Tuning 1,6 TDI 105 KM czy warto
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Modyfikacje silnika oraz modułów elektronicznego sterowania silnikiem, układu napędowego i paliwowego w celu uzyskania większej mocy oraz momentu obrotowego, które to przekładają się na większe przyśpieszenia oraz wyższe prędkości maksymalne.
Pamiętaj:
Modyfikacje silnika oraz modułów elektronicznego sterowania silnikiem, układu napędowego i paliwowego w celu uzyskania większej mocy oraz momentu obrotowego, które to przekładają się na większe przyśpieszenia oraz wyższe prędkości maksymalne.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- szumek5837
- Stały Bywalec
- Auto: Renault Laguna Coupe
- Engine: FR4T 2.0T
- Localization: Koszalin
Re: Tuning 1,6 TDI 105 KM czy warto
Czyli tunner oprócz podniesienia mocy musiałby doddatkowo zmienić (przywrócić) jeszcze parametry dotyczace wypalania DPF zmienione podczas aktualizacji oprogramowania? dobrze rozumiem?
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Dpf wypala się przecież według danych z czujników o poziomie przepływu spalin a nie ze sztywnego wgranego algorytmu...
A dobra rada mówi nie aktualizuj oprogramowanie dieselgate...
A dobra rada mówi nie aktualizuj oprogramowanie dieselgate...
Witam,
Troszeczkę zbocze z tematu, ale nurtuje mnie kilka pytan.
1. Jak to jest z Boxem w Golfie VI 1.6 TDI BMT MATCH(11/2012)? Oplaca sie?
2. Jezeli nowy program to - Czy jestem (sam lub serwis) w stanie zgrac stare oprogramowanie, wymienic na nowe i w razie jakiej kolwiek potrzeby wymienic na stare (HEX-CAN)?
3. Czy ktos sie orientuje od strony prawnej jak to wszystko wyglada w Niemczech? Mieszkam za granica a troche sie obawiam o TUV.
Za kazda informacje bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam
Krzysiek
Troszeczkę zbocze z tematu, ale nurtuje mnie kilka pytan.
1. Jak to jest z Boxem w Golfie VI 1.6 TDI BMT MATCH(11/2012)? Oplaca sie?
2. Jezeli nowy program to - Czy jestem (sam lub serwis) w stanie zgrac stare oprogramowanie, wymienic na nowe i w razie jakiej kolwiek potrzeby wymienic na stare (HEX-CAN)?
3. Czy ktos sie orientuje od strony prawnej jak to wszystko wyglada w Niemczech? Mieszkam za granica a troche sie obawiam o TUV.
Za kazda informacje bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam
Krzysiek
- TuneFORCE
- Sympatyk
- Auto: Golf
- Engine: CDLF
Krzysieks pisze:Witam,
Troszeczkę zbocze z tematu, ale nurtuje mnie kilka pytan.....
Robiłem sporo samochodów, w tym kilkanaście 1.6TDI zarejestrowanych w DE i nigdy nie słyszałem, żeby ktoś miał jakiś problem na przeglądzie. Z pewnością, mimo tego że po chipsie auto pali mniej to emisja zanieczyszczeń, mam tu na mysli NOx-y będzie większa. Turbo dziura nie jest niedopracowaniem inżynierów
Co do samej modyfikacji...jeżeli samochód nie jest na gwarancji to tylko IMO program wchodzi w grę, przede wszystkim dlatego, że jest bezpieczniejszy niż BOX i można samochód dostroić bardziej indywidualnie. Tutaj masz linki do kilku ostatnich 1.6TDI jakie u mnie były(te silniki sa identyczne bez względu na model auta):

Serie na naszym FB
- Glivek76
- Sympatyk
- Auto: VW GOLF SPORTSVAN
- Engine: 2.0 TDI CRLB
Hej wszystkim. Czy ktoś z Was robił chipa w CTR Zabrze ? Pytanie czy jesteście zadowoleni z ich usług? Zastanawiam się nad małym programem w 1.6 CAYC i do nich mam najbliżej ale chciałbym jeszcze poznać zdanie osób które korzystały z ich usług. Pozdrawiam
Przy okazji chce jeszcze zalepić i wyłączyć programowo EGR.
Przy okazji chce jeszcze zalepić i wyłączyć programowo EGR.
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Bardzo dobrzy i polecani macherzy, spokojnie możesz do nich wbijac...
