Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.
Pamiętaj:
Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
tomekkst24
- Niemowa
- Auto: Vw jetta6
- Engine: 2.0 tdi cffc
- Localization: Rybnik
Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS
Kiedyś kupiłem od gościa z forum kabel i płyke vcds z wczymś wlutowanym że nie trzebabyło wyłączać internetu w laptopie ale kabel gdzieś przepadł wraz z płytką.Czy ktoś chciałby sprzedać taki kabel lub wie skad taki dostać?
-
A-R-T-U-R
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI Match
- Engine: CAXA 1.4 TSI
- Localization: Warszawa
tomekkst24 pisze:Kiedyś kupiłem od gościa z forum kabel i płyke vcds z wczymś wlutowanym że nie trzebabyło wyłączać internetu w laptopie ...
Zablokuj dostęp programowi do Internetu i po problemie
https://youtu.be/xzGfxyVrF-8
Witajcie. Mam problem z VCDS 19.6.2, kabel chiński z Aliexpress. Program działał do pewnego momentu (prawdopodobnie do czasu połączenia z internetem). Obecnie sytuacja jest następująca: interefejs jest wykrywany, natomiast licencja programu unieważniona, co uniemożliwia połączenie się z czymkolwiek. Bootloader włączony. Jakieś szanse na odratowanie?

Ostatnio zmieniony 02 cze 2020, 11:37 przez Jaca91, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojti77
- Sympatyk
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.2 TSI 77KW CBZB
- Localization: Rzeszow
Jaca91 pisze:Witajcie. Mam problem z VCDS 19.6.2, kabel chiński z Aliexpress. Program działał do pewnego momentu (prawdopodobnie do czasu połączenia z internetem). Obecnie sytuacja jest następująca: interefejs jest wykrywany, natomiast licencja programu unieważniona, co uniemożliwia połączenie się z czymkolwiek. Bootloader włączony. Jakieś szanse na odratowanie?
Zgłoś się wieczorem pw to ci pomoge zdalnie, nowy soft trzeba w kablu wrzucuc
- Glivek76
- Sympatyk
- Auto: VW GOLF SPORTSVAN
- Engine: 2.0 TDI CRLB
Hej. Mam pytanie czy oprogramowanie VSDC 19 nie pamietam rozszerzenia w tej chwili będzie działać z Windowsem 2000? Wie ktoś?
- Wojti77
- Sympatyk
Glivek76 pisze:Hej. Mam pytanie czy oprogramowanie VSDC 19 nie pamietam rozszerzenia w tej chwili będzie działać z Windowsem 2000? Wie ktoś?
Jeśli masz taki system to probuj zainstalowac i odpalic. Jak bedzie wszystko dzilac to znaczy ze ok, jeśli nie to tez masz feedback.
Napisz jaki efekt
- Glivek76
- Sympatyk
- Auto: VW GOLF SPORTSVAN
- Engine: 2.0 TDI CRLB
No właśnie problem w tym ze nie mam tego systemu jeszcze zainstalowanego. Gdybym go miał to zrobiłbym oczywiście tak jak piszesz😊
- Wojti77
- Sympatyk
Glivek76 pisze:No właśnie problem w tym ze nie mam tego systemu jeszcze zainstalowanego. Gdybym go miał to zrobiłbym oczywiście tak jak piszesz😊
Hm, a po co cofasz się aż tak z system, wrzyc win 7 albo 10 i napewno będzie super
Miał ktoś problem z odczytaniem kabelka programem HWType?
[EDIT] pomogła zmiana portu USB
-- 08 lip 2020, 14:41 --
dodam od siebie, że uratowałem swój kabel tym sposobem i linkami. Jedynie co nie pasowalo vcds to inna ver firmware 1.95 a 1.96 - potrzebny byl update interface poprzez vcds i hula az miło.
DZIĘKI !
