Chłodzenie turbiny w tsi
Moderator: rafaello
Regulamin forum
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
jarekbarcaaa
- Gadatliwy
- Auto: golf 6
- Engine: 1.4 tsi 122 km
- Localization: rybnik
Chłodzenie turbiny w tsi
Witam, jak chłodzicie turbiny w tsi po kazdej jezdzie? Czy tylko przy wiekszym "pałowaniu"?
- XenosagaII
- VIP
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI 160KM CAVD+
- Localization: Warszawa
Re: Chłodzenie turbiny w tsi
Ja studze po każdej jeździe. Tak z 30 sek odczekuje zanim wyłącze silnik .
- Jimmy_PoP
- Aktywny
- Engine: CAXA
- Localization: Wawa
Ja tylko jak mocniej pocisnę. Z resztą jak dojeżdżam do celu (np jadąc uliczkami osiedlowymi) to staram się nie dodawać gwałtownie gazu żeby schłodzić silnik przed wyłączeniem 
-
conley
- Nowicjusz
- Engine: CBZB
- Localization: Katowice
Znajomy (ma tiguana i generalnie jest dobrze obeznany w autach) mi naopowiadał, że nowsze modele TSI mają jakiś dodatkowy system chłodzenia turbiny, pracujący nawet po wyłączeniu silnika (przez chwilę). I wtedy według niego nie trzeba chłodzić turbo - czy to prawda?
- jmf
- VIP
- Auto: VW Golf 6 Highline
- Engine: 1.4 TSI 122KM DSG
Właśnie zastanawia mnie od jakiegoś czasu co to za dźwięk, który słyszę po wyłączeniu silnika. Brzmi to jak pompka działająca około 30 sekund.
Może to to?
Może to to?
-
Lewart_waw
- Gadatliwy
- Auto: Golf R
- Engine: 2.0 TFSI 300 ++
tak, po wyłączeniu auta chodzi przez jakiś czas pompa wody, ale niestety to nie chłodzi turbiny 
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Lewart_waw pisze:tak, po wyłączeniu auta chodzi przez jakiś czas pompa wody, ale niestety to nie chłodzi turbiny
dlatego tak samo jak
XenosagaII pisze:Ja studze po każdej jeździe. Tak z 30 sek odczekuje zanim wyłącze silnik .
ja również studzę po każdej jeździe, czasami 30s a czasami 5 min - zależy co mi w głośnikach szumi
My TSI
Chlodzenie to nie to samo co smarowanie. A przeciez o smarowanie chodzi!
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Lewart_waw pisze:tak, po wyłączeniu auta chodzi przez jakiś czas pompa wody, ale niestety to nie chłodzi turbiny
Dla sprostowania -> vw-eksploatacja/charakterystyka-jazdy-silnikiem-tsi-t2680.html#p29109
My TSI
- swietlik
- Stały Bywalec
- Auto: vw golf 7
- Engine: tsi 1.4 122km
- Localization: Bytom
kakaruto pisze:Lewart_waw pisze:tak, po wyłączeniu auta chodzi przez jakiś czas pompa wody, ale niestety to nie chłodzi turbiny
Dla sprostowania -> vw-eksploatacja/charakterystyka-jazdy-silnikiem-tsi-t2680.html#p29109
Ja też chłodzę po każdej jedzie 20 30 sekund.