Dogrzewanie katalizatora
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
-
leman
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf VI Highline
- Engine: 1.4 TSI 122km
- Localization: Katowice
Dogrzewanie katalizatora
Witam Serdecznie,
Czytałem ze w temperaturach powyżej 16 st.C występuje w tych silnikach ‚dogrzewanie katalizatora’
Poniżej wrzucam filmik jak to u mnie wygląda i zwracam się zapytaniem czy to faktycznie normalne zachowanie samochodu i tez u Was tak to wygląda ?
Usłyszałem opnię, że w trybie rozgrzewania katalizatora zamyka się zawór sterujący turbo, stąd ten gwizd i że jest opcja wyłączenia programowo tego rozgrzewania kata.
Może ktoś miał podobne doświadczenia i udało się z tym uporać?
Czytałem ze w temperaturach powyżej 16 st.C występuje w tych silnikach ‚dogrzewanie katalizatora’
Poniżej wrzucam filmik jak to u mnie wygląda i zwracam się zapytaniem czy to faktycznie normalne zachowanie samochodu i tez u Was tak to wygląda ?
Usłyszałem opnię, że w trybie rozgrzewania katalizatora zamyka się zawór sterujący turbo, stąd ten gwizd i że jest opcja wyłączenia programowo tego rozgrzewania kata.
Może ktoś miał podobne doświadczenia i udało się z tym uporać?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2019, 17:44 przez leman, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Dogrzewanie katalizatora
Z czym niby wstyd? Ludzie, ale macie problemy 
-
leman
- Nowicjusz
Co do dogrzewania kata to ok rozumiem, tak musi być i koniec.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2021, 07:43 przez leman, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Maciek
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Katalizator aby spełniał swoją funkcje musi się nagrzać, jednak to co się dzieje u ciebie to brzmi jakby silnik był doszczętnych trupem, bez urazy. Wszystkie TSI z jakimi miałem do czynienia to jedynie co mi się nie podobało na odpalaniu to dźwięk łańcucha rozrządu o ile takowy występował. U ciebie jest to inny dźwięk czy przypadkiem nie masz gdzieś nie szczelności?
-
KaarasKar
- Nowicjusz
- Engine: 1.4 TSI 122KM
- Localization: Malopolskie
Ten sam silnik i ta sama sytuacja
Oczywiście czasem towarzyszy temu ocierający łańcuch o obudowę. Jak dla mnie jest to normalne i nie przeszkadzam mi to. Zazwyczaj po odpaleniu czekam sobie te 20-30 sek jak troszkę ucichnie, olej dostanie się gdzie powinien i ruszam.
-
leman
- Nowicjusz
Po 30 sekundach sytuacja się stabilizuje co widać na filmiku. Jeżeli zgaszę samochód i ponownie odpalę problem już nie występuje.
Jestem w trakcie wymiany rozrządu, zobaczymy czy coś się zmieni...
Jestem w trakcie wymiany rozrządu, zobaczymy czy coś się zmieni...
Ostatnio zmieniony 01 cze 2021, 07:43 przez leman, łącznie zmieniany 1 raz.
leman pisze:Taka przykładowa sytuacja:
Jesteś zainteresowany zakupem samochodu, przyjeżdżasz na oględziny, odpalacie samochód i widzisz coś takiego.... nadal chcesz kupić to auto?
Jeżeli ktoś ma chociaż odrobinę oleju w głowie to się dopyta, ew. zainteresuje tematem.
-
Maciek
- Forumowicz
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Mich ma racje jedyne co może odstraszać to głośny rozrząd
-
martinezo
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 Highline
- Engine: CAXA 1.4 TSI 122KM
- Localization: Polska
Witam,
chciałbym dołączyć się do tematu.
Ten wynalazek jakim jest dogrzewanie katalizatora, dla nas użytkowników tych nieszczęsnych pojazdów powoduje tylko zaniepokojenie (do momentu, aż znajdziemy jak się nazywa ten dziwny stan) i strach, że coś z silnikiem nie tak.
Dodatkowo spora dawka paliwa jaka w tym czasie jest dostarczana, częściowo spływa po cylindrach do miski, rozrzedza olej powodując gorsze smarowanie.
Kolejna rzecz to zwiększone zużycie paliwa, szczególnie widoczne na krótkich dystansach z włączoną klimą po mieście.