[EDIT] pomogła zmiana portu USB
-- 08 lip 2020, 14:41 --
tomusm pisze:witam,
zarejestrowałem się tutaj bo chciałem się z Wami podzielić informacją jak jest możliwe zreanimowanie kabla od naszych majfrendów
kabel: release 196.1-ENG+AKP, VCDSLoader ver.9.2
po kolei:
- oprogramowanie poprawnie zainstalowane (zgodnie z wytycznymi czyli OFF AV/net) w tym driver do USB w device manger OK
- po podłączeniu do auta pali się zielona dioda (przy gnieździe OBD2) i wykonaniu w VCDS testu interfejsu USB jest komunikat: Port Status: OK Interface: Not Found!
ponadto klikając na About: License Status: Invalid/Unauthorized
zacząłem grzebać od linku podanego przez kolegę gregorian (dzięki kolego) https://www.drive2.ru/l/513755880123007187/ (proponuje wrzucić w translator)
czyli na początku trzeba być pewnym, że kabel posiada chip ATMEGA 162 (wielu sprzedawców zapewnia, ale różnie bywa pod tym linkiem jest fotka gdzie szukać i jak wygląda po rozkręceniu kabla taki chip)
na końcu jest też podany link: mega.nz/#F!qIcjzQCK!l54rgAUXgxiWL9YmS9hieA z którego trzeba ściągnąć właściwą wersję do naszego VCDSLoadera w moim przypadku tak jak pisałem wyżej ver. 9.2
i teraz trzeba ustalić, czy nasz bootloader nie ma blokady - służy do tego program VAGCOM_HWType.exe (kabel musi być zasilony ruscy opisują jak to zrobić) jeśli jesteś szczęściarzem to na końcu powinno być: Bootloader: Enabled
ostatnim krokiem jest flash EEPROM za pomocą programu VAGCOM_EEWriteLang.exe
po uruchomieniu jeśli ma być ENG+AKP trzeba to wybrac z menu
i to pokrótce wszystko
sorki za przydługi tekst, ale starałem sie opisac krok po kroku
w moim przypadku kabel znów działa
pozdr.
Tomasz
dodam od siebie, że uratowałem swój kabel tym sposobem i linkami. Jedynie co nie pasowalo vcds to inna ver firmware 1.95 a 1.96 - potrzebny byl update interface poprzez vcds i hula az miło.
DZIĘKI !
Witajcie. Mam problem z VCDS 19.6.2, kabel chiński z Aliexpress. Program działał do pewnego momentu (prawdopodobnie do czasu połączenia z internetem). Obecnie sytuacja jest następująca: interefejs jest wykrywany, natomiast licencja programu unieważniona, co uniemożliwia połączenie się z czymkolwiek. Bootloader włączony. Jakieś szanse na odratowanie?
- Wojti77
- Sympatyk
lpuisol pisze:Witajcie. Mam problem z VCDS 19.6.2, kabel chiński z Aliexpress. Program działał do pewnego momentu (prawdopodobnie do czasu połączenia z internetem). Obecnie sytuacja jest następująca: interefejs jest wykrywany, natomiast licencja programu unieważniona, co uniemożliwia połączenie się z czymkolwiek. Bootloader włączony. Jakieś szanse na odratowanie?
Pisz pw, cos poradzimy
Witam na forum.
Posiadam chiński klon
VCDS 18.2.1 PL HEX CAN USB Polish/English ATMEGA162+16V8+FT232RQ
http://www.aliexpress.com/snapshot/0.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3d215c0fGhyjzC&orderId=104024300115890&productId=33058461845
Test portu:

Przy próbie wyboru jakiejkolwiek opcji sprawdzenia/skanu otrzymuje komunikat

Niestety nie znajduję żadnych podpowiedzi po wykonaniu TESTu, chyba że chodzi o to, że wersja interfejsu jest sygnalizowana jako 1.95 i konieczna jest aktualizacja oprogramowania sprzętowego do 1.96.
Po jej wykonaniu kabel już nie jest wykrywany i muszę przy pomocy programu VAGCOM_EEWriteLang ponownie wgrać firmware aby kabel ponownie był aktywny.
W czym tkwi problem? Czy ktoś z forumowiczów wie/ma jakiś pomysł? Z góry dzięki za pomoc.
