[All] Wymiana żarówki kierunkowskazu przedniej lampy na LED

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum
Doposażenie samochodu, wymiana na nowsze elementy/systemy, montaż asystentów (Park Assist, Light Assis, ACC, itp.) – czyli wszelkie modyfikacje wpływające na polepszenie funkcjonalności).

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
ODPOWIEDZ
Arek_VI
VIP
Auto: Golf VI
Engine: TSI 122
Localization: Wroclaw

[All] Wymiana żarówki kierunkowskazu przedniej lampy na LED

Post autor: Arek_VI »

Nie znalazłem podobnego tematu na forum więc opiszę mały ale bardzo fajny i niedrogi mod.

W lampach przednich światłem kierunkowskazu jest żarówka PSY24W w kolorze bursztynowym.
Na Aliexpress można zakupić zamiennik w wersji LED (kolor amber):
https://www.aliexpress.com/store/product/60led-Super-Canbus-Erro-Free-H16-5202-9009-PSX24W-PSY24W-5202-PS19W-LED-Bulbs-Car-Front/1798203_32808702585.html?spm=2114.12010610.0.0.1c2244cbI0UXI0

Poniżej obrazek oryginalnej żarówki i zamiennika LED:

Obrazek

Montaż jest w pełni P&P i zajmuje kilka minut.

Porównanie działania poniżej. Z lewej strony LED , z prawej standard:

Efekt jest bardzo fajny. Samochód nabiera nowocześniejszego sznytu. Kolor światła jest idealny i nie różni się od oryginału, synchronizacja z kierunkiem w lusterku również super.

Polecam mod.
Marcin
Nieśmiały
Auto: MK6 R-Line Pakiet
Engine: 1.6 TDI CAYC
Localization: Gdynia

Re: [All] Wymiana żarówki kierunkowskazu przedniej lampy na

Post autor: Marcin »

Też się przymierzałem do tego moda. Kupiłeś konkretnie z tej aukcji na aliexpress?

Z tyłu coś kombinowałeś? Ja chciałem kupić Osrama LEDriving W21W ale nie byłem pewny czy nie wywalą błędu.
Obrazek
papi
Nieśmiały

Post autor: papi »

Czemu nie widzę filmiku? 🤔

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Arek_VI
VIP
Auto: Golf VI
Engine: TSI 122
Localization: Wroclaw

Post autor: Arek_VI »

Marcin pisze:Też się przymierzałem do tego moda. Kupiłeś konkretnie z tej aukcji na aliexpress?

Z tyłu coś kombinowałeś? Ja chciałem kupić Osrama LEDriving W21W ale nie byłem pewny czy nie wywalą błędu.

Z tej aukcji. Z tyłu nam lampy LED.
acme

Post autor: acme »

Świetny mod - wykonałem go również u siebie. Jednak mam pytanie dotyczące tylnich kierunkowskazów. Z tylu mam lampy LEDowe ale kierunkowskaz akurat chyba nie jest LEDowy. Są jakieś zarowki LEDowe na tył, które nie będą wywołały błędów? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
greg2
Senior Moderator
Auto: Golf VII GTI
Engine: 2.0 TSI
Localization: Warszawa

Post autor: greg2 »

Awatar użytkownika
hoses
Gadatliwy
Auto: VW Golf 7 Variant
Engine: 1.6 TDI 110KM CXXB
Localization: mazowieckie

Post autor: hoses »

Myślę tak o tych żarówkach, ale jak otworzyłem link do powyższej aukcji, to tam widnieje pewien zapis, a mianowicie
"Buyer Attention!
This product is no longer Suitable for Volkswagen VW models."
Derpin
Nowicjusz
Auto: 6 GTI
Engine: CCZB
Localization: Szczecin

Post autor: Derpin »

kupiłem dokładnie z tej aukcji, przyszły zamontowałem, działają, ale pasowanie i wykonanie strasznie słabe, problemy nawet z wpięciem wtyczek, żarówki nie idzie obrócić żeby zapiać ją w mocowaniu, całe szczęście siedzi na tyle ciasno, że raczej nie wyleci z lampy - pewnie przez to nie idzie ich też obrócić. na plus bardzo szybka przesyłka.
zeberko84
Nowicjusz
Auto: VW Golf 6
Engine: 2.0 TDI
Localization: Małopolska

Post autor: zeberko84 »

Co do możliwości prawidłowego zamontowania tych ledów to jest zasadnicza jedna sprawa.
Mianowicie wysokość tego leda względem oryginału
111.jpg

Ja "skróciłem" swoje dlatego że poprostu one już się nie mieszczą na długość w kloszu, dodatkowo pilnikiem przyszlifowałem po obwodzie tu gdzie jest oring uszczelniający żeby siadły na swoim miejscu tak jak trzeba. Teraz normalnie się zamykają na zatrzask w swoim miejscu i wiem że nie wypadną ani nie najdzie mi syfu do lampy.
Tak wyglądają gotowe :)

222.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Retrofitting”