Częste wypalanie DPF
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Kolektor wydechowy, katalizator, DPF – filter cząsteczek stałych, tłumik, rury wylotowe.
Pamiętaj:
Kolektor wydechowy, katalizator, DPF – filter cząsteczek stałych, tłumik, rury wylotowe.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- dezmond
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 GTD
- Engine: CBBB 2.0 TDI
- Localization: Bielsko
Częste wypalanie DPF
Dpf wypla mi się co ok 300 km wszystkie wartości odczytane vcds'em są w normie. Auto od roku jeździ od mechanika do mechanika i każdy rozkłada ręce bo nie ma już co sprawdzić i wymienić.Tłumik w środku po każdym wypaleniu jest czarny a w trakcie wypalania auto lubi mocno zakopcić. Golf jest przed akcją serwisową z emisją spalin.
Lista rzeczy sprawdzonych i wymienionych w ostatnim czasie:
- Nowe turbo (było podejrzenie że przepuszcza olej)
- Nowe wtryski (2 wtryski miały zbyt małą dawkę pilotarzową)
- Czujnik różnicy ciśnień
- 2 czujniki temperatury spalin
- Podmieniany dpf z oryginałem używanym i zamiennikiem JMJ (bez różnicy)
- Czyszczony dpf i sprawdzany endoskopem
- Sprawdzona szczelność dolotu
- Sprawdzanie i czyszczenie zaworu EGR
- Diagnostyka dynamiczna i statyczna dpf
Lista rzeczy sprawdzonych i wymienionych w ostatnim czasie:
- Nowe turbo (było podejrzenie że przepuszcza olej)
- Nowe wtryski (2 wtryski miały zbyt małą dawkę pilotarzową)
- Czujnik różnicy ciśnień
- 2 czujniki temperatury spalin
- Podmieniany dpf z oryginałem używanym i zamiennikiem JMJ (bez różnicy)
- Czyszczony dpf i sprawdzany endoskopem
- Sprawdzona szczelność dolotu
- Sprawdzanie i czyszczenie zaworu EGR
- Diagnostyka dynamiczna i statyczna dpf
- greg2
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Warszawa
Re: Częste wypalanie DPF
A auto jest po akcji zwiazanej z dieselgate? Bo jak tak to raczej normalny czas czytajac to co w necie pisza ludzie ktorym zmieniono oprogramowanie
-
Maciek
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Jak dla mnie wszystko jest normalne, jeździć i eksploatować niczym się nie martwić. Tak jeszcze zapytam czy części wymieniane były adoptowane, jeżeli nie to tez wprowadza zamęt w sterowniku
- dezmond
- Aktywny
Auto przed akcją serwisowa, wtryski jak i czujnik były adoptowane.
-
Maciek
- Forumowicz
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Oddaj auto na akcje i zobacz wtedy jak wypalanie bedxie wyglądać
-
seba55
- Sympatyk
- Auto: Golf 6
- Engine: 2.0 TDi
- Localization: Wrocław
Kolego mój DPF też się wypala co około 280/320km jazda głownie miasto i mój gofer jest po akcji serwisowej trochę denerwujące ale co poradzić..
- jarekgk
- Forumowicz
- Auto: VW GOLF VIII GTD
- Engine: 2.0TDI DTUA
- Localization: łódzkie
Mój się wypala średnio co około 600 km, ale codziennie jeżdżę trasą do pracy więc uważam że u Ciebie norma, a przebieg 336600 km 
-
seba55
- Sympatyk
jarekgk pisze:Mój się wypala średnio co około 600 km, ale codziennie jeżdżę trasą do pracy więc uważam że u Ciebie norma, a przebieg 336600 km
Jesteś po akcji serwisowej ? ja dodam że też często latam krótkie odcinki typu 5 albo 8km zależy od dnia ale głownie użytkuje w mieście no może co parę dni jakaś obwodnica przebieg 215tys
- dezmond
- Aktywny
Seba. Przed akcją serwisowa co ile Ci się wypalał ?
- kamils1991
- Nieśmiały
- Engine: 2.0 TDI
- Localization: Warszawa
tak w ogole to ta kontrolka musi sie zapalic od dpf czy nie koniecznie?
-
seba55
- Sympatyk
dezmond pisze:Seba. Przed akcją serwisowa co ile Ci się wypalał ?
Tego to ci nie powiem bo auto kupiłem już po akcji ale z tego co koledzy na forum piszą to przed akcja wypalał się przy około 600/700Km a po 300/500km wszystko zależy jak użytkujesz auto jak miasto to będzie się częściej wypalał ja latam bardziej miasto i mi się wypala co około 300km
kamils1991 żadna kontrolka się nie zapala przy normalnym wypalaniu jedynie obroty idą na prawe 1000obr i spalanie wzrasta na biegu jałowym .
- jarekgk
- Forumowicz
- Auto: VW GOLF VIII GTD
- Engine: 2.0TDI DTUA
- Localization: łódzkie
seba55 pisze:jarekgk pisze:Mój się wypala średnio co około 600 km, ale codziennie jeżdżę trasą do pracy więc uważam że u Ciebie norma, a przebieg 336600 km
Jesteś po akcji serwisowej ? ja dodam że też często latam krótkie odcinki typu 5 albo 8km zależy od dnia ale głownie użytkuje w mieście no może co parę dni jakaś obwodnica przebieg 215tys
Nie jestem i nie będę po akcji serwisowej.
-- 10 paź 2018, 06:37 --
seba55 pisze:dezmond pisze:Seba. Przed akcją serwisowa co ile Ci się wypalał ?