Posiadam chiński klon
VCDS 18.2.1 PL HEX CAN USB Polish/English ATMEGA162+16V8+FT232RQ
http://www.aliexpress.com/snapshot/0.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3d215c0fGhyjzC&orderId=104024300115890&productId=33058461845
Test portu:
Przy próbie wyboru jakiejkolwiek opcji sprawdzenia/skanu otrzymuje komunikat
Niestety nie znajduję żadnych podpowiedzi po wykonaniu TESTu, chyba że chodzi o to, że wersja interfejsu jest sygnalizowana jako 1.95 i konieczna jest aktualizacja oprogramowania sprzętowego do 1.96.
Po jej wykonaniu kabel już nie jest wykrywany i muszę przy pomocy programu VAGCOM_EEWriteLang ponownie wgrać firmware aby kabel ponownie był aktywny.
W czym tkwi problem? Czy ktoś z forumowiczów wie/ma jakiś pomysł? Z góry dzięki za pomoc.
Wojti77 pisze:lpuisol pisze:Witajcie. Mam problem z VCDS 19.6.2, kabel chiński z Aliexpress. Program działał do pewnego momentu (prawdopodobnie do czasu połączenia z internetem). Obecnie sytuacja jest następująca: interefejs jest wykrywany, natomiast licencja programu unieważniona, co uniemożliwia połączenie się z czymkolwiek. Bootloader włączony. Jakieś szanse na odratowanie?
Pisz pw, cos poradzimy
Witam jestem nowy kupiłem VAG COM 20.4.1 VAGCOM 19.6.2 VC-DS HEX V2 USB Interface FOR VW AUDI Skoda Seat VAG 20.4.2 multi-language ATMEGA162+16V8+FT232RQ zainstalowałem zgodnie z instrukcją raz sie połaczył z autem teraz jest komunikat nie obsłuje tej funkcji status licencji anulowana czy ktos pomoże
- BRUNO55
- Senior Moderator
- Auto: VW GOLF VII Highline
- Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
- Localization: CRY
jerkan pisze:Wojti77 pisze:lpuisol pisze:Witajcie. Mam problem z VCDS 19.6.2, kabel chiński z Aliexpress. Program działał do pewnego momentu (prawdopodobnie do czasu połączenia z internetem). Obecnie sytuacja jest następująca: interefejs jest wykrywany, natomiast licencja programu unieważniona, co uniemożliwia połączenie się z czymkolwiek. Bootloader włączony. Jakieś szanse na odratowanie?
Pisz pw, cos poradzimy
Witam jestem nowy kupiłem VAG COM 20.4.1 VAGCOM 19.6.2 VC-DS HEX V2 USB Interface FOR VW AUDI Skoda Seat VAG 20.4.2 multi-language ATMEGA162+16V8+FT232RQ zainstalowałem zgodnie z instrukcją raz sie połaczył z autem teraz jest komunikat nie obsłuje tej funkcji status licencji anulowana czy ktos pomoże
Najważniejsze to zablokowanie dostępu do Internetu. Jak nie ma blokady to pobierze sobie aktualizację i zablokuje kabel. Taka uroda chińskich kabli. Na forum jest opisane jak to zrobić. Na płycie powinienna być aplikacja o nazwie VAGCOM_EEWritelLang. Znajdziesz ją w VCDSLoader_v9.2 Podłącz kabel do komputera i auta bo musi być zasilany, uruchom tą aplikację i naciśnij WRITE. Kabel powinien sie dać naprawić. Robiłem już to kilka razy. I należy czytać forum bo o tym już było kilka razy.
