Łuszcząca się pompa paliwa CAYC
Regulamin forum
Rozrząd, układ korbowy, przepływomierz, turbo, intercooler, układ paliwowy, układ smarowania, sterowanie silnikiem ECM, sterowanie zapłonem, świece, przewody zapłonowe, rozdzielacze, chłodnica, pompa wody, wycieki płynu chłodniczego, przegrzewanie silnika, niedogrzanie silnika, czujniki, wskaźniki temperatury.
Pamiętaj:
Jeżeli chcesz doprecyzować problem użyj jednego z dostępnych prefixów
Rozrząd, układ korbowy, przepływomierz, turbo, intercooler, układ paliwowy, układ smarowania, sterowanie silnikiem ECM, sterowanie zapłonem, świece, przewody zapłonowe, rozdzielacze, chłodnica, pompa wody, wycieki płynu chłodniczego, przegrzewanie silnika, niedogrzanie silnika, czujniki, wskaźniki temperatury.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Jeżeli chcesz doprecyzować problem użyj jednego z dostępnych prefixów
- Benzyna – jeżeli wątek dotyczy benzyniaków
- Diesel – jeżeli wątek dotyczy ropniaków
- LPG – jeżeli wątek dotyczy aut zagazowanych
- All – dla wątków, w których rodzaj paliwa nie jest istotny.
-
castagnet
- Nowicjusz
- Auto: Golf 6
- Engine: CAYC
- Localization: Krakow
Łuszcząca się pompa paliwa CAYC
Witam Panowie.
Postanowiłem utworzyć temat, gdyż nie znalazłem odpowiednich informacji na forum.
Otóż ostatnio padł mi wtrysk w 1.6TDI CAYC. przebieg 150tys.
Kupując ten silnik, liczyłem się z "delikatnymi" wtryskiwaczami.
Więc ok, stało się, padł wtrysk, zmienie i będę jeździł dalej.
Ale zgłębiłem temat, i znalazłem w necie informację że często pompa wysokiego ciśnienie się łuszczy i generuje opiłki które zabijają wtryskiwacze.
Jednakże nie ma zbyt wiele informacji w internecie na ten temat (co innego np panewki w BXE) a trzeba przyznać że ten silnik to teraz jeden z najpopularniejszych silników w grupie VAG.
Jak to więc jest naprawdę? Problem jest na tyle częsty że jest się czym przejmować? Czy olać temat i jeździć dalej?
Postanowiłem utworzyć temat, gdyż nie znalazłem odpowiednich informacji na forum.
Otóż ostatnio padł mi wtrysk w 1.6TDI CAYC. przebieg 150tys.
Kupując ten silnik, liczyłem się z "delikatnymi" wtryskiwaczami.
Więc ok, stało się, padł wtrysk, zmienie i będę jeździł dalej.
Ale zgłębiłem temat, i znalazłem w necie informację że często pompa wysokiego ciśnienie się łuszczy i generuje opiłki które zabijają wtryskiwacze.
Jednakże nie ma zbyt wiele informacji w internecie na ten temat (co innego np panewki w BXE) a trzeba przyznać że ten silnik to teraz jeden z najpopularniejszych silników w grupie VAG.
Jak to więc jest naprawdę? Problem jest na tyle częsty że jest się czym przejmować? Czy olać temat i jeździć dalej?
-
ktry
- Aktywny
- Auto: Passat B7 1 6 tdi
- Localization: ZACH-POM
Re: Łuszcząca się pompa paliwa CAYC
Znany temat ,ale w 2,0 tdi CR.Sporo piszą i sam się z tym spotkałem osobiście u znajomego ,ale w 1,6 pierwsze słysze o takim zjawisku. Moja pompa ma prawie 400 tys. km i daje radę. Tylko 1 wtrysk siadł po 200 tysiacach. Paliwo zawsze najtańsze leję ,sporadycznie Orlen ,przeważnie marketowe typu Tesco, Intemarsze PKS ITP.
-
castagnet
- Nowicjusz
Trochę mnie uspokoiłeś, zwłaszcza że ja miałem błąd -" przerwa w obwodzie wtrysku."
Co raczej wskazuje na elektroniczne uszkodzenie wtrysku a nie mechaniczne.
Co raczej wskazuje na elektroniczne uszkodzenie wtrysku a nie mechaniczne.
-
Maciek
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Również niakem elektroniczna usterkę wtrysku, padła piezoelektryka Poprostu. Rozebrany kompletny układ i po około 180tys nie ma jakiego kolwiek śladu opiłków
-
lkgh
- Stały Bywalec
- Auto: golf VI
- Engine: 2.0 TDI 175koni
- Localization: Haarlem
Pompa czesto sie psuje...bo ktos kiedys wlal zle paliwo. Nie wazne ile, litr czy dwa zanim sie zorientowal, wazne ze zle. U mnie przy przebiegu 380k km pompa pracowala idealnie. Mozesz latwo sprawdzic na filtrze paliwa albo na sitku pompy wysokiego cisnienia. Tylko...ze to jest w 2.0 CR, nie mam pojecia jakjest w 1.6
- tberent
- Banned
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Jesteście pewni że to dotyczy 2.0 a nie 1.6 ?
Mówię o pompę i słabych wtryskach. ?
Pompa to w każdym CR jest delikatna ale wtryski to chyba właśnie w 1.6 były słabsze. Poprawcie mnie jak źle pisze .
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Mówię o pompę i słabych wtryskach. ?
Pompa to w każdym CR jest delikatna ale wtryski to chyba właśnie w 1.6 były słabsze. Poprawcie mnie jak źle pisze .
