Auto Hold a światła stop
Moderator: flo
Regulamin forum
Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.
Pamiętaj:
Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
seba
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 7 FL
- Engine: 1.4 TSI 150KM CZDA
- Localization: Wielkopolskie
Auto Hold a światła stop
Właśnie zdałem sobie sprawę, że przy aktywnej funkcji auto hold przy każdym jej zadziałaniu świecą z tyłu światła stopu. Czyli np. stojąc w korku cały czas walimy po oczach kierowcy za nami. Generalnie jestem przeciwnikiem trzymania nogi na hamulcu bez potrzeby, właśnie ze względu na oślepianie kierowców z tyłu. Zrobiłem szybki research w Internetach i wygląda na to, że w grupie VAG nie ma reguły, jednym świecą stopy innym nie z auto holdem. Jak jest u Was? Czy można to jakoś wykodować? Bawiłem się dziś trochę VCDS'em, ale nie znalazłem takiej opcji.
- greg2
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Warszawa
Re: Auto Hold a światła stop
U mnie swieca ale raczej to jest normalne szczegolnie jak masz automatyczna skrzynie, nie ma znaczenia czy wlaczysz auto hold czy tez bedziesz trzymal noge na hamulcu to i tak swiatla stopu beda swiecic a przelaczanie skrzyni w pozycje neutral nie jest zalecane bo to nie jest manualna skrzynia.
-
seba
- Stały Bywalec
Auto Hold a światła stop
Dla mnie jest to trochę dziwne, bo traktuję Auto Hold jako automatyczny hamulec ręczny, a na ręcznym światła stopu nie świecą. Nie za bardzo ogarniam jaki jest tego zamysł, bo pewnie jakiś jest...
PS.
Gdzieś też czytałem, że wydawanie sygnału dźwiękowego przy otwieraniu i zamykaniu auta jest niezgodne z prawem.
PS.
Gdzieś też czytałem, że wydawanie sygnału dźwiękowego przy otwieraniu i zamykaniu auta jest niezgodne z prawem.
-
koper92
- Gadatliwy
- Auto: MK 6 GTI
- Engine: 2.0 TSi
- Localization: Tomaszow Maz
Greg2 w serwisie VW i Mercedesa, mówili ,że można trzymać na neutralu,gdyż to tylko rozłącza skrzynie,generalnie niby nic się nie dzieje. Jakie są wasze opinie?
- flo
- Senior Moderator
- Auto: Golf 7 2016
- Engine: CZCA
- Localization: Wrocław
seba pisze:Dla mnie jest to trochę dziwne, bo traktuję Auto Hold jako automatyczny hamulec ręczny, a na ręcznym światła stopu nie świecą. Nie za bardzo ogarniam jaki jest tego zamysł, bo pewnie jakiś jest...
PS.
auto hold nie zaciąga ręcznego! Auto hold trzyma hamulec podstawowy. Dopiero gdy zgasisz silnik przy działającym ah to zaciągnie ręczny.
-
seba
- Stały Bywalec
Wiem o tym doskonale, widać to po kolorze kontrolki, i technicznie tak to wygląda, natomiast funkcjonalnie jest to dla mnie hamulec pomocniczy/postojowy. Po co są światła stopu? Po to aby ostrzec tych za nami, że zwalniamy, nie że stoimy, bo stać możemy bez włączonych świateł stopu. Przecież nie możemy użyć auto holdu w czasie jazdy. Kurde te ledy z tyłu w niektórych sytuacjach (np. w deszczu) naprawdę dają ostro po oczach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
- greg2
- Senior Moderator
Tak, swiatla led mocno swieca.
koper92 czytalem ze nie jest to zalecane ze wzgledu na konstrukcje i dzialanie automatycznej skrzyni. Z drugiej strony jaki jest sens machac drazkiem od biegow co skrzyzowanie majac automat.
koper92 czytalem ze nie jest to zalecane ze wzgledu na konstrukcje i dzialanie automatycznej skrzyni. Z drugiej strony jaki jest sens machac drazkiem od biegow co skrzyzowanie majac automat.
- jarekgk
- Forumowicz
- Auto: VW GOLF VIII GTD
- Engine: 2.0TDI DTUA
- Localization: łódzkie
koper92 pisze:Greg2 w serwisie VW i Mercedesa, mówili ,że można trzymać na neutralu,gdyż to tylko rozłącza skrzynie,generalnie niby nic się nie dzieje. Jakie są wasze opinie?
ja u siebie często w korku wyrzucam na N, jak na razie się nie popsuło.
Też uważam że na postoju to niczemu nie szkodzi.
- greg2
- Senior Moderator
Z tego co wyczytalem to w N skrzynia nie jest smarowana przez co ma gorsze chlodzenie ale ja nikomu nie mam zamiaru narzucac jak ma uzywac skrzyni 😃 Ja po to kupilem automat zeby nie machac co skrzyzowanie drazkiem a mysle ze projektanci rowniez wyszli z tego samego zalozenia projektujac automat
Na postoju lepiej uzyc P
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
seba pisze:PS.
Tak jest teoretycznie niezgodne bo wedle przepisów ma być zamykane i otwierane bez dźwięku, ale tochory i martwy przepis, podobnie jak zakaz montazu alarmów z antynapadem, chyba tylko w trosce o dobro złodzieja.
- amargro
- VIP
- Auto: VW Golf 7 DSG
- Engine: CZDA 1.4TSI 150KM
- Localization: mazowieckie - WWL
seba pisze:Właśnie zdałem sobie sprawę, że przy aktywnej funkcji auto hold przy każdym jej zadziałaniu świecą z tyłu światła stopu. Czyli np. stojąc w korku cały czas walimy po oczach kierowcy za nami.
Nie zwróciłem dotąd na to uwagi, bo niezbyt często korzystam z Auto Hold... a rzeczywiście stopy świecą... dla mnie też trochę dziwne.
- greg2
- Senior Moderator
nie dziwne bo auto hold to tak jakby sie wcisnelo hamulec i trzymalo tylko za czlowieka teraz robi to automat
-
Mettenoos
- Nowicjusz
- Auto: Tiguan R-Line 2016
- Engine: 2.0 TDI+ CUWA 210hp
- Localization: GD
Sorry za odkop ale w moim Tiguanie I FL z 2016 roku z DSG podczas postoju na AH światła stop się nie świecą, szukałem w kodowaniach i adaptacjach ale nigdzie nie znajduję tej opcji, żeby ją aktywować