Dzień dobry
Jestem posiadaczem golfa 6 z wyżej (w temacie) wymienionym silnikiem gdzieś od około miesiąca. Samochód jest wyposażony dodatkowo w skrzynię DSG7. Przy dodawaniu gazu podczas jazdy w zakresie 1100-2000 obr/min pojawia się znany wszystkim hałas jakby stukanie (klekotanie) pochodzące z komory silnika (najprawdopodobniej z wtryskiwaczy). Wymieniony klekot narasta gdy silnik jest nagrzany.
Podłączyłem samochód do interfejsu vcds (17.1 - azjata). Po sprawdzeniu parametru "injection amount deviation" otrzymałem:
Zdecydowałem się przeprowadzić tak zwaną "adaptację" czyli "adaptation injector minimum deviation quantity" (zalogowałem się do "security" i odpaliłem adaptację) niestety w moim przypadku podczas adaptacji obroty praktycznie stały w miejscu, a po 45 min wyłączyłem ją sam. Wyniki po:
Pełen nadziei ruszyłem w przejażdżkę kontrolną. Niestety stukot nie zmalał (a może nawet zwiększył choć nie wiem czy to nie przez dobre nagrzanie auta). Po powrocie znowu podłączyłem kabel.:
I teraz jest moje pytanie. Czy uzyskane wartości kwalifikują delikwenta nr 3 i 4 do wywalenia do "bena" czyli utylizacji czy warto jeszcze coś sprawdzać (czy na pewno to)? Słyszałem o pewnym środku "LIQUI MOLY Diesel Spulung" komuś ponoć pomógł.
Jeżeli w grę wchodzi wymiana to inwestować w nowe (koło 1000 zł) czy zaryzykować "regenerowane" za 500 zł?
Jeżeli ktoś coś wie na ten temat lub może doradzić to proszę o odzew.
Pozdrawiam
1.6 TDI CAYC - Wtryskiwacze / dziwny hałas
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
voj907
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.6 TDI CAYC
- Localization: Rzeszów
1.6 TDI CAYC - Wtryskiwacze / dziwny hałas
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: 1.6 TDI CAYC - Wtryskiwacze / dziwny hałas
Ja miałem to samo klekot jak w starym dieslu przy 2000 obrotów. Mechanik zalecił żeby jeszcze spróbować stp do czyszczenia wtryskiwaczy diesla - można kupić na stacji benzynowej. I pomogło, ale tylko na chwile. Dźwięk ustał, a później pojawił się znowu. I byłem zmuszony wymienić te wtryskiwacze 1 i 2 przy przebiegu około aż 70000 km..... Ogólnie jestem bardzo rozczarowany jakością części zastosowanych w tych silnikach. Jak bym wiedział to bym dalej Golfem 3 jeździł. Z tymi wtryskami coś jest grubo nie tak. Bo to aż jest nie możliwe. Paliwo swoją drogą - wiadomo nigdy się nie tankuje byle gdzie zawsze wlewam to lepsze. Nie mówił bym nic żeby popsuło się to przy 200.000 km, a tak to trochę słabo.A osób narzekających na te wtryskiwacze trochę jest czyli znikąd to się nie bierze. Zresztą nowe wtryskiwacze są z nowym oznaczeniem więc coś musiało być z tamtym nie tak. Zobaczymy ile te pochodzą.
PS. W drugim aucie też z tym silnikiem padły 3 przy przebiegu mniejszym niż 100.000 km. Tylko tam samochód od razu wchodził w tryb awaryjny. Bardzo fajne uczucie gdy sobie wyprzedzacie drugi samochód i przy 110km/h nagle obroty są ograniczane do 2000. Bardzo bezpieczne przede wszystkim.
Ogólnie powtórzę to jeszcze raz, ale dla mnie to jest porażka.
PS. W drugim aucie też z tym silnikiem padły 3 przy przebiegu mniejszym niż 100.000 km. Tylko tam samochód od razu wchodził w tryb awaryjny. Bardzo fajne uczucie gdy sobie wyprzedzacie drugi samochód i przy 110km/h nagle obroty są ograniczane do 2000. Bardzo bezpieczne przede wszystkim.
- tberent
- Banned
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Paliwa premium zabijają silniki cr. Lej zwykle paliwo które lepiej smaruje wtryskiGhost589 pisze:Ja miałem to samo klekot jak w starym dieslu przy 2000 obrotów. Mechanik zalecił żeby jeszcze spróbować stp do czyszczenia wtryskiwaczy diesla - można kupić na stacji benzynowej. I pomogło, ale tylko na chwile. Dźwięk ustał, a później pojawił się znowu. I byłem zmuszony wymienić te wtryskiwacze 1 i 2 przy przebiegu około aż 70000 km..... Ogólnie jestem bardzo rozczarowany jakością części zastosowanych w tych silnikach. Jak bym wiedział to bym dalej Golfem 3 jeździł. Z tymi wtryskami coś jest grubo nie tak. Bo to aż jest nie możliwe. Paliwo swoją drogą - wiadomo nigdy się nie tankuje byle gdzie zawsze wlewam to lepsze. Nie mówił bym nic żeby popsuło się to przy 200.000 km, a tak to trochę słabo.A osób narzekających na te wtryskiwacze trochę jest czyli znikąd to się nie bierze. Zresztą nowe wtryskiwacze są z nowym oznaczeniem więc coś musiało być z tamtym nie tak. Zobaczymy ile te pochodzą.
Wysłane z mojego T8s przy użyciu Tapatalka
Paliwa premium zabijają silniki cr. Lej zwykle paliwo które lepiej smaruje wtryski
Hmm ciekawe. Jest to potwierdzona w 100 % informacja ?. Bo czytałem też na tym forum i nie jestem jedynym co leje lepsze paliwo. Więc teraz już sam nie wiem w co wierzyć.
Wysłane z mojego T8s przy użyciu Tapatalka[/quote]
-
wred
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 i 7
- Engine: 200KM
- Localization: WLKP
"Paliwa premium zabijają silniki cr. Lej zwykle paliwo które lepiej smaruje wtryski
też o tym myślałem.
też o tym myślałem.
-
Maciek
- Forumowicz
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Paliwa premium są bardziej „suche” przez co pompa paliwowa ma gorsze smarowanie i może zacząć się łuszczyć
Ok. To teraz jeszcze jedna nurtująca mnie rzecz. Można wyczytać, że niektórzy zalecają wyjeżdżanie paliwa prawie do rezerwy i dopiero tankowanie (domyślam się że w celu aby wymienić paliwo na świeże?). Inni wręcz przeciwne bo z dna zbiornika zaciągany jest syf który osiada na dnie. Jak to w końcu jest? Ogólnie to te pytania zakrawają już o absurd bo samochód powinien służyć do wygód, a nie zastanawianiem się nad takimi pierdołami.
-
Maciek
- Forumowicz
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Nie polecam wyjeżdżać do niskiego stanu paliwa, paliwo może się pienić a tego pompa nie lubi
Przepraszam, że dopiero teraz, ale dzięki za te wskazówki zastosuje się do tego i zobaczymy jak to dalej będzie. 
-
Luckymen
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf VI Variant
- Engine: 1.6 TDI CAYC
- Localization: G-lin
Tak się kończy jazda na ciągłej rezerwie