Posiadam Gofra Variata 1.6 TDI Bluemotion 105 km 2010 rok. Przebieg 122000 pewny.
Dzisiaj jadąc do pracy po całkowitym zagrzaniu silnika usłyszałem odgłosy metalicznego stukania w momencie gdy przyspieszałem z niższych obrotów (około 1600), po przekroczeniu przykładowo 2400 obrotów stukanie znika i wszystko jest OK. Stukanie występuje tylko przy gwałtownym przyspieszaniu, podczas spokojnej jazdy nic nie słychać. Odgłos wydobywa się raczej z silnika i ustaje po puszczeniu gazu.
Dodatkowo mam wrażenie że samochód raz przyspiesza bardzo dynamicznie, a niekiedy jest wyraźnie słabszy.
Od czasu do czasu potrafi sobie bardzo delikatnie „pofalować” na wolnych obrotach.
Szukałem w Internecie i wiele osób piszę że tak mogą stukać wtryski, wiem że jeden był u mnie zmieniany przez poprzedniego właściciela.
Zrobiłem odczyt korek wtrysków, silnik zagrzany do 90 stopni i działał na biegu jałowym.
Proszę o pomoc w odczycie tych korekt i rady
Korekty wtryskiwaczy, stukanie pod maską przy przyspieszaniu
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
-
korass
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: Rybnik
Korekty wtryskiwaczy, stukanie pod maską przy przyspieszaniu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
wojtaszekm
- Aktywny
- Auto: VW golf 6
- Engine: 1.6 TDI 105 KM CAYC
- Localization: lubelskie
Re: Korekty wtryskiwaczy, stukanie pod maską przy przyspiesz
Korekty nie są złe. Najgorsza jest ta ma 4 wtrysku. Zrób VCDS-em adaptacje minimalnych dawek wtryskiwaczy. Cała procedura trwa ok 15 minut, a jak po jej wykonaniu nie zniknie stukanie, to wtedy trzeba się dokładniej przyjrzeć wtryskiwaczom, bo ten stukot metaliczny raczej wydaje wtryskiwacz.
-
korass
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: Rybnik
Dziękuję za odpowiedź.
Może masz jakiś link do opisu tej procedury?
Może masz jakiś link do opisu tej procedury?
-
greg
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI OCTAVIA
- Engine: CAYC 1.5 DADA
- Localization: Tychy
4 wtrysk leje, stukanie to efekt spalano stukowego, korekta raczej tutaj nie pomoże, vcds w BS tam masz adaptacje
-
wojtaszekm
- Aktywny
- Auto: VW golf 6
- Engine: 1.6 TDI 105 KM CAYC
- Localization: lubelskie
korass pisze:Może masz jakiś link do opisu tej procedury?
W module silnik musisz wprowadzić kod dostępu upoważnionego a potem w nastawach podstawowych (Basic settings) znaleźć minimalne dawki wtrysku i postępowac tak jak każe program