Kamera cofania golf mk7
Moderator: flo
Regulamin forum
Doposażenie samochodu, wymiana na nowsze elementy/systemy, montaż asystentów (Park Assist, Light Assis, ACC, itp.) – czyli wszelkie modyfikacje wpływające na polepszenie funkcjonalności).
Pamiętaj:
Doposażenie samochodu, wymiana na nowsze elementy/systemy, montaż asystentów (Park Assist, Light Assis, ACC, itp.) – czyli wszelkie modyfikacje wpływające na polepszenie funkcjonalności).
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- jarekgk
- Forumowicz
- Auto: VW GOLF VIII GTD
- Engine: 2.0TDI DTUA
- Localization: łódzkie
Re: Kamera cofania golf mk7
Ja kupiłem z końcówka 469 F, instalacje kupiłem car system. 210 zł z przesyłką, można zrobić też samemu.
co do jednostki to mam taką samą więc obsłuży kamerę.
co do jednostki to mam taką samą więc obsłuży kamerę.
-
koniu15
- Nieśmiały
- Auto: Volkswagen sportsvan
- Engine: 2.0 150KM
- Localization: śląskie
Kamera jest u kumpla instalacja pociągnęłem sam tylko teraz mam kilka pytań. Ponieważ mam 3 piny pociągnięte do przodu auta czerwony i 2 przewody z fakry. Teraz tak jak wyciąga się w schowku jednostkę ? I pod jaka wtyczke podpiąć te piny zwłaszcza czerwony .bo z fakry to do niebieskiej wtyczki ? Bodajże piny 12 i 2. I dlaczego mam 4 kostki w klapie ? Fakra mala 1 kostka i pod zasilanie znaczka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- mr-fix
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf MK7
- Engine: 2.0TDI CRLB
- Localization: Śląsk
Do wyjęcia jednostki potrzebujesz wyjmakow.
https://youtu.be/NT5-Q3dRTFk
https://youtu.be/NT5-Q3dRTFk
-
koniu15
- Nieśmiały
Dobra wszystko działa jedyny minus że kupiłem na początku złe wyjmaki i uszkodziłem blaszki .czy te blaszki można naprawić wymienić?
-
sheepi
- Nowicjusz
- Auto: Golf 7 Variant
- Engine: 1.4 TSI 150KM
- Localization: Warszawa
Zachęcony opisami zamontowałem kamerę 5G9827469G do golfa 7 variant 2016 r. Kamera w wersji LOW. Posiadając wiązkę i instrukcję od vagsystems montaż jest banalny. Całość zajęła ok 2 godziny nieśpiesznym tempem. Kodowanie VCDSem zgodnie z instruktażem z vagsystems. Wszystko działa, tylko jakość obrazu kamery jest dość dyskusyjna niestety.
Rurka do oprowadzania wody dołączona do wiązki jest za krótka o kilka centymetrów więc trzeba bazować na tej oryginalnie zamontowanej.
Rurka do oprowadzania wody dołączona do wiązki jest za krótka o kilka centymetrów więc trzeba bazować na tej oryginalnie zamontowanej.
-
marko25
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Engine: CRLB
- Localization: wielkopolska
sheepi pisze:Zachęcony opisami zamontowałem kamerę 5G9827469G do golfa 7 variant 2016 r. Kamera w wersji LOW. ....
A to ciekawe co piszesz bo kolega z tego wątku który taką montował twierdzi ze jest HIGH.
Właśnie tez o tym mysle i pytanie które sa HIGH
-
marko25
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Engine: CRLB
- Localization: wielkopolska
ok dzieki i jeszcze pytanie o podział na HB i Variant. Pytam bo na forum passerati czytam że jest podział na Sedan i kombi. Czy w Golfie tez tak jest? Jak je rozróżnić?
-
sheepi
- Nowicjusz
- Auto: Golf 7 Variant
- Engine: 1.4 TSI 150KM
- Localization: Warszawa
Zajrzyj na to forum https://www.vwvortex.com/threads/golf-o ... 066/page-4
Pokazali jakie mogą być różnice w klamce pomiędzy wersjami HB i Variant.
Patrz na numer części - jeśli w trzeciej pozycji masz 9 to jest to dedykowana część do wersji Variant.