Tego to ci nie powiem bo auto kupiłem już po akcji ale z tego co koledzy na forum piszą to przed akcja wypalał się przy około 600/700Km a po 300/500km wszystko zależy jak użytkujesz auto jak miasto to będzie się częściej wypalał ja latam bardziej miasto i mi się wypala co około 300km
kamils1991 żadna kontrolka się nie zapala przy normalnym wypalaniu jedynie obroty idą na prawe 1000obr i spalanie wzrasta na biegu jałowym .
No z tym spalaniem to dziwne, u mnie podczas wypalania komputer pokazuje spalanie około 0,3l/h
-
seba55
- Sympatyk
wzrasta na biegu jałowym .[/quote]
No z tym spalaniem to dziwne, u mnie podczas wypalania komputer pokazuje spalanie około 0,3l/h[/quote]
No ja mam z tego co pamiętam to chyba 0.6l/h ale sprawdzę to jeszcze dla pewności
ale podczas wypalania auto dostaje dużo więcej mocy więc musi się zwiększać dawkowanie..
No z tym spalaniem to dziwne, u mnie podczas wypalania komputer pokazuje spalanie około 0,3l/h[/quote]
No ja mam z tego co pamiętam to chyba 0.6l/h ale sprawdzę to jeszcze dla pewności
- dezmond
- Aktywny
Mam najnowszą aktualizacje sterownika silnika. Czy to oznacza że mam auto po akcji serwisowej? W aso po nr vin sprawdzili i twierdzą że jeszcze na takiej akcji serwisowej auto nie było
Ja mam golf przed akcją serwisową i jak latam 100% miasta to mi się nawet po 200-300km wypalanie załączyło , wszystko zależy od tego gdzie ganiasz.Zawsze sobie kasuję km żeby wiedzieć co ile mi wypala. Aktualnie od ostatniego wypalenie zrobiłem 950km i cisza ale głównie trasa.
- dezmond
- Aktywny
U mnie na trasie rekord 330 km .. więc jest coś nie tak. Mam jeszcze drugie auto z silnikiem 2.0 cffb i DPF wypala się od 700 km do 1300. Tłumik mam w środku czarny od sadzy a powinien być czysty.
-
maverick
- Stały Bywalec
- Auto: Golf 7
- Engine: CLHA
- Localization: Aberdeenshire
dezmond pisze:Mam najnowszą aktualizacje sterownika silnika. Czy to oznacza że mam auto po akcji serwisowej? W aso po nr vin sprawdzili i twierdzą że jeszcze na takiej akcji serwisowej auto nie było
To jak masz najnowszá aktualizacje sterownika,to moze "podciágneli" ci sterownik pod Mk7?
U mnie tez max to 300 km i nie ma w tym nic dziwnego,bo tak ma byc.
W Mk6 nie wiedzialem co to DPF.Tutaj juz wiem.
- dezmond
- Aktywny
Mam też MK7 2.0 tdi 150 i tam rekord był ponad 1300 km.
-
maverick
- Stały Bywalec
To faktycznie rekord.
A normalnie,to co ile ci sie wypala w Mk7?
A normalnie,to co ile ci sie wypala w Mk7?
- dezmond
- Aktywny
800-900 km i tego nawet nie czuć. 70% miasto 40% trasa DPF zapełniony 110 ml. Nawet nie zakopci przy wypalaniu a tłumik w środku wygląda jak nowy.
-
maverick
- Stały Bywalec
Az trudno mi uwierzyc.Moze to dlatego,ze u mnie 1.6,chociaz to pewnie bez roznicy.
No nic,podmienie jeszcze czujnik roznicy cisnien na próbe.Koszt niewielki,a moze cos sie zmieni.
No nic,podmienie jeszcze czujnik roznicy cisnien na próbe.Koszt niewielki,a moze cos sie zmieni.
-
magda621
- Nowicjusz
- Auto: vw golf
- Engine: 2.0 tdi
- Localization: Polska
A więc Panowie powiedzcie mi co ile km prawidłowo powinien się wypalać dpf???
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Nie ma czegoś takiego jak stały interwał wypalania dpf, wszystko zalezy od jazdy, trasa-miasto, spalania, stylu jazdy...magda621 pisze:A więc Panowie powiedzcie mi co ile km prawidłowo powinien się wypalać dpf???
Generalnie do tego dochodzi akcja serwisowa po której jest dużo gorzej niż przed..
A samo wylanie zależy co 300-800km...
-- 11 paź 2018, 10:41 --
Nie porównujcie 2.0 tdi z mk7 do 1.6 w mk6, po co chcesz podmieniać czujunik jesli nic się nie dzieje? równie dobrze można cały silnik wymienić...maverick pisze:Az trudno mi uwierzyc.Moze to dlatego,ze u mnie 1.6,chociaz to pewnie bez roznicy.
Również miałem sytuacje ze dpf wypalił sie po ok 1000km, a tak to co 600, czasem co 350
- dezmond
- Aktywny
Wracając do głównego tematu. Dostałem właśnie informacje od serwisu że dpf mimo tego że ma odpowiedni przepływ po czyszczeniu chemicznym jest zabity w środku i spaliny przechodzą bokiem. Zdiagnozowali to dopiero po rozcięciu całego filtra.
-
seba55
- Sympatyk
dezmond pisze:Wracając do głównego tematu. Dostałem właśnie informacje od serwisu że dpf mimo tego że ma odpowiedni przepływ po czyszczeniu chemicznym jest zabity w środku i spaliny przechodzą bokiem. Zdiagnozowali to dopiero po rozcięciu całego filtra.
Właśnie o tym ci kolego pisałem