-
Wojtas86
- Nowicjusz
- Auto: Golf VI 1.6TDI
- Engine: CAYB 90KM
- Localization: Łódź
Witajcie.
Chcę zrobić sobie "chipa" bo aktualne 90 koni czy ile tam ich jest, po prostu nie jedzie, jeżdżę dużo w trasach i wyprzedzanie tym autem przy prędkości 100+ to mordęga.
Co do fachowców mam w łodzi kilku, kwestia, który się szerzej uśmiechnie
Ale jest inny temat, jest mi ktoś w stanie odpowiedzieć jaka jest żywotność skrzyni 5b?
Czy zniesie te podobno optymalne +/- 300Nm?
Cudem techniki ona nie jest, mam 103kkm na blacie autentyczne, słyszę już delikatnie łożyska 3/4 bieg na niskich obrotach.
Boję się, czy po tym tuningu szybko nie zakończy żywota...
Są tu jacyś użytkownicy tej skrzyni?
Napiszcie coś ile ten wynalazek wytrzymuje.
Chcę zrobić sobie "chipa" bo aktualne 90 koni czy ile tam ich jest, po prostu nie jedzie, jeżdżę dużo w trasach i wyprzedzanie tym autem przy prędkości 100+ to mordęga.
Co do fachowców mam w łodzi kilku, kwestia, który się szerzej uśmiechnie
Ale jest inny temat, jest mi ktoś w stanie odpowiedzieć jaka jest żywotność skrzyni 5b?
Czy zniesie te podobno optymalne +/- 300Nm?
Cudem techniki ona nie jest, mam 103kkm na blacie autentyczne, słyszę już delikatnie łożyska 3/4 bieg na niskich obrotach.
Boję się, czy po tym tuningu szybko nie zakończy żywota...
Są tu jacyś użytkownicy tej skrzyni?
Napiszcie coś ile ten wynalazek wytrzymuje.
- TuneFORCE
- Sympatyk
- Auto: Golf
- Engine: CDLF
Zrobiłem tych samochodów trylion, nie słyszałem jeszcze żeby w jakimś wysypała się skrzynia biegów
-
R.T
- Aktywny
- Engine: 1.6 TDI 77 kw
- Localization: podkarpacie
mam zrobiony program na 128 km i uważam że warto spalanie u mnie spadło ok 0,8l
-
Geezuz
- Niemowa
- Engine: TSI 1.9
- Localization: Katowice
Od tuningu polecam po wielu różnych serwisach tylko i wyłącznie [url]...[/url] Najlepsi specjaliści w swojej branży 
-
Sergey
- Sympatyk
- Engine: CAYB 1.6TDI 90KM
- Localization: Warszawa
Witam
No i pytanko - na dzis w Warszawie jaki dobry serwis do chipu?
mam 90KM (CAYB), 2012 rok, 96kkm
interesuje chip na 120-130 KM
no i co bedzie ze skrzynia? mam LHW, moment max dla nej - to 250Nm...
P.S. bardzo wazny moment - bez wycinania EGRu i DPFa
No i pytanko - na dzis w Warszawie jaki dobry serwis do chipu?
mam 90KM (CAYB), 2012 rok, 96kkm
interesuje chip na 120-130 KM
no i co bedzie ze skrzynia? mam LHW, moment max dla nej - to 250Nm...
P.S. bardzo wazny moment - bez wycinania EGRu i DPFa
przepraszam za moj polski - estem bialorusinem
-
voj907
- Nowicjusz
- Engine: 1.6 TDI CAYC
- Localization: Rzeszów
Witam wszystkich.
Mam dwa pytania odnośnie tego tematu.
1). Jak wygląda sprawa mapowania silnika CAYC do mocy 130-140 KM oraz momentu 280 - 300 Nm przy automatycznej skrzyni dsg7? Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z takim połączeniem i czy istnieją jakieś przeciwwskazania?
2). Czy jest ktoś na forum kto zajmuję się tym tematem i jest z Podkarpacia lub może kogoś polecić z tych okolic.
Pozdrawiam.
Mam dwa pytania odnośnie tego tematu.
1). Jak wygląda sprawa mapowania silnika CAYC do mocy 130-140 KM oraz momentu 280 - 300 Nm przy automatycznej skrzyni dsg7? Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z takim połączeniem i czy istnieją jakieś przeciwwskazania?
2). Czy jest ktoś na forum kto zajmuję się tym tematem i jest z Podkarpacia lub może kogoś polecić z tych okolic.
Pozdrawiam.