Parujące reflektory

Moderatorzy: BRUNO55, ryba113

Regulamin forum
Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kakaruto
Mieszkaniec
Auto: Golf 6
Engine: CAVD
Localization: Silesia

Parujące reflektory

Post autor: kakaruto »

Czy ktoś z Was w waszych autkach zetknął się z parującymi reflektorami? U mnie na początku zdarzyło się że oba reflektor czasami był zaparowane ale obecnie nic podobnego nie zaobserwowałem. Czytałem na innych formach (vwgolf.pl) że kilku ludzi pisało o tym problemie. Nawet jeden z kolegów stwierdził pewną prawidłowość - parowanie tylko lewego reflektora (W R i GTI). U mnie jestem prawie przekonany że oba parowały ale głowy nie dam bo było to ze 4 miesiące temu, obecnie jak już wspominałem parowanie u mnie nie występuje.
My TSI
Kozo
Stały Bywalec

Re: Parujące reflektory

Post autor: Kozo »

golf6.pl pisze:Czy ktoś z Was w waszych autkach zetknął się z parującymi reflektorami? U mnie na początku zdarzyło się że oba reflektor czasami był zaparowane ale obecnie nic podobnego nie zaobserwowałem. Czytałem na innych formach (vwgolf.pl) że kilku ludzi pisało o tym problemie. Nawet jeden z kolegów stwierdził pewną prawidłowość - parowanie tylko lewego reflektora (W R i GTI). U mnie jestem prawie przekonany że oba parowały ale głowy nie dam bo było to ze 4 miesiące temu, obecnie jak już wspominałem parowanie u mnie nie występuje.

tak ma być, nawet w ERWINie o tym piszą
kamill
VIP
Auto: MK6
Engine: TDI

Post autor: kamill »

paruje paruje, jade w piatek na wizyte w ASO z tym. Lewa przednia lampa.
Awatar użytkownika
kakaruto
Mieszkaniec

Kozo pisze:
golf6.pl pisze:Czy ktoś z Was w waszych autkach zetknął się z parującymi reflektorami? U mnie na początku zdarzyło się że oba reflektor czasami był zaparowane ale obecnie nic podobnego nie zaobserwowałem. Czytałem na innych formach (vwgolf.pl) że kilku ludzi pisało o tym problemie. Nawet jeden z kolegów stwierdził pewną prawidłowość - parowanie tylko lewego reflektora (W R i GTI). U mnie jestem prawie przekonany że oba parowały ale głowy nie dam bo było to ze 4 miesiące temu, obecnie jak już wspominałem parowanie u mnie nie występuje.

Czy ja dobrze rozumiem - to że paruje na początku to "poprawne" zachowanie ale powinno przestać parować po jakimś czasie (np. 4 miesiące) czy może chodzi o to że parowanie jest znanym problemem bez rozwiązania na dzień dzisiejszy?
My TSI
Kozo
Stały Bywalec

Post autor: Kozo »

golf6.pl pisze:
Kozo pisze:

Czy ja dobrze rozumiem - to że paruje na początku to "poprawne" zachowanie ale powinno przestać parować po jakimś czasie (np. 4 miesiące) czy może chodzi o to że parowanie jest znanym problemem bez rozwiązania na dzień dzisiejszy?

W systemie jest napisane że ten problem nie jest problemem i jest to normalne zachowanie lampy i tak to ma ASO tłumaczyć klientowi więc kolega nie ma co jechać do ASO bo szkoda czasu. Ja mam ksenony i czasami mi paruje dolny róg w obu, w poprzednim samochodzie (nie VW) też parowały, ale tylne i też tak miało być.

p.s. Polecam wszystkim poświęcić 5 euro i poczytać ERWIN'a a będziecie wszystko wiedzieć łącznie z tym co Wam ASO odpowie ;)
Awatar użytkownika
kakaruto
Mieszkaniec

Kozo pisze:p.s. Polecam wszystkim poświęcić 5 euro i poczytać ERWIN'a a będziecie wszystko wiedzieć łącznie z tym co Wam ASO odpowie ;)

Jak wszyscy to zrobią - to to forum nie będzie miało sensu ;), ale dzięki za radę
My TSI
showtime
Sympatyk
Auto: VW Caddy
Engine: 1.6 TDI

Post autor: showtime »

U mnie też paruje lampa lewa - dolny róg :)
Nie da sie z tym nic zrobic. Najlepsze bylo to ze zaparowala mi wieczorem w ten sam dzien co wyjechalem z salonu. Na nastepny dzien dzwonie do ASO wsciekly ze mi reflektor paruje w nowym aucie a gosciu do mnie: tak ma byc, jest to nawet opisane ponoć gdzies w instrukcji <lol>
Awatar użytkownika
lynx07
Stały Bywalec
Auto: Golf VI GTI
Engine: 2.0 TSI 210KM