-
Kerio30
- Nowicjusz
- Auto: Golf VI Trendline HB
- Engine: 1.6 CAYB 144hp
- Localization: Łódzkie
W moim przypadku dzisiaj wysiadł chiński VCDS 20.4.1
Kabel był widoczny, 0 problemów z interfejsem, przy wyborze "silnik / abs" 0 reakcji ze strony programu - testowane na golfie 6 CAYB oraz golfie 5 BXE
Najpierw wrzucony loader v7.2, który początkowo wywalił masę błędów i po reinstalce interfejs prawie działał - problemem było jedynie CAN: not ready
Potem dzięki pomocy Bruno55 wrzuciłem v9.2, sprawdzony kabel, przerzucone pliki oraz wgranie nowego softu - vcds wrócił do życia
Dzięki za pomoc, gdyby ktoś potrzebował jakieś konkretne szczegóły to chętnie dopiszę co i jak
Kabel był widoczny, 0 problemów z interfejsem, przy wyborze "silnik / abs" 0 reakcji ze strony programu - testowane na golfie 6 CAYB oraz golfie 5 BXE
Najpierw wrzucony loader v7.2, który początkowo wywalił masę błędów i po reinstalce interfejs prawie działał - problemem było jedynie CAN: not ready
Potem dzięki pomocy Bruno55 wrzuciłem v9.2, sprawdzony kabel, przerzucone pliki oraz wgranie nowego softu - vcds wrócił do życia
Dzięki za pomoc, gdyby ktoś potrzebował jakieś konkretne szczegóły to chętnie dopiszę co i jak
-
A4 B7
- Nowicjusz
- Auto: A4 B7
- Engine: 2.0 tdi
- Localization: Pisz
Witam!
Co prawda posiadam audi a4 b7 ale widzę, że u was Panowie można uzyskać pomocne porady, nie dostępne na forum audi.
Zakupiłem na alli kabel + vcds 20.4.1
Zainstalowałem na win10 i nie mogę wejść w żadne opcje vcds typu wybór, autoscan itd. są jakby zamrożone. Tylko "opcje" wyświetla się prawidłowo. Gdy nacisnę test usb, wyświetla się "stan portu ok, interface nie wykryto" i "status licencji nieautoryzowany" . Opis kabla to atmega 162 + 16v8 + ft232rq.
Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.
Co prawda posiadam audi a4 b7 ale widzę, że u was Panowie można uzyskać pomocne porady, nie dostępne na forum audi.
Zainstalowałem na win10 i nie mogę wejść w żadne opcje vcds typu wybór, autoscan itd. są jakby zamrożone. Tylko "opcje" wyświetla się prawidłowo. Gdy nacisnę test usb, wyświetla się "stan portu ok, interface nie wykryto" i "status licencji nieautoryzowany" . Opis kabla to atmega 162 + 16v8 + ft232rq.
- BRUNO55
- Senior Moderator
A4 B7 pisze:Witam!
Zanim zaczniesz pytac przeczytaj ostatnie strony tego tematu A uzyskasz odpowiedż i pomoc.
-
A4 B7
- Nowicjusz
Wszystko fajnie, czytałem ale nie korzystałem z komputera jakieś 7-8 lat i nie jestem na czasie.BRUNO55 pisze:A4 B7 pisze:Witam!
Zanim zaczniesz pytac przeczytaj ostatnie strony tego tematu A uzyskasz odpowiedż i pomoc.
Stąd moja prośba o bardziej łopatologiczne instrukcje.
- BRUNO55
- Senior Moderator
To skontaktuj się z kimś bardziej kumatym i niech Ci to zrobi jak jest opisane w temacie.
-
A4 B7
- Nowicjusz
Gdybym tylko dostał instrukcję/wskazówki, jestem w stanie sam to zrobić.BRUNO55 pisze:To skontaktuj się z kimś bardziej kumatym i niech Ci to zrobi jak jest opisane w temacie.
Mógłbyś chociaż wskazać post, w którym jest rozwiązanie mojego problemu?