-
castagnet
- Nowicjusz
Wtrsyki to wiadomo że w 1.6 są słabe. To każdy wie.
Ale to temat w ilu egzemplarzach 1.6 pompa się posypała.
Ale to temat w ilu egzemplarzach 1.6 pompa się posypała.
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Cały osprzęt cr to delikatna zabawka, więc tu nie ma co się czarować, aczkolwiek akurat problem łuszczących się pomp nie jest zbyt częsty, zresztą stan pompy łatwo sprawdzić wyciągając filtr paliwa i patrząc czy na dnie są opiłki czy nie ma to daje jasną odpowiedź...
A wtryski w 1.6 niestety są delikatne i na to nie ma rady...
- tberent
- Banned
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Szkoda roboty. Wystarczy odkręcić 2 śrubki od filtra siatkowego na pompkę wysokiego ciśnienia .marmi pisze:Cały osprzęt cr to delikatna zabawka, więc tu nie ma co się czarować, aczkolwiek akurat problem łuszczących się pomp nie jest zbyt częsty, zresztą stan pompy łatwo sprawdzić wyciągając filtr paliwa i patrząc czy na dnie są opiłki czy nie ma to daje jasną odpowiedź...
-
lkgh
- Stały Bywalec
- Auto: golf VI
- Engine: 2.0 TDI 175koni
- Localization: Haarlem
"Szkoda roboty. Wystarczy odkręcić 2 śrubki od filtra siatkowego na pompkę wysokiego ciśnienia " - DOKLADNIE 
-
castagnet
- Nowicjusz
A gdzie ten filtr siatkowy jest?
Bo nie mogę go znaleźć...
Bo nie mogę go znaleźć...
-
Tom2016
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf VI
- Engine: 1.6 TDI CAYC
- Localization: Bydgoszcz
Witam.
Pytanie jest o jakie ilości opiłków chodzi? Ostatnio przy wymianie filtra zauważyłem śladowe ilości mikro-opiłków na dnie obudowy filtra. Czy takie coś może uszkodzić wtryskiwacze (przebieg 210 k)?
Jestem zaniepokojony, ponieważ wymieniłem 4 wtryskiwacze w CAYC 1.6 TDI i pojawił się problem pracy silnika. Przy wysokich obrotach silnik "wpada w drgania". Dodam, że nie zakodowałem wtrysków jeszcze i nie zrobiłem ustawienia dawki.
Mam nadzieję, że te śladowe opiłki nie uszkodziły 4 nowych wtrysków
Pytanie jest o jakie ilości opiłków chodzi? Ostatnio przy wymianie filtra zauważyłem śladowe ilości mikro-opiłków na dnie obudowy filtra. Czy takie coś może uszkodzić wtryskiwacze (przebieg 210 k)?
Jestem zaniepokojony, ponieważ wymieniłem 4 wtryskiwacze w CAYC 1.6 TDI i pojawił się problem pracy silnika. Przy wysokich obrotach silnik "wpada w drgania". Dodam, że nie zakodowałem wtrysków jeszcze i nie zrobiłem ustawienia dawki.
Mam nadzieję, że te śladowe opiłki nie uszkodziły 4 nowych wtrysków
-
castagnet
- Nowicjusz
Spokojnie, wtryski wcale nie tak łatwo załatwić.
Zrób test.
Jeżeli przy wymianie filtra wylałeś stare paliwo z puszki to sprawdź teraz po kilkuset kilometrach czy są nowe opiłki. Jak nie ma to luz. A jak coś będzie to wymienisz pompe i powinno być ok. Pompe kiedyś wymieniałem i udało mi się kupić po regeneracji za 1000zł.
Jeżeli nie robiłeś adaptacji wtrysków to same się zaadoptują po 200-300 kilometrach.
A jeżeli zrobiłeś więcej i nadal jest problem to fajnie było by podpiąć kompa i sprawdzić korekty wtrysków lub poszukać innych rzeczy które mogą być za to odpowiedzialne.
Zrób test.
Jeżeli przy wymianie filtra wylałeś stare paliwo z puszki to sprawdź teraz po kilkuset kilometrach czy są nowe opiłki. Jak nie ma to luz. A jak coś będzie to wymienisz pompe i powinno być ok. Pompe kiedyś wymieniałem i udało mi się kupić po regeneracji za 1000zł.
Jeżeli nie robiłeś adaptacji wtrysków to same się zaadoptują po 200-300 kilometrach.
A jeżeli zrobiłeś więcej i nadal jest problem to fajnie było by podpiąć kompa i sprawdzić korekty wtrysków lub poszukać innych rzeczy które mogą być za to odpowiedzialne.
-
vpower100
- Nowicjusz
- Localization: PL
"Szkoda roboty. Wystarczy odkręcić 2 śrubki od filtra siatkowego na pompkę wysokiego ciśnienia " - DOKLADNIE
Gdzie są te dwie śrubki ?
Ma ktoś gdzieś jakieś zdjęcia ?
-
mareng
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf Plus
- Engine: 1.6 TDI CAYC
- Localization: Gdynia
Witam,
odgrzeję kotleta, gdzie na pompie CR w 1.6 TDI CAYC znajduje się sitko?
odgrzeję kotleta, gdzie na pompie CR w 1.6 TDI CAYC znajduje się sitko?
-
romek83m
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: CAY
- Localization: Zielona Gora
Nie we wszystkich pompach od 1.6 tdi jest to sitko, w pompie 03l130755al na pewno jest. Trzeba odkręcić zawór regulacji paliwa i tam jest sitko.