Wymiana zwykłych tylnych lamp na lampy LED
Regulamin forum
Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.
Pamiętaj:
Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- cairalan
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf MK6 GTI USA
- Engine: 2.0 TSI CCTA
- Localization: Szczecin
Re: Wymiana zwykłych tylnych lamp na lampy LED
Wiecie moze jak zmienic kodowanie lamp aby podczas pozycji 0 (swiatla do jazdy dziennej) podczas wcisniecia hamulca swiecily tez lampy w klapie?
- rafaello
- Senior Moderator
- Auto: VW Golf VI
- Engine: 2.0 TDI 110 KM
- Localization: SKL
Kodowaniem nic nie zrobisz, odezwij się do tberent.
- BogeRYL
- Nieśmiały
- Engine: 2.0 TDI CR CFFB
- Localization: Slask
Witam, mam możliwość kupna lamp lądowych, tylko z firmy VLAND. Czy możecie coś o niej powiedzieć? Wyglądają jak ori, jednak boję się, że wdepne w jakiś kiepski zamiennik, Mogę je dostać 200zl taniej jak DEPO, są również z tymi rezystorami.
- BRUNO55
- Senior Moderator
- Auto: VW GOLF VII Highline
- Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
- Localization: CRY
BogeRYL pisze:Witam, mam możliwość kupna lamp lądowych, tylko z firmy VLAND. Czy możecie coś o niej powiedzieć? Wyglądają jak ori, jednak boję się, że wdepne w jakiś kiepski zamiennik, Mogę je dostać 200zl taniej jak DEPO, są również z tymi rezystorami.
Nie znam tych lamp ale rezystory i tak nie będa potrzebne jak odpowiednio zakodujesz w 18 Bajcie.
- tberent
- Banned
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Odpowiednio czyli wpiszesz z palca w 18 bajce wartość 15.
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
- BogeRYL
- Nieśmiały
Na kodowaniu kompletnie się nie znam, jeszcze nigdy nie było mi dane bawić się w VCDS, jednak niedługo jadę do elektronika, który będzie próbował wyłączyć sprawdzanie spalonych żarówek, H15 ledowe r4 niestety niby z rezystorami jednak raz wywalaja błąd A raz nie, niewiem, może ma to coś wspólnego z lampką rejestracji, która kupiłem bez Can'a.
Lampki kupiłem ogólnie za 800zl odebrałem sobie osobiście, stan - nowe.
Wyglądają naprawdę nieźle, jednak przy montażu od razu widać, że to zamienniki, nie potrafią skomponować się tak idealnie z karoseria jak to robily OEM. Coz, kto by na to patrzył;) świecą ładnie, błędu niema. Podsylam focie.

Lampki kupiłem ogólnie za 800zl odebrałem sobie osobiście, stan - nowe.
Wyglądają naprawdę nieźle, jednak przy montażu od razu widać, że to zamienniki, nie potrafią skomponować się tak idealnie z karoseria jak to robily OEM. Coz, kto by na to patrzył;) świecą ładnie, błędu niema. Podsylam focie.

- BRUNO55
- Senior Moderator
A sprawdzałeś czy masz taki efekt jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=QgN9hPE1s4k. Jeżeli tak to wywal rezystory i zakoduj 15 w Bajt 18 w sterowniku 09 i wszystko wróci do normalności.. Odradzam wyłączanie testowania żarówek. Natomiast bład żarówki jak najbardziej może pochodzić z lampek tablicy które muszą mieć rezystory. H15 LED-y to niezgodne z przepisami i jak widać mimo rezystorów żyją własnym życiem. Co zrobisz i co zamontujesz to Twoja sprawa. Powodzenia.
- tberent
- Banned
Lampki od rejestracji NIE muszą posiadać rezystor tylko trzeba je dobrze zakodować.
Z 2 strony zawsze to grzałka w zimie
Z 2 strony zawsze to grzałka w zimie
- BogeRYL
- Nieśmiały
BRUNO55 pisze:A sprawdzałeś czy masz taki efekt jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=QgN9hPE1s4k. Jeżeli tak to wywal rezystory i zakoduj 15 w Bajt 18 w sterowniku 09 i wszystko wróci do normalności.. Odradzam wyłączanie testowania żarówek. Natomiast bład żarówki jak najbardziej może pochodzić z lampek tablicy które muszą mieć rezystory. H15 LED-y to niezgodne z przepisami i jak widać mimo rezystorów żyją własnym życiem. Co zrobisz i co zamontujesz to Twoja sprawa. Powodzenia.