Na tej stronie masz to łopatologicznie rozpisane http://modyfikacje-vw.blogspot.com/2011 ... i-jak.html
Pokazali jakie mogą być różnice w klamce pomiędzy wersjami HB i Variant.
Patrz na numer części - jeśli w trzeciej pozycji masz 9 to jest to dedykowana część do wersji Variant.
Na tej stronie masz to łopatologicznie rozpisane http://modyfikacje-vw.blogspot.com/2011 ... i-jak.html
- mr-fix
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf MK7
- Engine: 2.0TDI CRLB
- Localization: Śląsk
Wrzucę tu jeszcze kodowania.
Low:
High:
Low:
Kod: Zaznacz cały
Module: 5F (Information electronics)
Coding → Long Coding → Byte: 19 → Bit: 4 → enable
Module: 76 (Parking aid)
Coding → Long Coding → Byte: 02 → Bit: 4 → enableHigh:
Module: 5F (Information electronics)
Coding → Long Coding → Byte: 19 → Bit: 4 → disable
Adaptation → Channel: Car Function List BAP Gen2 - VPS_0x0B → activated
Adaptation → Channel: Car Function List BAP Gen2 - VPS_0x0B_msg_bus → Comfort data bus
Module: 76 (Parking aid)
Coding → Long Coding → Byte: 02 → Bit: 4 → enable
Module: 19 (CAN getaway)
Adaptation → Channel: Installation list; specified installations - Camera System Rear View → Coded
Module: 6C (Rear view camera)
Coding → Long Coding → Byte: 07 → Bit: 0 → enable
Coding → Long Coding → Byte: 07 → Bit: 1 → enable
Coding → Long Coding → Byte: 07 → Bit: 2 → enable
Coding → Long Coding → Byte: 07 → Bit: 4 → enable-
korfanty
- Nowicjusz
- Auto: Golf 7
- Engine: CUNA
- Localization: Tarnów
Witam Wszystkich raz jeszcze.
Kończę zakładanie kamery w moim świeżo zakupionym G7, wersja LOW - zostało podpięcie zasilania które powinno być w skrzynce bezpieczników pod nr 18, niestety patent z filmiku kolegi mr-fix z przeciągnięciem za pomocą trytytki się nie udał - w zakupionej wiązce chyba jest inny pin założony który nie pasuje do skrzynki bezpieczników
Czy nie mam możliwości aby z tym zasilaniem wpiąć się gdzieś przy zasilaniu MIB lub przy prawym słupku idzie spora wiązka kabli? Dostanie się do kabli za skrzynką bezpieczników jest masakryczne
Kończę zakładanie kamery w moim świeżo zakupionym G7, wersja LOW - zostało podpięcie zasilania które powinno być w skrzynce bezpieczników pod nr 18, niestety patent z filmiku kolegi mr-fix z przeciągnięciem za pomocą trytytki się nie udał - w zakupionej wiązce chyba jest inny pin założony który nie pasuje do skrzynki bezpieczników
Czy nie mam możliwości aby z tym zasilaniem wpiąć się gdzieś przy zasilaniu MIB lub przy prawym słupku idzie spora wiązka kabli? Dostanie się do kabli za skrzynką bezpieczników jest masakryczne
-
koniu15
- Nieśmiały
Witam wszystkich forumowiczów udało mi się w moim sportsvan ie przełożyć obiektywy kamery z low na high
Moj problem na samym początku polegał na tym że kupiłem kamerę z alii pod audi A3 mój błąd ale został błąd naprawiony wgrywając flash z golfa VII oraz parametryzacji z golfa VII.
Co do wiązki to tak zasilanie z pinu 1 pasuje z starej wiązki
Teraz pin 3 z swicha przycisku idzie do pinu 6 wtyczki kamery
Cany standardowo
Masę podpielem w klapę
Co do wyjmowania obiektywu nie rozbieramy znaczka od przodu do kamery dobieramy się od tyłu od strony mechanizmu. Jest jest tam z 6 śrub rozbieramy mechanizm bez ruszania dźwigni wysuwania kamery mowa o tej metalowej z mechanizmu .Do obiektywu nie dobierzeny się nie wyciągając całego mechanizmu który jest w środku potem są 2 śrubki rozkręcamy je i wyciągamy. Nową kamerę trzeba lekko przerobić z małą pomocą wpadliśmy na pomysł aby mała igła rozgrzaną zrobić w plastiku dziurkę i wkręci mała śrubkę. No i składamy wszystko tak jak było. Kodowania i cieszymy się nowa kamera high
Z tego co mi się wydaje nie z wszelkich mechanizmów można kamerę wyjmować. Pozdrawiam i powodzenia
Moj problem na samym początku polegał na tym że kupiłem kamerę z alii pod audi A3 mój błąd ale został błąd naprawiony wgrywając flash z golfa VII oraz parametryzacji z golfa VII.