BRUNO55 widzę, że jesteś odpowiednią osobą do pomocy 😛
Witam Panowie, mam nadzieję że nie będziecie mieć mi za złe, że udzielam się jako posiadacz nie Golfa VI, a Leona 1P FL. Mam problem z kablem zakupionym na Ali i mam nadzieję znaleźć tu pomoc. Zakupiłem kabel o takim oznaczeniu ATMEGA162+16V8+FT232RQ V2 z softem 20.4.1 Instalacja zrobiona wg instrukcji załączonej w pliku od sprzedawcy ( nie płyta CD, prosiłem o link ze względu na brak napędu). Brak w pakiecie wspomnianej wyżej aplikacji VAGCOM_EEWritelLang która miałaby pomóc. Po wpięciu do auta zapalają się diody - zielona oraz czerwona, druga z nich za chwilę gaśnie. Po próbie zrobienia testu połączenia pokazuje się komunikat "Nie połączony z samochodem" Czy ktoś ma pomysł co na to zaradzić ? Chińczyk robi ze mnie debila pytając czy wpiąłem kabel do auta, także ...
Będę ogromnie wdzięczny za każdą pomoc
- BRUNO55
- Senior Moderator
adasapple pisze:Witam Panowie, mam nadzieję że nie będziecie mieć mi za złe, że udzielam się jako posiadacz nie Golfa VI, a Leona 1P FL. Mam problem z kablem zakupionym na Ali i mam nadzieję znaleźć tu pomoc. Zakupiłem kabel o takim oznaczeniu ATMEGA162+16V8+FT232RQ V2 z softem 20.4.1 Instalacja zrobiona wg instrukcji załączonej w pliku od sprzedawcy ( nie płyta CD, prosiłem o link ze względu na brak napędu). Brak w pakiecie wspomnianej wyżej aplikacji VAGCOM_EEWritelLang która miałaby pomóc. Po wpięciu do auta zapalają się diody - zielona oraz czerwona, druga z nich za chwilę gaśnie. Po próbie zrobienia testu połączenia pokazuje się komunikat "Nie połączony z samochodem" Czy ktoś ma pomysł co na to zaradzić ? Chińczyk robi ze mnie debila pytając czy wpiąłem kabel do auta, także ...
VAGCOM_EEWritelLang pobierz sobie z mojego chomika http://chomikuj.pl/BRUNO60/Programy/Mot ... y*c5*bcsze
- BRUNO55
- Senior Moderator
A4 B7 pisze:Gdybym tylko dostał instrukcję/wskazówki, jestem w stanie sam to zrobić.BRUNO55 pisze:To skontaktuj się z kimś bardziej kumatym i niech Ci to zrobi jak jest opisane w temacie.
VAGCOM_EEWritelLang pobierz sobie z mojego chomika http://chomikuj.pl/BRUNO60/Programy/Mot ... y*c5*bcsze
BRUNO55 pisze:adasapple pisze:Witam Panowie, mam nadzieję że nie będziecie mieć mi za złe, że udzielam się jako posiadacz nie Golfa VI, a Leona 1P FL. Mam problem z kablem zakupionym na Ali i mam nadzieję znaleźć tu pomoc. Zakupiłem kabel o takim oznaczeniu ATMEGA162+16V8+FT232RQ V2 z softem 20.4.1 Instalacja zrobiona wg instrukcji załączonej w pliku od sprzedawcy ( nie płyta CD, prosiłem o link ze względu na brak napędu). Brak w pakiecie wspomnianej wyżej aplikacji VAGCOM_EEWritelLang która miałaby pomóc. Po wpięciu do auta zapalają się diody - zielona oraz czerwona, druga z nich za chwilę gaśnie. Po próbie zrobienia testu połączenia pokazuje się komunikat "Nie połączony z samochodem" Czy ktoś ma pomysł co na to zaradzić ? Chińczyk robi ze mnie debila pytając czy wpiąłem kabel do auta, także ...
Ogromne dzięki za linka, niestety ale po podłączeniu jest brak reakcji i "No response"
Sprawdzane na dwóch portach USB
-
A4 B7
- Nowicjusz
Szacuneczek za poradę.BRUNO55 pisze:A4 B7 pisze:Gdybym tylko dostał instrukcję/wskazówki, jestem w stanie sam to zrobić.BRUNO55 pisze:To skontaktuj się z kimś bardziej kumatym i niech Ci to zrobi jak jest opisane w temacie.
Niestety nie pomogło, nadal status licencji nieautoryzowany.