Rzeczywiście przy odpalaniu mrygaja, jednak nie widzę w tym większego problemu, co do h15 to z tego co widzę mają homologacje http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7210306252 dlaczego odradzasz wylaczenie testowanie żarówek?
Ps. Czy mieszka ktoś może w okolicach Tychów/Katowic i byłby w stanie pomóc mi ogarnąć całą te zabawę z kodowaniem, oczywiście za opłatą.
-
azssms
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6 GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Bad Hersfeld
Witam. Wymieniłem dziś lampy rył na led oryginalne nowe w Tiguanie 1 po lifcie . Lampy działają poprawnie nie wyświetla błędu spalonej żarówki . Nic nie kodowalem i błędu żarówki brak. Zauważyłem tylko podczas odpalenia auta ledy z tylu mrugają przez ułamek czasu. Jak się tego pozbyć ??
- yox
- Banned
- Auto: VW Touran 1T2
- Engine: BXE 1.9 TDI
- Localization: UK
... wyłączyć zimną diagnozę 
-
azssms
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6 GTI
- Localization: Bad Hersfeld
Dziękuje yox tak zrobie jak rylko znajdę jak to zrobić. Pozdrawiam
- niziok
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6 BM
- Engine: 1.6TDI CAYC
- Localization: Lublin
Kto jest producentem ori lamp LED? VW/audi, Hella, Valeo?
czy hella wypuszczał 2 kolory lamp?
czy hella wypuszczał 2 kolory lamp?
- BRUNO55
- Senior Moderator
azssms pisze:Witam. Wymieniłem dziś lampy rył na led oryginalne nowe w Tiguanie 1 po lifcie . Lampy działają poprawnie nie wyświetla błędu spalonej żarówki . Nic nie kodowalem i błędu żarówki brak. Zauważyłem tylko podczas odpalenia auta ledy z tylu mrugają przez ułamek czasu. Jak się tego pozbyć ??
A robiłeś to ? https://www.youtube.com/watch?v=QgN9hPE1s4k
- niziok
- Nowicjusz
Cześć. Szybkie pytanie odnośnie tej lampy led (prawa w klapę). Wg oznaczeń posiada homologację E1 <Niemcy>. Ale zamiast światła cofania ma przeciwmgielny. Co to jest za Twór? ANGLIK? Próbował ktoś rezac anglika na EU? Gdybym mógł się tylko dostać do środka wstawiłbym białe zamiast czerwonych diod i byłoby po problemie. Ewentualnie mogę dokupić oprawę żarówki światła cofania i zamontować w przeznaczonym miejscu...
Prośba zatem o sprawdzenie nr cześci samej oprawki lub jakiegoś symbolu. Pomoże ktoś?

Prośba zatem o sprawdzenie nr cześci samej oprawki lub jakiegoś symbolu. Pomoże ktoś?

- tberent
- Banned
Chłopie przecież przeciwmgielne jest na zwykłej żarowe i u ciebie jest miejsce na oprawę .
- niziok
- Nowicjusz
Ale nie w LED. Tam masz 3 diody. Widzisz przecież że na zdjęciu nie ma oprawki na żarówke. Zresztą na obudowie jest rozpisana moc ledow na "tail" i "fog"
- tberent
- Banned
Jutro sprawdzę z ciekawości jak jest u mnie bo juz teraz zwątpienia nabrałem. Na 100 wsteczny na żarowe jest .
Jak w błąd wprowadzam to sorki.
To masz obie lampy z czerwonym a nie z białym ?
Jak w błąd wprowadzam to sorki.
To masz obie lampy z czerwonym a nie z białym ?
- niziok
- Nowicjusz
Dokładnie tak. Będę Ci wdzięczny za sprawdzenie i ewentualnie fotkę wyciągniętej oprawki od cofania i gniazda w środku 
- Bansuj
- Gadatliwy
- Auto: Golf 6 + Leon 5F
- Engine: CAXA 122 + DACA 131
- Localization: Brunszwik
Wie ktoś jakie najlepiej zamówić lampy z kierunkami w LED?