Co do wiązki to tak zasilanie z pinu 1 pasuje z starej wiązki
Teraz pin 3 z swicha przycisku idzie do pinu 6 wtyczki kamery
Cany standardowo
Masę podpielem w klapę
Co do wyjmowania obiektywu nie rozbieramy znaczka od przodu do kamery dobieramy się od tyłu od strony mechanizmu. Jest jest tam z 6 śrub rozbieramy mechanizm bez ruszania dźwigni wysuwania kamery mowa o tej metalowej z mechanizmu .Do obiektywu nie dobierzeny się nie wyciągając całego mechanizmu który jest w środku potem są 2 śrubki rozkręcamy je i wyciągamy. Nową kamerę trzeba lekko przerobić z małą pomocą wpadliśmy na pomysł aby mała igła rozgrzaną zrobić w plastiku dziurkę i wkręci mała śrubkę. No i składamy wszystko tak jak było. Kodowania i cieszymy się nowa kamera high
Z tego co mi się wydaje nie z wszelkich mechanizmów można kamerę wyjmować. Pozdrawiam i powodzenia
-
koniu15
- Nieśmiały
Jak by ktoś posiadał na stanie parametryzacje kamery high do vw sportsvana bym był wdzięczny.
-
sobi112
- Nowicjusz
- Auto: VW Sportsvan
- Engine: CXXB
- Localization: łÓDZKIE
Witam ma problem z kamerą cofania. Podłączyłem wszystko , zaprogramowałem vcds i nie ma obrazu. Wysyłam zdjęcia kamery którą instalowałem.
Mam sterownik o nr: 3Q0035819B
Zastanawia mnie jeszcze czerowny kabelek który odchodzi od cincha żółtego męskiego. Trzeba go gdzieś podłączyć?
Pozdrawiam
Mam sterownik o nr: 3Q0035819B
Zastanawia mnie jeszcze czerowny kabelek który odchodzi od cincha żółtego męskiego. Trzeba go gdzieś podłączyć?
Pozdrawiam
- pab567
- Forumowicz
- Auto: QNIK
- Engine: 5.0 Coyote 421KM
- Localization: Warszafka
Już Ci odpisałem w drugim wątku.
Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka
- markus2
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 7.5
- Engine: 1.4TSI 125KM CZCA
- Localization: podkarpackie
Witam,
Chciałbym zamontować u siebie kamerkę, bo fabrycznie nie było. Szukałem wersji HIGH (5G0-827-469-H; 5G0-827-469-P; 5G0-827-469-R; 5G0-827-469-T, 5G0-827-469-AF), ale na ten moment jest praktycznie niedostępna. Jedynie znalazłem same kamerki 5Q0980556B, które można byłoby podmienić, jeżeli mamy już wersję LOW, której nie ma problemu ze znalezieniem
Ale widziałem kamerki w wersji HIGH na aliexpress i zastanawiam się, czy warto taką kamerkę kupić? Montował może ktoś taką https://pl.aliexpress.com/item/1005004674613984.html
lub taką: https://pl.aliexpress.com/item/1005002927782559.html
Niezależnie czy kupiłbym na ali czy 5Q0980556B (aby podmienić w wersji LOW), prawdopodobnie i tak trzeba byłoby przeprowadzić parametryzację. Gdzie na podkarpaciu mógłbym to zrobić?