Post autor: lynx07 »

showtime pisze:U mnie też paruje lampa lewa - dolny róg :)
Nie da sie z tym nic zrobic. Najlepsze bylo to ze zaparowala mi wieczorem w ten sam dzien co wyjechalem z salonu. Na nastepny dzien dzwonie do ASO wsciekly ze mi reflektor paruje w nowym aucie a gosciu do mnie: tak ma byc, jest to nawet opisane ponoć gdzies w instrukcji <lol>

Miałem dokładnie tak samo, w dzień odbioru auta zauważyłem że reflektory parują, też mnie to wkurzyło, reakcja ASO taka sama...Na szczęście po pewnym czasie przestały parować.
Maniek8820
Nieśmiały
Auto: VW Golf 6
Engine: 1.2TSI 105KM
Localization: Warszawa

Post autor: Maniek8820 »

Lampy przednie nie są szczelne. Mają otwory wentylacyjne i dlatego w wilgotnych warunkach po zgaszeniu świateł mogą zaparować. Mi też zaparowały dziś obydwie w rogach. To jest naprawdę normalny objaw. Szkoda się przejmować i jeździć do aso.
Lewart_waw
Gadatliwy
Auto: Golf R
Engine: 2.0 TFSI 300 ++

Post autor: Lewart_waw »

kakaruto pisze:. Nawet jeden z kolegów stwierdził pewną prawidłowość - parowanie tylko lewego reflektora (W R i GTI).

w eRce zaparował mi ze dwa razy, jak wracałem z salonu kiedy kupiłem auto to był pierwszy raz, a drugi to po umyci auta na myjce bezdotykowej
Awatar użytkownika
benchmark
Aktywny
Auto: Gofr Mark 6
Engine: 14TSI122

Post autor: benchmark »

MI też parowały na początku. Oba, od strony grilla. Potem to przeszło. Było to zimą 2012 r, czyli rok temu. Spokój, aż do ostatniego tygodnia, gdzie była duża wilgotność powietrza i ujemne temperatury. Widzę, że ma to związek z zimnem i wilgotnością powietrza. Z belzebubami z aso nie dogadacie się, bo oni twierdzą, że tak ma być, to normalne zjawisko. Zgroza. Mnie to irytuje.
Awatar użytkownika
lynx07
Stały Bywalec
Auto: Golf VI GTI
Engine: 2.0 TSI 210KM

Post autor: lynx07 »

benchmark pisze:MI też parowały na początku. Oba, od strony grilla. Potem to przeszło. Było to zimą 2012 r, czyli rok temu. Spokój, aż do ostatniego tygodnia, gdzie była duża wilgotność powietrza i ujemne temperatury. Widzę, że ma to związek z zimnem i wilgotnością powietrza. Z belzebubami z aso nie dogadacie się, bo oni twierdzą, że tak ma być, to normalne zjawisko. Zgroza. Mnie to irytuje.

Nie tylko Ciebie to irytuje, no ale co poradzić :|
Mario79
Nieśmiały
Auto: Vw golf 6 trend
Engine: CGGA 1.4 80km
Localization: Lubliniec

Post autor: Mario79 »

Ja tez mialem ten sam problem na samym poczatku uzytkowania golfa i dzwonilem do aso to powiedzieli ze to jest normalne przy plastykowych reflektorach ale dlamnie to niejest normalne!wiec po jakims czasie pojechalem do aso z tymi reflektorami parujacymi to jeden pan pokazal mi pismo w ktorym bylo napisane ze to normalne zjawisko dla takich refektoro ps.takie pismo to kazdy moze napisac na kompie bez zadnej pieczatki vw i podpisu! i ze z doswiadczenia wie ze to zanika po jakims czasie,a z mojego doswiadczenai moge powiedziec ze to sa jakies jaja co mowi i pisze aso ale na dzien dzisiejszy ustalo te zaparowywanie reflektorow przednich w moim golfie oby na stale.
Awatar użytkownika
tomlor
Aktywny
Engine: 1.6 TDI CR CAYC
Localization: Krakow+Polanczyk

Post autor: tomlor »

Odkopie temat. Czy ktoś sobie poradził z zaparowanymi kloszami. Coś wymianiał? Coś uszczelniał? U mnie od paru dni po nocy mam zaparowany jeden klosz :(
Awatar użytkownika
Baster
VIP
Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
Engine: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
Localization: SZWECJA

