Witam,
Czy orientuje się ktoś czy żeby zamontować Xenon Basic mając zwykłe reflektory potrzebne są dodatkowe adaptery czy wtyczki pasują i kwestia kodowania zostaje, czy sprawa ma się tak samo jak przy Xenon+led?
Pzdr
Montaż Xenon Basic
Moderator: flo
Regulamin forum
Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.
Pamiętaj:
Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
kieryczek83
- Nowicjusz
- Auto: VW GOLF 7
- Engine: 1.6 TDI CXXB
- Localization: podkarpackie
- flo
- Senior Moderator
- Auto: Golf 7 2016
- Engine: CZCA
- Localization: Wrocław
Re: Montaż Xenon Basic
Kwestia jest kodowania, wtyczek (adapterów), nowego BCM i CAN gateway jeśli masz biedne wersje. Same adaptery to za mało, potrzeba dodatkowych kabli do gatewaya ponieważ lampy muszą się z nim komunikować w sprawie poziomowania. Ogólnie od h*** roboty 
Jeszcze spryskiwacze
Przy xenon + led roboty tyle samo tylko kabelków trochę mniej bo te lampy mają już CAN
Jeszcze spryskiwacze
Przy xenon + led roboty tyle samo tylko kabelków trochę mniej bo te lampy mają już CAN
-
kieryczek83
- Nowicjusz
- Auto: VW GOLF 7
- Engine: 1.6 TDI CXXB
- Localization: podkarpackie
Dzięki za odpowiedź. Czy macie jakiś poradnik krok po kroku? Może być z zagranicznego forum.
A może ma ktoś poradnik jak podłączyć samo poziomowanie ? Xenon mam. Zmieniałem całą wiązke komory silnika więc kostkę do modułu świateł też mam. Ale nie widziałem żebym miał gdzieś wyjście żeby podpiąć czujnik poziomowania ;/ Pewnie będzie brakować jakiś kabli wewnątrz samochodu. Może ma ktoś dokładny schemat podłączenia czujnika poziomowania-modułu świateł-gateway-bcm ??
- flo
- Senior Moderator
Trzeba zacząć od tego że czujnik ten podłączasz do modułu afs który jest w okolicach kolumny kierowniczej, gatewaya I bcma a Nie bezpośrednio do lamp. Dlatego nie znalazłeś wtyczki. Jakie masz ksenony, Basic czy jakieś wyższe. Jest różnica bo do Basic jest zupełnie inna wiązka a do wyższych inna. Poznasz to po tym czy do lamp dochodzi ci CAN, takie 2 skręcone kabelki. Planujesz montaż spryskiwaczy lamp?
- jarekgk
- Forumowicz
- Auto: VW GOLF VIII GTD
- Engine: 2.0TDI DTUA
- Localization: łódzkie
kolego flo, orientujesz się może jak ma wygląda kwestia wymiany lamp xenon basic czyli światła dzienne w żarówce ze statycznym doświetlaniem zakrętów na lampy xenon z LED dziennymi i dynamicznym doświetlaniem zakrętów?
Dużo jest z tym roboty?
Dużo jest z tym roboty?
- flo
- Senior Moderator
Roboty jest sporo. Trzeba wymienić moduł afs bo do skretnych świateł jest inny. Jeśli masz niski gateway to również będzie do wymiany. Do tego musisz puścić trochę kabli z bcm, gateway i afs prosto do lamp i trochę przerobić połączenia już istniejące pomiędzy tymi modułami. Ogólnie chodzi o to że w lampach skretnych jest can, stąd tyle różnic. Chciałem to zrobić u siebie i z racji ogromu pracy odpuściłem.
flo pisze:Trzeba zacząć od tego że czujnik ten podłączasz do modułu afs który jest w okolicach kolumny kierowniczej, gatewaya I bcma a Nie bezpośrednio do lamp. Dlatego nie znalazłeś wtyczki. Jakie masz ksenony, Basic czy jakieś wyższe. Jest różnica bo do Basic jest zupełnie inna wiązka a do wyższych inna. Poznasz to po tym czy do lamp dochodzi ci CAN, takie 2 skręcone kabelki. Planujesz montaż spryskiwaczy lamp?
Moduł świateł to miałem na myśli AFS kostki mam takie jak w załączonych fotkach. Xenon chyba basic. Bez leda. Bixenon pozycja/dzienne, doświetlanie, kierunki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- flo
- Senior Moderator
Kabelki do czujnika poziomowania to piny 10, 11, 23 oraz 7 od kostki modułu afs. Jeden z nich, konkretnie 23 ma mostek pomiędzy tym pinem a lewą lampą. Kabelki od afs nie biegną bezpośrednio do czujnika tylko poprzez połączenie TIUL pod tapicerka przy nogach kierowcy