Wyłączenie tylnego spryskiwacza/wycieraczki [VCDS]

Analiza logów, opis błędów, kodowanie sterowników ...

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum
Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mati5123
Aktywny
Auto: Golf VI
Engine: CFGB2.0TDI 170KM GTD
Localization: pomorskie

Wyłączenie tylnego spryskiwacza/wycieraczki [VCDS]

Post autor: mati5123 »

Dzień dobry panowie czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak wydokować tylny spryskiwacz wycieraczki / wycieraczkę w VCDS? Czy istnieje wgl taka możliwość bo czytałem ,że w MK5 przestaje działać również przedni spryskiwacz. #-o
wojtaszekm
Aktywny
Auto: VW golf 6
Engine: 1.6 TDI 105 KM CAYC
Localization: lubelskie

Re: Wyłączenie tylnego spryskiwacza/wycieraczki [VCDS]

Post autor: wojtaszekm »

Raczej nie nie da, bo jest jedna pompka do spryskiwania przedniej i tylnej szyby. Osobna pompka jest do spryskiwaczy reflektorów, więc ja wyłączysz spryskiwanie szyb, to obu.
Awatar użytkownika
mati5123
Aktywny

=D> Macie jakiś pomysł by płyn się nie lał gdy usunę tylną wycieraczkę ? Czy po prostu muszę uważać by nie odpalać spryskiwania tylnej szyby ?
Awatar użytkownika
greg2
Senior Moderator
Auto: Golf VII GTI
Engine: 2.0 TSI
Localization: Warszawa

Post autor: greg2 »

zaslep rurke :) albo poszukaj pompki jednokierunkowej i zmoduj uklad :)
Awatar użytkownika
mati5123
Aktywny

greg2 pisze:zaslep rurke :) albo poszukaj pompki jednokierunkowej i zmoduj uklad :)

Dzięki chyba wstrzyknę silikon akwarystyczny w końcówkę rurki powinno zadziałać :pub:
wojtaszekm
Aktywny

Ja bym założył rozgałęźniki i wpiął się do rurki spryskujejącej przednią szybę. Jeśli przez przypadek naciśniesz spryskiwanie tylnej to płyn poleci na przednią, bo nie wiem czy pompka nie będzie się buntowała przed zaślepieniem otworu silikonem i czy jej to nie zaszkodzi, bo jednak jakieś ciśnienie wytworzy. Ale Twój wybór
Awatar użytkownika
mati5123
Aktywny

wojtaszekm pisze:Ja bym założył rozgałęźniki i wpiął się do rurki spryskujejącej przednią szybę. Jeśli przez przypadek naciśniesz spryskiwanie tylnej to płyn poleci na przednią, bo nie wiem czy pompka nie będzie się buntowała przed zaślepieniem otworu silikonem i czy jej to nie zaszkodzi, bo jednak jakieś ciśnienie wytworzy. Ale Twój wybór

Ale rozumiem ,że chodzi ci przy samej pompce ? Chyba ,że bym to wpiął w odpływ w klapie jak coś to spłynie na zderzak :roll:
Awatar użytkownika
greg2
Senior Moderator
Auto: Golf VII GTI
Engine: 2.0 TSI
Localization: Warszawa

Post autor: greg2 »

wojtaszekm pisze:Ja bym założył rozgałęźniki i wpiął się do rurki spryskujejącej przednią szybę. Jeśli przez przypadek naciśniesz spryskiwanie tylnej to płyn poleci na przednią, bo nie wiem czy pompka nie będzie się buntowała przed zaślepieniem otworu silikonem i czy jej to nie zaszkodzi, bo jednak jakieś ciśnienie wytworzy. Ale Twój wybór

normalnie jak wlaczasz spryskiwacz to wytwarza sie cisnienie i uchodzi przez maly otwor spryskiwacza. Jak zatka sie przez przypadek spryskiwacz to nie uszkadza to ukladu a raczej celowo nie bedzie siedzial i trzymal wlaczonej pompki w celu sprawdzenia ile przezyje ;)
wojtaszekm
Aktywny

raczej celowo nie bedzie siedzial i trzymal wlaczonej pompki w celu sprawdzenia ile przezyje

Słuszna uwaga 👍
Awatar użytkownika
mati5123
Aktywny

Panowie myślałem ,że spryskiwacz jest przy wycieraczce tylnej jak w MK5 a tu miłe zaskoczenie , więc problem zam się rozwiązał :D

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diagnostyka i kodowanie”