Post autor: Baster »

Tak szczerze to u mnie pomogła tylko wymiana reflektora.
I to i tak na niezbyt długi czas.
Chyba VW tak ma .
W Touaregu tez mi parują !!!
Wiec nie wiem czy jest sens walczyć z Tą przypadłością.
Baster
kamill
VIP

Sprawdź czy z tyłu dobrze wszystko założone i tyle. Ten typ tak ma i po czasie przestaje parowac
Awatar użytkownika
tomlor
Aktywny
Engine: 1.6 TDI CR CAYC
Localization: Krakow+Polanczyk

Post autor: tomlor »

Dzieki to może faktcznie poczekam :) Z tyłu wszystko sprawdzone i jest ok. 2 lata było ok nawet w zimie a tu nagle po nocy zaparowany cały klosz...no nic wszędzie jest napisane, ze "ten typ tak ma" więc poczekam może tak jak samo przyszło to samo przejdzie :)
kamill
VIP

Gdzies czytalem ze ludzie wkladali takie paczuszki jakiegos proszku co wilgoc wyciagają (tak jak w butach nowo kupionych) i ze to wyciaga wilgoc z lampy :P Zawsze to jakas opcja
Awatar użytkownika
Pit
Stały Bywalec
Auto: GOLF VI
Engine: 2.0 TDI+
Localization: Wlkp

Post autor: Pit »

W moim golfie parowały xenony i wymienili je w ASO, teraz nie zauwazyłem aby parowały.
Awatar użytkownika
qbadm83
Nieśmiały
Auto: Golf Mk6
Engine: CBAB

Post autor: qbadm83 »

U mnie zaparowała prawa lampa, ale to tego stopnia, że aż się duże krople wody zebrały i zaczęły ściekać na do lampy :/ Pęknięcia nie widzę nigdzie, może coś się rozszczelniło? :/
##Pozdrawiam

##qbadm83
maverick
Stały Bywalec
Auto: Golf 7
Engine: CLHA
Localization: Aberdeenshire

Post autor: maverick »

Reflektory parujá,bo jest za szczelnie.
Jakby bylo rozszczelnione i bylaby wymiana powietrza to nic by nie parowalo.
No,chyba ze gdzies jest tak duze pekniecie,ze woda dostaje sie z zewnatrz,spod kól.
Awatar użytkownika
tberent
Banned
Engine: CBCD
Localization: Lodzkie

Post autor: tberent »

W reflektorach KAŻDYCH są odpowietrzniki jakby. To takie Gumki czarne. Sprawdź czy nie zatkało się tam coś. Umieszczone to jest z tyłu lampy tak po środku
greg
Stały Bywalec
Auto: Golf VI OCTAVIA
Engine: CAYC 1.5 DADA
Localization: Tychy

Post autor: greg »

tberent pisze:W reflektorach KAŻDYCH są odpowietrzniki jakby. To takie Gumki czarne. Sprawdź czy nie zatkało się tam coś. Umieszczone to jest z tyłu lampy tak po środku

dokładnie tak trzeba dokładnie wyczyścić tą gumkę i powinno być ok
Dzodzo35
Nowicjusz
Engine: 2.0 TDI
Localization: Hamburg

Post autor: Dzodzo35 »

Przy zakupie auta od razu widziałem, że zaparowany jest lewy reflektor (dość mocno). Poprzedni właściciel wytłumaczył, że nigdy tak nie było, ale ostatnio ktoś usiadł na masce, coś strzeliło i reflektor zaczął parować.
Tak jak wyżej napisane jest to problem z odprowadzeniem wilgoci. Ja odetkałem te gumowe osłony żarówek, zostawiłem w słoneczny dzień na ok 10h. Po powrocie ani śladu pary wodnej. Zobaczę, czy problem parowania będzie występował w przyszłości, ale aktualnie został on rozwiązany.

Pozdrawiam
Dzodzo35
Nowicjusz
Engine: 2.0 TDI
Localization: Hamburg

Post autor: Dzodzo35 »

Hej!
Zimę przehulało bez parowania, przyszły trochę cieplejsze dni i znowu się zaczęło. Tak jak napisałem post wcześniej, po zdjęciu tych gumowych osłon do zmiany żarówek i po upływie paru godzin para wodna znika. Ponownie zatykam, żeby się nie kurzyło i po 2 - 3 dniach znowu zaparowane. Ktoś wyżej napisał o odpowietrznikach. Ktoś jest w stanie określić gdzie to dokładnie jest? Przemacałem całą lampę i nie mam pojęcia w którym miejscu mogło by to być.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”