Dlatego BARDZO chciałbym to wyłączyć, czy ktoś zna sposób ewentualnie prośba o namiary do mechanika, który może to zrobić.
Mam VCDS'a ale podobno nie da się nim tego zrobić.
Pozdrawiam
chciałbym dołączyć się do tematu.
Ten wynalazek jakim jest dogrzewanie katalizatora, dla nas użytkowników tych nieszczęsnych pojazdów powoduje tylko zaniepokojenie (do momentu, aż znajdziemy jak się nazywa ten dziwny stan) i strach, że coś z silnikiem nie tak.
Dodatkowo spora dawka paliwa jaka w tym czasie jest dostarczana, częściowo spływa po cylindrach do miski, rozrzedza olej powodując gorsze smarowanie.
Kolejna rzecz to zwiększone zużycie paliwa, szczególnie widoczne na krótkich dystansach z włączoną klimą po mieście.
Dlatego BARDZO chciałbym to wyłączyć, czy ktoś zna sposób ewentualnie prośba o namiary do mechanika, który może to zrobić.
Mam VCDS'a ale podobno nie da się nim tego zrobić.
Pozdrawiam
-
radekrp90
- Nieśmiały
- Auto: VW Passat B6
- Engine: CAXA
- Localization: GTC
Olać to, tym bardziej, że jeśli silnik jest dobrze rozgrzany to nie jest to przy każdym odpaleniu. W sumie algorytm tego procesu jest dość tajemniczy i nie zachodzi zawsze.
Zawsze można wydrukować SSP432 (dla Audi) gdzie jest opis tego procesu i pokazać ewentualnemu klientowi. Prawda jest jednak taka, że jak trafisz na świadomego to będzie o tym wiedział, a jak komuś się to nie spodoba to i tak nie kupi
Lepsze to jak dziura w tłumiku
Zawsze można wydrukować SSP432 (dla Audi) gdzie jest opis tego procesu i pokazać ewentualnemu klientowi. Prawda jest jednak taka, że jak trafisz na świadomego to będzie o tym wiedział, a jak komuś się to nie spodoba to i tak nie kupi
Lepsze to jak dziura w tłumiku
-
leman
- Nowicjusz
Ok, to dogrzewanie kata to dla mnie sprawa jasna i nie ma dyskusji, Nie ma spadków mocy, auto jedzie prawidłowo.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2019, 17:46 przez leman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
martinezo
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 Highline
- Engine: CAXA 1.4 TSI 122KM
- Localization: Polska
Hej,
ponawiam pytanie, czy ktoś zna sposób lub kogoś kto wie jak to wyłączyć?
-
radekrp90
- Nieśmiały
- Auto: VW Passat B6
- Engine: CAXA
- Localization: GTC
leman pisze:(...) problemem jest gwizd z turbo przy tym dogrzewaniu... dodatkowo podczas jazdy (w szczególności jak silnik jeszcze nie jest dogrzany) turbo wydaje dźwięk "jadącej karetki"(...)
Jeśli jest to podczas fazy dogrzewania to normalne.
martinezo pisze:Hej,
Tylko u tunera softem.
-
tomek.poznan
- Nieśmiały
- Localization: Poznań
A ktoś już wyłączał to dogrzewanie katalizatora softem?
-
Rafi146
- Nowicjusz
- Engine: BSE 1.6 8V
- Localization: Tczew
Witam udało sie komuś to wyłącz
-
tomek.poznan
- Nieśmiały
- Localization: Poznań
Witam.
W moim golfie od jakiegoś czasy jest sytuacja odwrotna niż powinna. Przy temperaturze około 20 stopni odpala cichutko, a kiedy temperatura spadnie do około 8-10 stopni to dogrzewa i jest głośno jakieś pół minuty. Jeszcze niedawno było odwrotnie. Dlaczego tak się dzieje?
Czy ktoś wyłączył to dogrzewanie katalizatora na stałe?
W moim golfie od jakiegoś czasy jest sytuacja odwrotna niż powinna. Przy temperaturze około 20 stopni odpala cichutko, a kiedy temperatura spadnie do około 8-10 stopni to dogrzewa i jest głośno jakieś pół minuty. Jeszcze niedawno było odwrotnie. Dlaczego tak się dzieje?
Czy ktoś wyłączył to dogrzewanie katalizatora na stałe?