Chciałbym zamontować u siebie kamerkę, bo fabrycznie nie było. Szukałem wersji HIGH (5G0-827-469-H; 5G0-827-469-P; 5G0-827-469-R; 5G0-827-469-T, 5G0-827-469-AF), ale na ten moment jest praktycznie niedostępna. Jedynie znalazłem same kamerki 5Q0980556B, które można byłoby podmienić, jeżeli mamy już wersję LOW, której nie ma problemu ze znalezieniem
Ale widziałem kamerki w wersji HIGH na aliexpress i zastanawiam się, czy warto taką kamerkę kupić? Montował może ktoś taką https://pl.aliexpress.com/item/1005004674613984.html
lub taką: https://pl.aliexpress.com/item/1005002927782559.html
Niezależnie czy kupiłbym na ali czy 5Q0980556B (aby podmienić w wersji LOW), prawdopodobnie i tak trzeba byłoby przeprowadzić parametryzację. Gdzie na podkarpaciu mógłbym to zrobić?
-
Marewel
- Niemowa
- Auto: Golf 7
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: Chełm
mr-fix pisze:Znalazłem na AliExpress samą kamerę montowaną w mechanizmie otwierania klapy za emblematem. Wersja HIGH, więc można przerobić zestaw LOW na HIGH przy pomocy tej części.
Jeżeli ktoś ma już LOW w aucie, to oczywiście musi też zmienić wiązkę, bo LOW jest sterowana sygnałem ze wstecznego, a HIGH jest podpinana pod CAN-BUS.
Link: http://s.click.aliexpress.com/e/_d8mHya2
@KriseK, jakbyś chciał, żeby nakładka z wizualizacją czujników parkowania była domyślnie schowana, to możesz zakodować:Kod: Zaznacz cały
Moduł 5F > Long Coding > Bajt: 16 > Bit: 7 > nowa wartość: 0 (wyłączony)
Mówisz o tym?
https://pl.aliexpress.com/item/10050061 ... ry_from%3A
- markus2
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 7.5
- Engine: 1.4TSI 125KM CZCA
- Localization: podkarpackie
Marewel pisze:mr-fix pisze:Znalazłem na AliExpress samą kamerę montowaną w mechanizmie otwierania klapy za emblematem. Wersja HIGH, więc można przerobić zestaw LOW na HIGH przy pomocy tej części.
Jeżeli ktoś ma już LOW w aucie, to oczywiście musi też zmienić wiązkę, bo LOW jest sterowana sygnałem ze wstecznego, a HIGH jest podpinana pod CAN-BUS.
Link: http://s.click.aliexpress.com/e/_d8mHya2
@KriseK, jakbyś chciał, żeby nakładka z wizualizacją czujników parkowania była domyślnie schowana, to możesz zakodować:Kod: Zaznacz cały
Moduł 5F > Long Coding > Bajt: 16 > Bit: 7 > nowa wartość: 0 (wyłączony)
Mówisz o tym?
https://pl.aliexpress.com/item/10050061 ... ry_from%3A
O takiej kamerce też myślałem, ale wczoraj zamontowałem kamerkę kupioną na aliexpress:
https://pl.aliexpress.com/item/32947285441.html
zrobiłem wszystko wg poradnika (kodowanie, adaptacje) i wygląda że działa, przełączanie dodatkowych trybów też działa, jedynie mam błąd w module kamerki:
Trouble codes:
B201000 - No basic setting
static
Date: 2024-07-21 12:32:16
Mileage: 87043 km
Priority: 5
Malfunction frequency counter: 1
Unlearning counter: 141
---: Passivewchodząc w Basic settings pomyślałem, że może ktoś kto ma w pełni działającą bez błędów kamerkę mógłby udostępnić wartości, które ma zapisane w basic settings "Calibration of camera system"?
Jakby zdjęcie było niedostępne, podaję jako tekst:
Calibration of camera system:
Camera selection
01
Display mode
00
Cam0 Transversal position front axle
mm
Cam0 Transversal position rear axle
mm
Cam0 Changing default data - Ground to Camera Z
mm
Cam0 Changing default data - Ground to wheel arch Z
mm
Cam0 Fixed value input - Ground to Camera Z
mm
CamO Fixed value input - Ground to wheel arch Z
mm
Cam0 Marker size Full-size or Half-size
full size
Cam0 X direction of marker red ribbon
mm
Cam0 Y direction of marker
mm
Cam0 height of marker
mm
Cam0 division counts horizontal
Cam0 division counts vertical
Cam0 Calibration Result judgment
OO000O000000000000000000000000000000000
O0000000000000000
CamO Calibration binary threshold
0%
Nie wiem czy to ma sens, ale może wprowadzając tutaj odpowiednie wartości, moduł uzna że jest "skalibrowany" i błąd zniknie