Moim obecnym faworytem są USEKA/VLand, coś takiego:
https://www.amazon.de/USEKA-R%C3%BCckli ... uage=en_GB
Miał już ktoś takie albo podobne?
Moim obecnym faworytem są USEKA/VLand, coś takiego:
https://www.amazon.de/USEKA-R%C3%BCckli ... uage=en_GB
Miał już ktoś takie albo podobne?
- zoltaibiza
- Nowicjusz
- Auto: Seat Leon 1P1
- Engine: CEGA
- Localization: śląskie
Jestem nowy na forum, co prawda VW nie posiadam, ale sprowadzają mnie do Was te same problemy.. z którymi Wy również się borykacie.
Już bardzo dużo się dowiedziałem z tego postu, ale jeszcze chciałbym Was podpytać czy dobrze wszystko rozumiem.
Otóż posiadam Leona 1P FL z bixenonem skrętnym, czujnikiem zmierzchu, światła DRL itp.
Włącznik świateł mam z trybem AUTO.
Niedawno udało mi się kupić lampy LED firmy VALEO - oryginalne które wychodziły w Leonie MY12 tzw. „Elki” tu wszystko jest P&P nie potrzeba żadnych adapterów jak u Was.
Po montażu wystąpił błąd spalonej żarówki co jest zrozumiałe. Natomiast zanim trafilem na Wasze forum błądziłem po necie w poszukiwaniu rozwiązania. Gdzieś wyczytałem i to chyba na stronie Helli ( tyczyło się to Waszych lamp od GTI ) żeby zmienić kodowanie w bajcie 18 na 04 czyli GOLF GTI RoW. Po zakodowaniu rzeczywiście zniknęły błędy ale teraz nie działa mi w sumie wszystko tak jak działało przed kodowaniem. Czyli nie działa Coming Home - mimo tego ze mam włączone na liczniku obie opcje czyli LH i CH. DRL świecą ale z postojami a w pozycji pokrętła AUTO dziś zauważyłem podczas dnia ( słonecznego ) ze nie swieci DRL tylko od razu xenon się włączył ( jutro jeszcze to całkiem sprawdzę by to potwierdzić )
Czytając ten wątek doszedłem do wniosku ze miałem wpisać w bajcie 18 wartość 15 czyli działałoby wszystko tak jak przedtem tylko tylne ledy nie waliłyby błędem.
W związku z tym mam pytanie. Jak to teraz najlepiej zrobić by wróciło wszystko do normy ?
Gdzieś się doczytałem żeby wpisać w bajcie 18: 0C i to zrobi reset tego bajtu i wtedy dać 15 ?
Proszę o pomoc, jakieś wskazówki.
Posiadam kabelek i VCDS w wersji 15.7
Rodzaj sterownika:
Part No SW: 5K0 937 087 H HW: 5K0 937 087 H
Component: BCM PQ35 H 011 0035
Z góry dzięki !
Chyba ze jest tu ktoś z okolic Bielska-Białej to wtedy oczywiście odpłatnie bym skorzystał z takiej pomocy.
Już bardzo dużo się dowiedziałem z tego postu, ale jeszcze chciałbym Was podpytać czy dobrze wszystko rozumiem.
Otóż posiadam Leona 1P FL z bixenonem skrętnym, czujnikiem zmierzchu, światła DRL itp.
Włącznik świateł mam z trybem AUTO.
Niedawno udało mi się kupić lampy LED firmy VALEO - oryginalne które wychodziły w Leonie MY12 tzw. „Elki” tu wszystko jest P&P nie potrzeba żadnych adapterów jak u Was.
Po montażu wystąpił błąd spalonej żarówki co jest zrozumiałe. Natomiast zanim trafilem na Wasze forum błądziłem po necie w poszukiwaniu rozwiązania. Gdzieś wyczytałem i to chyba na stronie Helli ( tyczyło się to Waszych lamp od GTI ) żeby zmienić kodowanie w bajcie 18 na 04 czyli GOLF GTI RoW. Po zakodowaniu rzeczywiście zniknęły błędy ale teraz nie działa mi w sumie wszystko tak jak działało przed kodowaniem. Czyli nie działa Coming Home - mimo tego ze mam włączone na liczniku obie opcje czyli LH i CH. DRL świecą ale z postojami a w pozycji pokrętła AUTO dziś zauważyłem podczas dnia ( słonecznego ) ze nie swieci DRL tylko od razu xenon się włączył ( jutro jeszcze to całkiem sprawdzę by to potwierdzić )
Czytając ten wątek doszedłem do wniosku ze miałem wpisać w bajcie 18 wartość 15 czyli działałoby wszystko tak jak przedtem tylko tylne ledy nie waliłyby błędem.
