wiem gdzie jest w TDI)
))
-- 25 cze 2017, 20:35 --
- kamjan92
- Nowicjusz
- Auto: VW GOLF VI STYLE
- Engine: 1.6 TDI CAYC
- Localization: KOL
Witam. Mam ten sam problem
sprawdzona została elektronika . Wszystko ok
Samochód trafił do mechanika po zmierzeniu ciśnienia cylindrów okazało się że na 2 i 3 jest bardzo niskie ciśnienie . Różnica między 1,4 a 2,3 wynosiła 8 Bar. Pierwsze podejrzenia padły na nieszczelną głowicę, aczkolwiek po sprawdzeniu okazało się że jest szczelna. Więc grzebiemy dalej
okazało się, że na 2 i 3 tłoku są przegrzane pierścienie kompresyjne. Na całe szczęście nie pękły i nie porysowały cylindrów
Obecnie czekam na odbiór samochodu.
PS. Wymiana pierścieni na wszystkich tłokach. Przebieg 175000 km. Choć kto wie ile tak na prawdę jest
sprawdzona została elektronika . Wszystko ok
Samochód trafił do mechanika po zmierzeniu ciśnienia cylindrów okazało się że na 2 i 3 jest bardzo niskie ciśnienie . Różnica między 1,4 a 2,3 wynosiła 8 Bar. Pierwsze podejrzenia padły na nieszczelną głowicę, aczkolwiek po sprawdzeniu okazało się że jest szczelna. Więc grzebiemy dalej
Obecnie czekam na odbiór samochodu.
PS. Wymiana pierścieni na wszystkich tłokach. Przebieg 175000 km. Choć kto wie ile tak na prawdę jest