Mamy dość nietypowy problem
Golf Sportsvan mojego taty, 1.4 TSI Highline, 150 koni:
- w Polsce taka wersja standardowo wychodziła na alufelgach 6,5 cala Dover. Opony 205/55 R 16
- tata ze wzgledu na wyższy komfort jazdy zdecydowal ze nie dokupi alufelg Dijon 17 cali i opony 225/45 R 17, szerokie na 7 cali
- dlatego, że powyższe kola 17 cali dostepne byly tylko z obniżonym o 15 milimetrów i utwardzonym zawieszeniem
Obecnie chcemy dokupic alufelgi Dijon 17 cali, w ASO oferowane jako komplet na zimę. Szerokie na 6 cali, preferowane opony 205/50 R 17. Zatem felgi waskie i profil opony akceptowalny, podobno nie odczujemy utraty komfortu a auto bedzie jednak dobrze wygladało. Oczywiscie zalożymy opony letnie. Wszystko pasuje idealnie, łącznie z ET.
Mam nowe za 2000 zł, dwie maja minimalne otarcia rantu w transporcie, sprawdzony sprzedawca, dokupi sie opony
W czym problem?
Wedlug handlowca auto bez obniżonego i utwardzonego zawieszenia nie powinno miec zakładanych żadnych kół 17 calowych lub większych. Bo nie ma homologacji.
No założyc można, homologację olewam, tata nie ma sportowego stylu jazdy i najwyżej auto bedzie sie bardziej pochylac na zakretach. Ale podobno ubezpieczyciele potrafia w razie kolizji, wypadku tak prześwietlić auto żeby znaleźć powód do odmowy wypłaty odszkodowania. Bez względu z czyjej winy było zdarzenie.
Troche zaczyna byc jak w Niemczech, troche to racja troche chore.
Chociaż "na oko" wszystko sie zgadza,oryginalne felgi Dijon od Vw i tylko 17 cai. Nie wiem co robić
Montaż alufelg niezgodnych z homologacją
Moderator: flo
Regulamin forum
Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.
Pamiętaj:
Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: Montaż alufelg niezgodnych z homologacją
To że auto było homologowane na jakis felgach to nie znaczy że masz obowiązek na nich jeździć, masz prawo załozyć felgi i opony jakie chcesz, jedyny przepis że nie moga wystawać poza rant auta i róznic się na jednej osi.
Jeszcze nie słyszałem aby ubezpieczyciel odmówił odszkodowania bo auto jest na innych felgach niż wyjechało z salonu, nie ma czegoś takiego, równie dobrze moga odmówić odszkdowania bo auto wyjechało na felgach aluminiowych a ktos założył stalowe na zimę np...
Sprzedawca widzi że felgi były oferowane tylko z niższym zawieszeniem więc pewnie ma pojecie tylko o tym co pokaże mu konfigurator
Jeszcze nie słyszałem aby ubezpieczyciel odmówił odszkodowania bo auto jest na innych felgach niż wyjechało z salonu, nie ma czegoś takiego, równie dobrze moga odmówić odszkdowania bo auto wyjechało na felgach aluminiowych a ktos założył stalowe na zimę np...
Sprzedawca widzi że felgi były oferowane tylko z niższym zawieszeniem więc pewnie ma pojecie tylko o tym co pokaże mu konfigurator
- shark__
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI 122KM
- Localization: Piekary Slaskie
Przerabialiśmy ten wątek
https://forum.golf6.pl/vw-ubezpieczenia/opony-a-ubezpieczneie-t534.html
Z drugiej strony zawsze się zastanawiałem po co rzeczoznawca przy oględzinach samochodu po kolizji robi zdjęcie oponie.
https://forum.golf6.pl/vw-ubezpieczenia/opony-a-ubezpieczneie-t534.html
Z drugiej strony zawsze się zastanawiałem po co rzeczoznawca przy oględzinach samochodu po kolizji robi zdjęcie oponie.
-
vangsta
- Sympatyk
- Auto: Golf VI Plus
- Engine: CGGA
- Localization: Limanowa
Mam takie koła na Golfie Plus (Dijon 6'' 205/50) na lato gdzie producent deklaruje równiez 7'' i 225/45 - moim zdaniem zmiana na plus, jeździ się wygodnie i lżej prowadzi.
BTW, wystawiłem kompletne koła w dziale sprzedaży, zerknij
BTW, wystawiłem kompletne koła w dziale sprzedaży, zerknij