W związku z tym mam pytanie. Jak to teraz najlepiej zrobić by wróciło wszystko do normy ?
Gdzieś się doczytałem żeby wpisać w bajcie 18: 0C i to zrobi reset tego bajtu i wtedy dać 15 ?
Proszę o pomoc, jakieś wskazówki.
Posiadam kabelek i VCDS w wersji 15.7
Rodzaj sterownika:
Part No SW: 5K0 937 087 H HW: 5K0 937 087 H
Component: BCM PQ35 H 011 0035
Z góry dzięki !
Chyba ze jest tu ktoś z okolic Bielska-Białej to wtedy oczywiście odpłatnie bym skorzystał z takiej pomocy.
- zoltaibiza
- Nowicjusz
To może ktoś mi chociaż powie jaka jest różnica między tymi kodowaniami:
Bit 16 - Seat Leon ( SE350 ) Seat Altea XL II ( SE352 ) Xenon RoW TFL_0 2/7
Bit 9C - Seat Leon ( SE350 ) Xenon RoW TFL_0
Bo wbiłem dziś kodowanie 16 i w sumie wróciło wszystko do normy. Czyli błąd spalonej żarówki się wyświetla znów na desce, DRL już się nie swieci razem z postojem i xenonem. W momencie kiedy zapala się xenon to DRL gaśnie i postój się zapala.
Jutro jeszcze muszę sprawdzić w dzień czy działa AUTO na zasadzie przełączania między DRL a xenonem jak się ściemni.
Zastanawiam się tylko jaka może być różnica między tym kodowaniem 16 które wbiłem a tym 9C.
W tym 16 jest na końcu oznaczenie 2/7 ale nie mam pojęcia co to może znaczyć.
I jeszcze jedno pytanie czy CH powinno tak działać ze jak wyjmę kluczyk ze stacyjki to doświetla te 10s które mam ustawione. A w momencie jak klikam zamknij auto to już nie zapala ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Bit 16 - Seat Leon ( SE350 ) Seat Altea XL II ( SE352 ) Xenon RoW TFL_0 2/7
Bit 9C - Seat Leon ( SE350 ) Xenon RoW TFL_0
Bo wbiłem dziś kodowanie 16 i w sumie wróciło wszystko do normy. Czyli błąd spalonej żarówki się wyświetla znów na desce, DRL już się nie swieci razem z postojem i xenonem. W momencie kiedy zapala się xenon to DRL gaśnie i postój się zapala.
Jutro jeszcze muszę sprawdzić w dzień czy działa AUTO na zasadzie przełączania między DRL a xenonem jak się ściemni.
Zastanawiam się tylko jaka może być różnica między tym kodowaniem 16 które wbiłem a tym 9C.
W tym 16 jest na końcu oznaczenie 2/7 ale nie mam pojęcia co to może znaczyć.
I jeszcze jedno pytanie czy CH powinno tak działać ze jak wyjmę kluczyk ze stacyjki to doświetla te 10s które mam ustawione. A w momencie jak klikam zamknij auto to już nie zapala ?
- zoltaibiza
- Nowicjusz
greg2 pisze:tutaj masz opis bajtu 18 https://megawrzuta.pl/download/7392e492a0ea83e344d9e5ee80e219d6.html
Dzięki za odzew
Właśnie dzięki temu plikowi udało mi się wytypować kodowanie, które miałem fabrycznie.
Natomiast patrząc na ta cała rozpiskę nie widzę takiego kodowania które by było dla mnie odpowiednie :/
Czyli: Xenon/TFL_0/LED SBBR
btw. Dziwne jest to ze GOLF GTI jest ze światłami normalnymi czyli opisane jako HALOGEN bo gdyby nie to, to to kodowanie ( 04 ) było idealne
Dlatego mi nie działały prawidłowo xenony.
- greg2
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Localization: Warszawa
VCP mozna edytowac wyjscia z BCMa, poszukaj informacji na ten temat moze bedziesz mogl bardziej dostosowac ustawienia pod siebie